Norsk fødselslege: Studiet bekrefter det vi allerede vet: Det er svært skadelig for barnet at mor røyker under svangerskapet

SE FORSKJELLEN: Den øverste raden viser et foster der mor røyker i svangerskapet. Det nederste ultralydbildet er fra en ikke-røykende gravid kvinne. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Dr. Reissland. Foto:Dr Nadja Reissland,Durham university

Britisk studie viser ufødte babyer med røykende mødre

Ny britisk studie kan vise oppsiktsvekkende forskjeller mellom røykende og ikke-røykende gravide.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Britiske forskere har studert 4D-ultralydbilder fra 20 gravide kvinner. Fire av disse røykte gjennomsnittlig 14 sigaretter om dagen, skriver The Telegraph.

Doktor Nadja Reissland har ledet arbeidet, som hun omtaler som et pilotstudie. Hun sier det er vesentlige forskjeller i bevegelsesmønstrene mellom foster med røykende og ikke-røykende mødre.

Hun studerte ultralydbilder fra uke 24, 28, 32 og 36. Reissland fant at fostrene med røykende mødre bevegde munnen og tok på seg selv betraktelig oftere enn de med ikke-røykende mødre.

Fødselsleger og jordmødre er også bekymret for økt overvekt hos gravide. De mener det utgjør like stor risiko som å røyke.

Når du røyker påvirker du en rekke deler av kroppen. Se interaktiv grafikk som viser hvordan røyking påvirker kroppen.

Forsinker utviklingen

Vanligvis vil foster få mer kontroll på disse bevegelsene jo nærmere de kommer fødselsdatoen. Reissland sier det er nødvendig med utvidede studier, men mener hennes forskning indikerer at babyer med røykende mødre forsinker utviklingen av det sentrale nervesystemet.

Studiet er også publisert i det medisinske tidsskriftet Acta Paediatrica.

Forskeren tror at videobilder som viser forskjellene i fosterutviklingen kan hjelpe vordende mødre å stumpe røyken.

I mange land er det overvekt og manglende fysisk aktivitet som gir klasseskille. I Norge er det røyking, har forskning vist.

TAR SEG I ANSIKTET: Fosteret med røykende mor er mer urolig enn fosteret med ikke-røykende mor. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Dr. Reissland. Foto:Dr. Nadja Reissland,Durham university

Takknemlig

I en e-post til VG understreker Reissland at alle babyene var sunne og friske ved fødsel, og hadde både normal størrelse og vekt.

Hun er svært takknemlig overfor kvinnene som stilte opp i studiet, særlig de røykende:

– Til tross for stigmatisering har de stilt opp for å hjelpe andre, sier hun til The Telegraph.

Forskning har tidligere vist at røyking i svangerskapet kan gi leppespalte hos nyfødte.

Fødselslege: Som å gi spedbarnet en sigarett

– Det var rystende bilder. Man ser at det er en helt annen ro i ansiktet til de barna som ikke har røykende mødre, sier Ingvild Hallberg, spesialist i gynekologi og obstetrikk ved Østfold sykehus til VG.

Hun mener studiet bekrefter det vi allerede vet, nemlig at det er svært skadelig for barnet at mor røyker under svangerskapet.

– Forskning har også vist at røyking under svangerskapet også er korrelert til økt risiko for utviklingen av ADHD, særlig hos gutter. Det handler jo også om utviklingen av det nevrologiske systemet. Men det må mer forskning til, sier Hallberg.

– Samtidig er det jo ganske opplagt. Likevel: Det er bra med antirøyk-informasjon til gravide. Man ville ikke gitt sitt lille spedbarn en sigarett, noe man indirekte gjør når man røyker i svangerskapet, legger hun til.

Nedgang i Norge

I Storbritannia røyker 12 prosent av gravide. Norge var også lenge blant de landene hvor flest gravide kvinner røyker, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

Tall fra Medisinsk fødselsregister fra 2013 viser at rundt fem prosent av gravide røyker ved slutten av svangerskapet. I starten er tallet noe høyere: Rundt 8 prosent av de gravide oppgir at de røyker daglig eller av og til ved starten av svangerskapet.

Tallene er betraktelig lavere enn det var ved slutten av 90-tallet. I 1999 oppga 26 prosent av gravide kvinner at de røykte ved begynnelsen av svangerskapet, og 18 prosent sa de røykte ved slutten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder