Helsedirektoratet: Bekymret for ME-pasienter som ble dårligere etter kurs

(VG Nett) Helsedirektoratet er bekymret etter at tre personer har fortalt at de ble enda dårligere etter å ha tatt det omstridte Lightning Process-kurset.

Publisert:

I går skrev VG Nett at Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) har fått melding fra tre personer som sier de har blitt svært dårligere etter å ha tatt kurs i Lightning Process. Det har ført til at senteret har varslet Helsedirektoratet og Helsetilsynet.

- Vi er bekymret for pasientene som melder at de har blitt dårligere etter gjennomført kurs, og vi vil derfor be NAFKAM redegjøre for hvordan de har tenkt å følge rapporteringene systematisk videre, skriver divisjonsdirektør Cecilie Daae i en e-post til VG Nett.

Hun sier de vet at det er mange som har ME, eller kronisk utmattelsessyndrom, som prøver Lightning Process-kurs. Kurset skal lære dem med å bli bedre ved at de endrer tankemønster.

- Både effekter og eventuelle bivirkninger er dårlig dokumentert, skriver Daae.

- Kjente seg veldig dårlige

NAFKAM-direktør Vinjar Magne Finnebø sa til VG Nett i går kveld at alle tre fortalte at de hadde fulgt rådene de hadde fått på kurset.

- Nemlig ikke å ta hensyn til signalene som kroppen gir dem. De har oversett signalene en stund, og fått et tilbakefall, hvor de har kjent seg veldig dårlige, sa han da.

Vurderer studie

Det er frivillig å sende sin historie til NAFKAM, og det er på langt nær alle som har tat kurset som har gjort det. Historiene som nå kommer frem er alle sendt i løpet av de siste 3-4 årene.

I samme periode har NAFKAM fått melding fra hele 22 personer som sier de har blitt svært mye bedre etter å ha tatt kurset. Senteret vurderer nå om de skal sette i gang kliniske studier.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder