- Akupunkturen var som en gave

Kan det være bryet og kostnadene verdt å oppsøke akupunktør for å bli kvitt plager med hetetokter i overgangsalderen?

  • Bodil Fagerheim
Publisert:

VIL FORTSETTE: Wenche Schei er så fornøyd med akupunkturbehandlingen at hun er klar for nye når flere hetetokter begynner å komme tilbake. Foto: Bodil Fagerheim

- Ja, akupunkturbehandlingene var som en gave, sier Tromsø-kvinnnen Wenche Schei, som etter ti behandlinger har opplevd å få hetetoktene redusert fra omkring tjue til fem i døgnet.

Hun er en av mange som tidligere har brukt østrogen og hatt god effekt av det, men som nå er skeptisk til dette preparatet.

- Jeg var plaget med fire-fem kraftige hetetokter hver natt, hvor jeg våknet dyvåt av svette. Jeg kom sjelden inn i dyp søvn og det førte til at jeg ble trøtt og uopplagt når jeg sto opp. Nå sover jeg hele natta og de få hetetoktene jeg har om dagen er til å leve med, sier hun.

Forstudie

57-åringen har deltatt i en forstudie i regi av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) og Klinisk Forskningssenter ved Universitetssykehuset i Nord Norge som nå skal gjennomføre en omfattende studie av kvinner i overgangsalderen. Studien skal foregå i Tromsø, Oslo og Bergen under ledelse av dr. med. Sameline Grimsgaard.

FORSKER: Dr. med. Sameline Grimsgaard vil gjennom en omfattende studie finne ut om akupunktur kan hjelpe mot hetetokter. Her er hun sammen med prosjektmedarbeider Sissel Andersen Foto: Bodil Fagerheim

- Dette er den største akupunkturstudien som er blitt gjennomført i Norge. Det vi vil undersøke er om akupunkturbehandling i overgangsalderen kan gi vesentlig bedring i antall hetetokter og helserelatert livskvalitet sammenlignet med det kvinner selv kan gjøre for å lindre plagene, sier Grimsgaard, som er spent på resultatene av studien.
Østrogenbruken halvert

Østrogentilskudd har i mange år vært anbefalt behandling for kvinner med plager i overgangsalderen. Flere internasjonale og norske studier har imidlertid vist at inntak av østrogen øker risikoen for brystkreft og hjerte/karsykdommer. Siden 2001, da resultatene fra de store amerikanske studiene kom, har salget av østrogen blitt halvert.

Akupunktører har tilbudt behandling mot plager i overgangsalderen, men skepsisen har vært stor og resultatene lite belagt.

I tradisjonell kinesisk medisin mener man at kvinner har et automatisk nedkjølingssystem så lenge de menstruerer. Kineserne tenker at akupunktur kan bidra til at nedkjølingssystemet fungerer også hos kvinner i overgangsalderen.

- Akupunktur er et tilbud som eksisterer, derfor vil vi undersøke om det har noe for seg, sier Grimsgaard, som har knyttet til seg ti akupunktører i Oslo, Bergen og Tromsø hvor studien skal gjennomføres.

De 280 kvinnen som skal delta i studien deles i to grupper. En gruppe skal få ti akupunkturbehandlinger, mens den andre gruppa er en selvbehandlingsgruppe, som i tolv uker skal gi rapporter, blant annet om hvordan de spiser, drikker og mosjonerer.

Minst seks behandlinger

Erfarne akupunktører sier at minst seks behandlinger er nødvendig for at det skal ha effekt, og åtte-ti dersom det skal ha varig virkning.

- Vi vet ikke hvor lenge effekten varer. Behandlerne sier at det varierer, men har man først fått effekt, skal det lite til før det trigges på ny, sier Grimsgaard og fortsetter:

- Medisinere har tidligere vært opptatt av effekten av å stikke nåler i folk, akupunktørene har vært mer opptatt av helheten i behandlingen. Det vi vil, er å teste effekten av hele behandlingspakken, ikke bare nålestikkene.

Foruten nålestikkene består pakken blant annet av en stor porsjon omsorg, livsstilsråd, mulighet til avslapping og tid til seg selv, noe også Wenche Schei framhever.

- Under behandlingen lå jeg i ro i 40 minutter uten mulighet til å gjøre noe annet. Det føltes som ren luksus. Det var helt uvanlig for meg, sier Schei.

Hun forteller at hun begynte å få effekt av allerede etter fire behandlinger. Etter den tiende og siste behandlingen i januar, har hun ikke våknet en eneste natt. Hun er klar for nye behandlinger dersom effekten engang begynner å avta.

- Jeg vil absolutt gå til akupunktør igjen når jeg begynner å få flere hetetokter igjen, sier Schei.

Mest plaget i Vesten

Vestlige kvinner er blant de i verden som synes å være mest plaget i overgangsalderen. Tre av fire norske kvinner oppgir at de har hetetokter og at ti til 20 prosent opplever hetetoktene som svært plagsomme.

- Vi vet ikke om kvinner har fått større plager i overgangsalderen, eller om plagene oppleves som større fordi kvinner møter flere krav. Hetetokter, dårlig nattesøvn og utfordrende jobber, koblet med ønsket om «evig ungdom», kan være en dårlig kombinasjon, sier Grimsgaard.

Norges forskningsråd bidrar med 4,5 millioner kroner til studien, som for kvinnenes del avsluttes i mars neste år.

Kvinner som ønsker å delta i studien må ha hatt siste menstruasjon for minst ett år siden, ha opp mot ti hetetokter i døgnet og er sterkt plaget. De må ikke være under behandling med østrogentilskudd.

De kan kontakte Sissel Andersen på telefon: 77 64 48 19.

Les også: - Glad jeg kom med i selvbehandlingsgruppa

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder