Vi drikker 7,7 liter alkohol årlig

Undersøkelse: 3 av 10 tror ett glass er sunt

Dette gjør alkohol med kroppen din

Skal vi glemme alt snakket om at et glass rødvin er sunt for oss? En omfattende studie viser at de fleste positive effekter av alkohol er kraftig overvurderte.

 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Øyvind Engan

Artikkelen er over fem år gammel

Mange forbinder sommer med sene kvelder der det ofte blir et par ekstra rødvinsglass «fordi det er sunt».

Men det er for tidlig – eventuelt for sent – å feire helsegevinsten.

Nå har nemlig en gruppe forskere i England kommet med oppsiktsvekkende funn, som kanskje får enkelte til å sette rødvinen i halsen: Alkohol har nemlig liten eller ingen positiv helseeffekt.

Studerte 53.000 briter

Det fant forskerne etter å ha tatt for seg flere tidligere studier og justert for en rekke personlige, sosiale og økonomiske faktorer. 53 000 briter er inkludert i metastudien, som etter jul ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet British Medical Journal.

Les også:1 av 3 synes det drikkes for mye i jobbsituasjoner

Forskerne trekker frem at svært mange studier har store mangler, blant annet ved at folk som tidligere har drukket alkohol er blitt satt i samme gruppe som de som aldri har drukket. Tidligere konsumenter stopper nemlig ofte å drikke fordi alkohol har gjort dem syke.

– Effekter er blitt påvist fordi de som drikker litt, er blitt sammenlignet med folk som rett og slett er mindre sunne, sier Craig Knott, en av forskerne, ved University College London, i studien.

Les også:Slik virker alkoholen på hjertet

Jørg Mørland, professor emeritus, dr. med og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, er stort sett enig med de britiske forskerne, men ønsker likevel ikke å forkaste all forskning som viser at litt alkohol kan forebygge hjerte- og karsykdom.

– Studien påpeker med rette at de positive virkningene har vært overdrevet. Men usikkerheten i vår viten både med henhold til positive og negative virkninger er ikke godt nok diskutert etter mitt skjønn, sier Mørland, som er en av landets fremste rusmiddelforskere og som lenge har studert alkoholens virkning på kroppen.

– Tro på helsegevinst bør ikke være grunn til å drikke

Ifølge professoren har forskning ved Folkehelseinstituttet vist at et jevnlig, moderat inntak av ett til to glass per dag er knyttet til redusert risiko for hjerteinfarkt hos personer som er over 4050 år gamle. Studien gir dog ikke svar på hvorfor.

ADVARER: Leder i organisasjonen Av-og-til Kari Randen. Foto:Bård Gundersen,

– Det kan være alkoholkonsumet, men det er ikke gjort undersøkelser som viser at dersom en avholdsperson begynner å drikke litt, så reduseres infarktrisikoen, ei heller studier som viser at en moderat konsument som slutter å drikke, øker risikoen, sier Mørland.

Leder i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Kari Randen, mener den britiske studien er interessant.

– Det er mange grunner til at man velger å drikke alkohol, men troen på at det er godt for helsen bør ikke være en av dem. Mange liker å kose seg med et glass vin. Vi vil alle sammen veldig gjerne at alkohol skal være ufarlig, og forskning som tyder på det motsatte møtes ofte med motstand, sier Randen.

Les også:Krever kalorimerking av alkohol

Men hvor mye alkohol må til for at det skal være skadelig?

Ifølge Mørland er det vanskelig å si, men holder man seg til et moderat konsum, er ikke helserisikoen betydelig stor, med visse forbehold.

15 glass

– La oss antyde at to–fire glass ved enkeltanledninger og opptil cirka 15 glass per uke regnes som moderat. Men man vil ha økt risiko for visse kreftformer ved inntak på over to glass per dag, i alle aldersgrupper, sier Mørland.

Hvordan man inntar den ukentlige dosen alkohol, har også mye å si for hvordan det påvirker helsen vår.

Inntar man den ukentlige dosen over to-tre dager eller kanskje en kveld, er det langt mer skadelig, advarer professoren.

Les også:Dette gjør trening med kroppen din

Ola nordmann får i seg rundt 12,5 alkoholenheter ukentlig, viser Statistisk sentralbyrå. Det er altfor høyt, mener Randen.

– Vi må huske at det også er mange i Norge som ikke drikker eller drikker lite, slik at gjennomsnittet for dem som drikker, er høyere.

Tro på helseeffekt øker med alder

Jo eldre man er, desto større tro har man på at alkohol er positivt for helsen.

I en ny representativ undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Av-og-til, svarer 3 av 10 ja på spørsmålet om de tror det er sunt med ett glass vin om dagen.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for organisasjonen Av-og-til i 2013, svarte 52 prosent at de har venner eller familie de synes drikker for mye.

Til sammenligning svarte 93 prosent at de var helt eller delvis enig i at de selv har alkovett. 64 prosent svarte at nordmenn flest har en dårlig drikkekultur.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Tvillingstudie: Alkohol har ikke positiv helseeffekt

 2. Forskere: Slik virker alkoholen på hjertet

 3. Pluss content

  Dette skjer med deg etter en «hvit» måned

 4. Sjekk VGs promillekalkulator: Derfor bør du ikke kjøre dagen etter julebordet

 5. Pluss content

  Irina kuttet alkohol: Dette skjer med kroppen

Fra andre aviser

 1. Tvillingstudie fant at det ikke var sunnere å drikke enn å la være

  Bergens Tidende
 2. Ny norsk studie: Ikke sunnere å drikke sjelden enn å være avholds

  Aftenposten
 3. Alkohol i svangerskapet er blitt knyttet til adferdsproblemer hos barn. Nå gir en stor studie helt nye svar.

  Aftenposten
 4. «Ammende kan drikke alkohol uten at barnet tar skade»

  Aftenposten
 5. Festen spriter opp bilringene

  Aftenposten
 6. «Ammende kan drikke alkohol uten at barnet tar skade»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder