ENKLERE SYSTEM: Blodbanken jobber med et system som skal gjøre det enklere å gi blod der du vil når du vil. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Blodbanken vil gjøre det enklere for pendlere å gi blod

Fram til nå har det vært vanskelig å gi blod ved en annen tappestasjon enn den giveren opprinnelig har registrert seg på. Blodbanken lover at ting snart skal bli enklere.

Artikkelen er over syv år gammel

- Vi jobber med å få til et system som gjør det enklere for folk som ønsker å gi blod forskjellige steder i landet. Systemet vil være klart mot slutten av sommeren, sier Richard Olaussen, seksjonssjef i Blodbanken i Oslo, til NTB.

Det er ikke lov å utveksle helseinformasjon om blodgiverne mellom de forskjellige helseforetakene, noe som har gjort det vanskelig for pendlere og andre som reiser mye rundt i landet å tilpasse blodgivning til en hektisk hverdag.

- Men dersom giverne selv har med den nødvendige informasjonen kan de med den nye ordningen gi blod hvor de vil når de vil, sier Olaussen.

Mangler mange

MANGLER BLOD: Norge mangler i underkant av 30.000 blodgivere. Bildet fra 2006 viser tomme blodskap på Ahus. Foto: ESPEN BRAATA/ VG

På landsbasis mangler Norge i underkant av 30.000 blodgivere, og på sikt kan vi bli nødt til å kjøpe inn blod fra utlandet.

- Vi ønsker selvfølgelig å gjøre det så enkelt som mulig for folk å gi blod, sier han.

Olaussen understreker at det er viktig å være selvforsynt med blod, og at Norge trenger flere tusen nye blodgivere i året for på sikt å være selvforsynt.

Vanskelig for pendlere

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H) pendler mellom Harstad og Oslo. Hun mener systemet for å gi blod har vært altfor tungvint fram til nå.

- For meg som pendler har det vært veldig dårlig. Jeg er registrert som blodgiver i Harstad og kan ikke gi blod i Oslo uten å registrere meg på nytt, sier hun.

Hun understreker at for å fylle behovet for nye blodgivere bør det være så enkelt som mulig.

- Systemet er tungvint, og ikke slik det bør være i 2012. En løsning kunne ha vært et elektronisk kort med helseinformasjon som vi drar der vi ønsker å gi blod, sier hun.

Svinn

- Det er heller ikke noe flyttevarsel for blodgivere, og dersom du flytter må du registrere deg på nytt. Det gjør nok at vi mister en del givere, tror hun.

Årlig forsvinner 10 prosent av giverne.

- Terskelen for å gi blod bør senkes. I stedet for at blodbankene venter på at folk skal komme, bør de oppsøke dem, sier hun.

Dette er Olaussen enig i, og han sier de vil satse fremover for å gi mer informasjon til folk.

- Vi skal stå rundt på kjøpesenteret og være der folk er. Vi må få til en økning i antallet blodgivere, og vi kommer til å satse hardt i et femårsperspektiv for å rekruttere, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder