Hårfint for hårløse

HELSE

I en frisørsalong på Vestlandet kan kreftpasienter og andre trengende - med litt ekstra penger - designe og komponere sine egne parykker.

  • Kikka Krog
Publisert:

På et bakrom hos Luggen frisør i Førresfjorden utenfor Haugesund sitter Magdalena Seres (29) bøyd over et prøvedukkehode. I dyp konsentrasjon tar hun to og to hårstrå fra en bunt med brunfarget naturhår og «hekler» dem inn i et hårnett med lynkjappe fingrer. Kunsten å knytte parykker har hun lært seg i hjemlandet Ungarn. Det tok henne flere år, forteller hun.

Les også:Ulike parykkerLes også:Stell av parykker

For et par år siden flyttet hun til den lille vestlandsbygda sammen med kjæresten for å prøve lykken på jobbmarkedet. Det gikk utmerket. Nå er Seres en av ytterst få i Norge som håndknytter hårpryd myntet på kreftpasienter og andre parykktrengende.

Riktignok har parykkene sin pris. Hele 30.000-35.000 kroner må du ut med hvis du vil dekke issen din med en håndlagd manke av naturhår.

- Det tar 50 timer å lage én parykk, og det er klart det blir dyrere når arbeidet utføres her i Norge, forklarer Elin Skogland som er daglig leder ved Luggen-salongen og Apollo hårsenter i Førresfjorden.

Dyrt

Til gjengjeld kan du selv være med å bestemme hvordan parykken skal se ut. Du kan plukke ut de ulike fargetonene, prøve ut forskjellige hårskiller, lengder og fasonger - kort sagt designe parykken akkurat slik du vil ha den.

- Det er faktisk mange som er villige til å betale en slik sum for å få et hår de liker og føler seg vel med. Håret er ofte en veldig viktig del av folks personlighet. Mange kreftpasienter forteller at det på mange måter er verre å miste håret enn å miste for eksempel et bryst, selv om håret i de fleste tilfeller vokser ut igjen etter en stund, sier Skogland.

De fleste kundene hennes er kvinner i 50-60-årene som har fått kreft. Men det er ikke bare personer på cellegift som opplever å miste håret i forbindelse med sykdom. Anne Kristine Steinstø (29) lider av håravfallssykdommen alopecia totalis. I november i fjor ble hun den aller første kunden som kunne pryde seg med en av Magdalena Seres' håndknyttede naturhårsparykker.

- Inntil jeg fikk denne har jeg stort sett brukt parykker av syntetisk hår. Det er ganske stor forskjell. Naturhår er mye mer behagelig. I tillegg er det kjekt å kunne gjøre ting med håret som jeg ikke kunne ha gjort om det var syntetisk, som å føne og farge det og bruke rettetang eller krølltang, sier 29-åringen.

- Du synes ikke det er dyrt å betale over 30 000 kroner for en parykk, da?
- Alt er jo relativt. Det er i hvert fall mye i forhold til hva vi får i støtte til kjøp av parykk, kommenterer Steinstø.

- Når parykken begynner å bli slitt, fester vi på nytt hår og fikser litt på den der det trengs. Det betaler du vanlig timepris for, slik du gjør hos frisøren, sier hun.
Ifølge Apollo hårsenter i Vika i Oslo kan du få parykker helt ned i 5000 kroner.

- De som begynner på cellegift og gjerne vil ha en parykk på dagen, velger gjerne en slik syntetisk parykk til standardpris. Vil du ha en etter mål, tar det rundt to måneder å få den laget i utlandet. En slik parykk vil koste rundt 12 000-13 000 kroner, forteller daglig leder Tormod Nordgarden.

Her kan du lese mer om