HELSEPOLITISK TALSMANN: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Rogaland. Foto: Hallgeir Vågenes

Ny medisin gir håp for migrenepasienter

Migrenemiddelet Ajovy blir en del av blåreseptordningen, etter at statens forhandlere har presset ned prisen. Departementet lover supereffektiv iverksetting.

 • Øystein David Johansen
 • Nanna Johannessen

Det skjer etter at prisforhandlingene mellom Sykehusinnkjøp og legemiddelprodusenten Teva har gitt lavere pris på migrenemiddelet. Dermed får migrenepasienter tilgang på enda et nytt legemiddel i tillegg til Aimovig, som kom på blå resept tidligere i måneden.

Stor bakgrunnsartikkel på VG+: Ny forskning gir håp for migrenepasienter

– Preparatet virker på litt andre ting. Cirka 60 prosent har effekt av Aimovig, dette middelet (Ajovy) kan hjelpe dem som ikke hjelpes av det middelet, sier Sveinung Stensland (H) i Helse og omsorgskomiteen.

Denne typen migrenemedsin har vært svindyr, og pasienter som har trengt middel som Aimovig har måttet punge ut med 5400 kroner i månenden.

Nær millionen rammet

900.000 nordmenn lider av migrene, og kvinner rammes 2–3 ganger så ofte som menn. Migrene forårsaker to millioner fraværsdager fra jobb og skole i Norge hvert år.

Stensland mener spesialistenes verktøykasse fylles for en pasientgruppe som blir hardt rammet, mister skolegang og havner utenfor arbeidslivet. Han sier det nytter å stille krav til industrien.

– Det er akseptabel pris som har vært den store utfordringen. Joda, Norge har masse penger, men hvis vi sier ja til alle nye metoder uansett pris, bruker man opp helsebudsjettet. Det går utover noe annet.

Summene det var snakk om var ifølge Stensland så store at det måtte egne bevilgninger i Stortinget til for å få det på plass.

Strenge krav

Det ville tatt av potten på helsebudsjettet. Det som i stedet skjer nå er at det blir en del av den løpende driften av blåreseptordningen i midlene som er satt av. Dessuten blir resultatene en svært effektiv prosess for de det gjelder.

– Dersom dette måtte gjennom statsbudsjettet ville det ikke trådt i kraft før januar. Aimovig-nyheten kom på en torsdag, tirsdagen etter hadde de første pasientene fått godkjenning!

Kravene er strenge for å få Ajovy på blå resept. Det må søkes individuell stønad til Helfo, og søknaden må komme fra spesialist i nevrologi eller lege ved nevrologisk avdeling eller poliklinikk på et sykehus. Men ifølge Stensland blir det allerede i desember mulig å søke om individuell stønad.

Mer om

 1. Sveinung Stensland
 2. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny forskning: Gir håp for migrene-ofre

 2. Pluss content

  Stoffskiftesykdom: – Jeg mistet mye hår og følte meg konstant trøtt

 3. Bent Høie vil ta grep for kronisk syke: – Blir kasteballer i systemet

 4. Håper på medisin-ja: – Som å leve med myggstikk over hele kroppen

 5. Pluss content

  Forsker: Mener mange med astma kan ha annen diagnose

Fra andre aviser

 1. Vi velger ikke mellom hiv og migrene

  Aftenposten
 2. Forsøkskaniner på feil premisser

  Fædrelandsvennen
 3. Konkurransetilsynet følger med på munnbindprisene – vil ikke sette pristak

  Aftenposten
 4. Når vi tvinges til å velge mellom hiv og migrene

  Aftenposten
 5. Prisene har skutt i været: Foreslår munnbind på blå resept

  Aftenposten
 6. Anneline vil ikke være ruset på sterke smertestillende. Derfor går hun på cannabis-medisin.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder