Vil dokumentere virkningen av kinesisk medisin

BEIJING (VG Nett) Professor Jianping Liu vil dokumentere kinesisk medisins virkning, men får ingen støtte fra legemiddelindustrien.

  • Geir Terje Ruud
Publisert:

NAFKAMTraditional Chinese medicine

- Vi ser at pasientene er fornøyd og at de synes det virker, men vi mangler generelt vitenskapelig dokumentasjon på virkningen av akupunktur og annen kinesisk medisin, innrømmer Jianping Liu som samarbeider med Universitet i Tromsø (NAFKAM) på flere prosjekter.

Les også:Ingar Holst i kinesisk helse-eksil

Han er selv utdannet innen vestlig medisin, men har lenge studert tradisjonell kinesisk medisin (TCM). Virkningen på pasienter både ved styrking av kroppens organer og immunforsvaret for å hindre at pasienter blir syke og ved behandling av forskjellige lidelser er studert.

Urter og diabetes

Først de siste årene er kinesiske myndigheter kommet inn med bred støtte til prosjektene.

- Vi jobber nå med et offentlig støttet prosjekt for å se på urtemedisins virkning på blant annet diabetes. Vi vil dokumentere hvordan det virker, hva som er effekten. Dette er et femårig prosjekt på fire hospital for å studere virkningen. Vi følger pasientene lenge for å se konsekvensene og observerer deres utvikling for å sammenligne med de som bare får vestlig behandling.

- Er legemiddelindustrien bekymret?

APOTEK: På klinikken på Beijings universitet for tradisjonell kinesisk medisin, veies og måles urter til pasienter som skal ha behandling med naturmedisin. Foto: GEIR TERJE RUUD

- Ja, det tror jeg. Vi ser stadig artikler om at det ikke er vitenskapelig bevist at TCM virker. Men ettersom legemiddelindustrien ikke er interessert i at dette skal virke er det ingen støtte til forskning på området fra industrien, sier Jianping Liu som er glad for at det studeres vitenskapelig.

Ikke forsikret

Et av problemene med tradisjonell kinesisk medisin som akupunktur, urtemedisin, massasje og andre behandlingsformer er at de ikke dekkes av vanlige forsikringsordninger, slik såkalt vitenskapelig bevist vestlig medisin er.

Les også:Kamp mot livsstilssykdommer

- Tidligere forskning som for eksempel viser at akupunktur i et gitt punkt ikke har noen virkning, er ikke rettferdig så lenge pasientene selv mener de faktisk blir bedre på lang sikt, sier Liu.

Nå skal han forhåpentligvis få dokumentasjon som gir bedre argumenter enn noen millioner fornøyde pasienter i Kina - og i større grad verden rundt.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder