Frankrike vaksinerer gåseleverfugler

(VG Nett)Nærmere en million ender og gjess langs Atlanterhavskysten i Frankrike skal vaksineres mot fugleinfluensaviruset.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

FUNNET FUGLEINFLUENSA: En politimann plukker opp en død and ved innsjøen Constance i Sveits. Landet har avslørt tilfeller av fulgeinfluensa, prøver vil vise om det er det dødelige viruset. Foto: REUTERS

Dette kommer som en reaksjon på at 15 svaner med fugleinfluensaviruset H5N1 ble funnet sør-øst i Frankrike i går, melder BBC.

Luksuslever

I følge BBC har landet fått tillatelse fra EU til å vaksinere cirka en million fugler som av praktiske årsaker ikke kan flyttes innendørs. Disse endene og gjessene brukes til produksjon av den franske delikatessen foie-gras, gåselever. Både Japan og Hongkong har forbudt import av fransk fuglekjøtt.

Stort fellesmøte

I Paris møtes i dag veterinæreksperter fra mer enn 50 land for å diskutere hvordan man skal bekjempe viruset. Møtet finner sted i Verdensorganisasjonen for dyrehelse. Sammen med Mat og landbruks organisasjonen i Roma har de ansvaret for koordineringen av den internasjonale veterinærresponsen til H5N1.

Noen av landene med på møtet er land som Irak, Kuwait og Aserbadjan som frykter at fulgeviruset snart lander hos dem.

Nytt land med fuglevirus

En svane i Georgia er bekreftet smittet av det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1. Det opplyste en avdelingsleder i landets landbruksdepartement mandag. Det er første gang at viruset er påvist i Georgia. Svanen ble funnet ved Svartehavet, nær grensen til Tyrkia, skriver NTB.

Status quo i Norge

Jorunn Jarp som er avdelingsleder ved avdelingen for dyrehelse på Veterinærinstituttet kan fortelle til VG Nett at det ikke er forandring i situasjonen her til lands. Antallet døde fugler instituttet mottar til undersøkelse holder seg stabilt.

- Vi fortsetter å motta døde fugler og tester dem fortløpende. Vi har ikke registrert fugleviruset på noen av de testede fuglene, sier Jarp.

Venter på svar

I Sveits er det funnet en and med H5 viruset, som er mindre komplisert enn det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1. Prøvene har blitt sent til Storbritannia for videre undersøkelser.

Frykt for kollaps

I land som Nigeria og India, hvor man for en tid tilbake fant fugleviruset, har myndighetene oppfordret folk til å fortsette å spise fuglekjøttprodukter så lenge de er gjennomstekt. Dette i frykt for at den viktige fugleindustrien skal kollapse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder