IKKE VENT FOR LENGE: - Mennesker som gifter seg sent står overfor et visst utvalg potensielle ektefeller, hvor de som er disponert for å lykkes i ekteskapet allerede er luket ut, mener sosiologen Nick Wolfinger. Foto:,Scanpix

Forskere: Dette er den perfekte alderen for å bli gift

Forskere har funnet ut når du må gifte deg for å unngå skilsmisse.

  • Ingrid Tinmannsvik
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En ny studie viser at du bør gifte deg når du er mellom 28 og 32 år. I alle fall om du vil unngå å skille deg i løpet av de første fem årene, skriver Time.

Studien er gjort av Nick Wolfinger, sosiolog ved universitetet i Utah i USA. Wolfinger analyserte datamateriale fra 2006-2010 og 2011-2013 om hvordan amerikanske familier utvikler seg.

Resultatene er tydelige: Færrest av de som giftet seg når de var mellom 28 til 32 år, skilte seg de påfølgende årene.

Verken ung eller gammel

Tidligere har sosiologer trodd at å vente lengst mulig var best, siden det førte til mer stabilitet. Ifølge Wolfinger må de nå de tro om igjen: Sannsynligheten for skilsmisse går ned parallelt med at du eldres fra tenårene og til du treffer de sene tjueårene og tidlig trettiårene, skriver han.

Deretter begynner det å se mørkere ut. Sannsynligheten for skilsmisse går opp igjen når du nærmer deg slutten av trettiårene og begynnelsen av førtiårene. For hvert år etter du har fylt 32, går sannsynligheten for skilsmisse opp rundt 5 prosent, kommer det fram i studien.

Skal vi tro forskerne, vil det si at om ekteskapet skal vare, kan du verken være for ung eller gammel når du gifter seg.

Les også:Don og Maxine var gift i 62 år - døde hånd i hånd.

Les den utrolige historien: Ina og Kenneth ble invitert til sitt eget bryllup.

Færre skilsmisser i Norge

Men det er ingen grunn til å fortvile. I Norge går skilsmissetallene ned. I 2014 skilte 9600 norske par seg, og 10 800 par tok ut separasjon. Tallene fra SSB viser en nedgang fra året før.

Og de langt hyggeligere tallene viser at hele 22 900 norske par ble gift i 2014.

Amerikanske Time skriver at det er mange grunner til at det gir mening å gifte seg i slutten av tjueårene eller starten av trettiårene:

* Man er gammel nok til å forstå om man virkelig kommer overens med andre eller om man bare er blindet av hormomene.

* Man har allerede tatt viktige valg i livet og forstår konsekvensene av å ta på seg ansvar.

* I tillegg er man akkurat ung nok til å å kunne tilpasse vanene og livsstilen sin slik ekteskapet kanskje krever.

Les også: Tony fridde med VG-annonse!

Unge kan vokse fra hverandre

Norske eksperter som VG har vært i kontakt med, mener funnene i studien kan ha noe for seg.

ENIG: Psykolog Kristin Spitznogle mener det kan være fordelaktig å gifte seg når man er rundt de tredve. Foto:Marius Fiskum,

– Med forbehold om at statistikk alltid har begrensninger og kan tolkes på flere vis, vil jeg likevel hevde at Wolfingers utspill om at det kan være fordelaktig å gifte seg rundt de tredve, gir mening, sier psykolog Kristin Spitznogle til VG.

Hun peker på at når vi er svært unge, vil vi ofte mangle både den mentale og emosjonelle modenhet som er viktige for og lykkes med et langsiktig forhold.

Er du allerede gift? Studie viser at kjærlighetsfilmer kan bevare ekteskapet.

– I begynnelsen av tjueåra er dessuten de flestes liv i en rivende utvikling, og sjansene er større for at man vil kunne vokse fra hverandre. Ikke minst er denne fasen også en tid hvor mange er under utdanning og mangler et trygt økonomisk fundament. Det er mye press fra alle kanter, samt at man også vil kunne oppleve manglende støtte, da vår kultur ikke favoriserer ekteskap inngått i svært ung alder, legger hun til.

Også samlivsterapeut Eva Mohn mener det kan ha noe for seg å gifte seg i slutten av tyveårene.

– Da er man oftere i en alder hvor man vet hva man vil, og man er tydelig på hva som betyr noe. Man er også flinkere til å avslutte forhold tidlig, dersom man ser at de ikke fyller kravene man har til et varig forhold, sier Mohn.

Les også: Ti gode ting du må si for å få et bedre forhold

Vanskeligere i trettiåra

Men også det å gifte seg i slutten av trettiårene eller senere er forbundet med økt sannsynlighet for skilsmisser, ifølge Wolfinger. Han mener det skyldes at mennesker som venter til de er i trettiårene med å gifte seg, gjerne er den typen mennesker som ikke er predisponert til å gjøre det bra i ekteskapene sine.

Spitznogle er enig i at ikke all livserfaring vil styrke sjansene til å lykkes i et forhold. Både det å ha opplevd mange skuffelser, eller det å ha «sort belte» i dating, kan føre til intimitetsangst og forpliktelsesangst.

– Ekteskap inngått i denne alderen er dessuten ofte et ekteskap/forpliktende forhold nummer to, hvilket ofte utfordres av potensielt kompliserende faktorer som barn fra tidligere forhold, samarbeid med barnas andre forelder mv. Det er mye som krever vår tid og fokus, og det er ikke alltid enkelt å få tilstrekkelig med tid til hverandre, sier Spitznogle.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder