SMITTEKILDEN: Det er agurker fra Sør-Spania som ser ut til å være kilden til E. coli-bakterien som nå herjer Europa. Her ser vi agurker på et marked i den tyske byen Berlin. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Ber norske sykehus skjerpe innrapportering
Kvinner rammes hardest av E. coli: E-coli-agurker sprer frykt i Europa

(VG Nett) Opp til 1200 skal allerede ha blitt smittet av e.coli-bakterie fra agurker i Tyskland.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De spanske agurkene som sprer e.coli-bakterien skaper nå frykt i Europa. Ifølge nyhetsbyrået AFP har både Belgia og Russland nå stanset all import av grønnsaker fra Spania.

Men ingen vet sikkert hvor smitten stammer fra. Spanske myndigheter sier ifølge BBC at det foreløpig er uklart hvordan grønnsakene har blitt smittebærere.

Smitten rammer unge kvinner spesielt hardt. Mandag kom agurk-bakterien til Norge.

I Tyskland skal opp til 1200 være smittet, ifølge BBC. I hele fjor ble bare tusen rammet av smitten i Tyskland. Hvis anslagene er riktige er det dermed en dramatisk økning i antall smittede i år.

I Sverige skal 36 være smittet. En sørlending i 40-årene ble mandag kveld lagt i isolat på Sørlandet sykehus Kristiansand med E.coli-smitte og blodig diare.

- Vi håper antallet smittede vil gå ned, men vi frykter at det vil bli verre, sier den tyske legen Oliver Grieve ved universitetssykehuset i Schleswig-Hostein der mange av ofrene nå blir behandlet til BBC.
Norske strakstiltak

Også i Norge innfører myndighetene nå tiltak.

Folkehelseinstituttet frykter et større utbrudd av E. coli i Norge og har gitt beskjed til samtlige sykehus om å skjerpe innrapportering av mistenkte smittetilfeller.

- Vi har nå sendt ut en melding til alle sykehus hvor vi minner dem på at hvis de har noen mistenkte tilfeller, må vi vite om det med en gang. I tillegg vil vi også ha en oversikt over hvor mange prøver som blir testet for diarésykdom, slik at vi kan få vite om det er indikasjon på at det er et utbrudd på gang i Norge eller ikke, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Les også: - Vi blir kvalme av å tenke på det

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Infeksjonen er forårsaket av farlige E. coli-bakterier av typen EHEC. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Vi kan foreløpig ikke si noe om hvilken tilknytning tilfellet muligens har til utbruddet i Tyskland, eller om mannen har vært ute og reist, opplyste kommunikasjonsdirektør Gunhild Wøien til NTB mandag.

Mannen skal ikke være alvorlig syk.

Mistenker agurker fra Spania

Mandag ettermiddag fikk Mattilsynet melding om at et parti på til sammen 240 økologiske agurker med mulig smitte var solgt i Norge.

Les også: E. coli-mistenkte agurker funnet i Norge

Agurkene ble importert til Norge via Frankrike, men stammer opprinnelig fra den samme produsenten i Spania som mistenkes for å være smittekilden til E. coli-utbruddet. Mattilsynet har foreløpig ikke fått testet om det er E. coli-bakterier i partiet som har nådd norske forbrukere.

Les videre under bildet ...

MANGE SYKE I EUROPA: Her får en tysker som er smittet med den farlige e.coli-bakterien hjelp på Marienkrankenhaus-sykehuset i Hamburg 24. mai. Tyskland er spesielt hardt rammet av utbruddet. Foto: AFP


Foreløpig har ikke Mattilsynet fått melding om at noen er blitt syke etter å ha spist agurkene.

Kvinner rammes hardest

Verken Folkehelseinstituttet i Norge eller europeiske helsemyndigheter vet hvorfor E. coli-utbruddet i stor grad har rammet voksne kvinner. Mange har utviklet nyresykdommen HUS.

Les også: Flere E. coli-dødsfall i Tyskland

Vanligvis er det små barn under fem år som utvikler HUS. Hvorfor denne varianten har rammet flere voksne og en større andel kvinner, er noe både norske og tyske helsemyndigheter spør seg om.

- Det kan både skyldes kjennetegn ved bakterien og hvilken matvare det er som er smittebærer, sier seniorrådgiver Line Wold i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Spiser mye grønnsaker

Ettersom voksne kvinner ofte spiser mye grønnsaker, som agurk, tomat og salat, kan det være en årsak til at uvanlig mange kvinner er rammet. Det er nettopp agurk, tomat og salat som er trukket fram som sannsynlige smittekilder.

Les også: Intens jakt på farlig bakterie

Mandag ettermiddag fikk Mattilsynet melding om at et parti på til sammen 240 økologiske agurker med mulig smitte var solgt i Norge. Foreløpig er det ikke kommet inn melding om at noen er blitt syke etter å ha spist agurkene.

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med en infeksjon som er forårsaket av farlige E. coli-bakterier av typen EHEC. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland.

Kilde: VG Nett / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder