Forsker: Riktig hjelp kan redde 20-30 liv i året

FRI LUFTVEI: I studien fikk 76 prosent hjelp til å frie luftveiene, et tall som burde vært bedre, ifølge forskeren. Her viser instruktør Thor-Raymond Oldernes hvordan man skal gjøre det. Foto:Simen Grytøyr,VG

Studie: Helsepersonell gir ikke bedre førstehjelp enn andre forbipasserende

En ny studie som ser på førstehjelp gitt av forbipasserende, viser at majoriteten får god førstehjelp. – Men det er fortsatt en lang vei å gå, sier forsker.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Sommeren er i full gang i store deler av landet, og vi går inn i en periode hvor vi liker å oppholde oss nært eller i vann. Det gjør kunnskap om livreddende førstehjelp ekstra viktig. (Se videoer av hvordan du gir riktig førstehjelp nederst i saken)

Tidligere i juni publiserte Røde Kors en artikkel om hvordan man i sommer kan utøve førstehjelp og hindre drukningsulykker, som årlig står for mellom 100 og 200 dødsfall i Norge.

Les også: Får ikke ned drukningsulykkene

I en studie nylig publisert i tidsskriftet Acta Anaesthesiologica Scandinavica, fant lege og forsker Håkon Kvåle Bakke ved Helgelandssykehuset at helsepersonell ikke gir bedre førstehjelp enn andre.

I studien ble 330 traumepasienter i Finnmark og Troms inkludert, de fleste fra trafikkulykker, men også fra drukning og fall.

Da ambulansepersonell kom til stedet, registrerte de hva som allerede var gjort av førstehjelp samt opplysninger om hvem som hadde utført førstehjelpen. Det var Dagens Medisin som først omtalte studien.

– Burde vært mye bedre

Lege og forsker Håkon Kvåle Bakke ved Helgelandssykehuset er førsteforfatter for studien. Han fant blant annet at 81 prosent av de som trengte å få stoppet en blødning, hadde fått utført dette korrekt. 76 prosent av de som trengte frie luftveier hadde fått denne førstehjelpen utført på korrekt måte.

– Selv om hjelp til fri luftvei ble gjort korrekt for så mange, er tiltaket så viktig at dette burde vært mye bedre, sier Bakke til VG.

Les også: Linn (24) reddet sønnen etter lynkurs i førstehjelp

Av de forbipasserende var hele 30 prosent helsepersonell. Bakke forklarer dette blant annet med at mange av ulykkene var fallulykker, hvor hjemmesykepleien fant pasienten.

– Det gjør det viktig for helsepersonnell å trene førstehjelp, selv om en ikke jobber med det akutte til vanlig, sier Bakke.

– Er det bekymringsfult at helsepersonell ikke gir bedre førstehjelp enn andre, eller sier det bare noe om at folk flest er gode på førstehjelp?

– Litt av begge. Sammenlignet med de få studiene som finnes på dette fra utlandet er det flere som får korrekt førstehjelp i vår studie. Så noe ligger nok i at mange kan førstehjelp, og ikke minst - trår til når ulykken er ute, sier Bakke til VG.

Undersøkelse: 76 prosent mener de kan for lite

IKKE UNDERVURDER: Lege og forsker Håkon Kvåle Bakke ved Helgelandssykehuset har anslått at 20-30 liv kunne vært reddet årlig om det ble gitt riktig førstehjelp. Foto:,privat

Ikke like fornøyd er forskeren med tallene på hvor mange som ikke fikk riktig førstehjelp for nedkjøling.

– Hele 204 pasienter var utsatt for nedkjøling, og hos 62 prosent av dem var det gjort tiltak for å unngå dette– denne andelen burde vært høyere, sier Bakke til Dagens Medisin.

I en landsomfattende undersøkelser fra Codan Forsikring, som VG tidligere har omtalt, svarte 76 prosent at deres førstehjelpskunnskaper er meget dårlige, dårlige eller middels dårlige. I samme undersøkelse fra året før, var tallet 55 prosent.

Les også: Rai Rai, her blir det liv-redning

Undersøkelsen viste også at bare fire av ti svarer riktig på anbefalt forhold mellom antall brystkompresjoner og antall innblåsinger på barn, og at kun én av ti har vært på førstehjelpskurs for barn det seneste året.

Mener riktig førstehjelp kan redde 20-30 liv årlig

Ifølge Bakke, er folk ofte i stand til mer enn de tror.

– Livreddende førstehjelp er ganske enkelt. Vår studie viser at de fleste får god førstehjelp, men at det er klart rom for forbedring, særlig er det ønskelig at flere kan gi fri luftvei, og at folk husker at skadde pasienter fort blir kalde og må holdes varme.

Les også:Her er svømmekravene til norske elever

Han har sammen med kolleger gjort en analyse av de studiene som er gjort på førstehjelp ved skade på verdensbasis.

– Det er nesten ikke gjort noenting på førstehjelp ved skader, men vi gjorde et overslag basert på obduksjonsstudier i Sverige og Australia, og av skadde pasienter i Irak. Vi fant at 1,8-5 prosent av alle dødsfall kunne vært reddet med riktig førstehjelp, i hovedsak frie luftvbeier og stans av blødning. Det høres kanskje ikke så mye ut, men ut fra et grovt overslag vil det kanskje si så mye som 20-30 liv i Norge årlig. Og det er ganske mye for en enkel behandling.

Røde Kors: Mange tør ikke hjelpe

Martin Tiltnes er kursleder for Røde Kors Førstehjelp, og holder blant annet kurs for bedrifter, skoler og barnehager. Han er langt ifra overrasket over at så mange mener de har dårlig kunnskap, ei heller at helsepersonell, ifølge Bakkes studie, ikke gir bedre hjelp enn andre.

SYND: Martin Tiltnes er kursleder for Røde Kors Førstehjelp. Han mener det er trist at førstehjelpskurs i svært få tilfeller er pålagt. Foto:,privat

– Ut fra hva jeg har sett, hørt og opplevd gjennom mine kurs, så stemmer det at mange ikke kan førstehjelp. Førstehjelp er heldigvis noe man ikke må utøve ofte, og derfor trenger man mye oppfriskning. Vi er ute hos kundene våre og holder kurs omtrent annethvert år, og da merker jeg at det er på tide for folk å få frisket opp, sier Tiltnes.

Røde Kors anbefaler at man frisker opp kunnskapene sine hvert halvannet år.

På grunn av manglende kunnskap, er mange redde for å komme i en situasjon hvor man må yte førstehjelp, ifølge Tiltnes.

– Man har kanskje hørt noe om hva man skal gjøre en gang, men man er redd for en slik situasjon, og man er redd for å gjøre feil. Det er en ukultur som er på vei, hvor man ikke tør å hjelpe. Men det verste man kan gjøre, er faktisk å ikke gjøre noen ting. Det er nemlig ikke så mange feil man får gjort.

– Hva er det viktigste å kunne?

– Det absolutt viktigste er å kunne nummeret man skal ringe: 113. Hovedoppgaven til 113 er å veilede folk til hva de skal gjøre. Det nest viktigste er å sikre frie luftveier og kunne hjerte- og lungeredning.

– Økonomien setter begrensninger

Ifølge Tiltnes, er det ytterst få yrkesgrupper foruten helsepersonell, som er pålagt å ha førstehjelpskurs jevnlig.

– Elektrikere skal ha det hvert år, mens barnehageansatte skal ha det annethvert år. Ellers er det ikke pålagt, om ikke bedriftene eller skolene selv setter krav. Det synes jeg er synd. For skolenes del er det ofte økonomien som setter begrensninger, og det er skremmende med tanke på hvor mye som skjer i skolene rundt om i landet.

Les også:Gjør dette om du er først på ulykkesstedet

Håkon Kvåle Bakke har følgende råd til folket i sommer:

– Det er bedre å unngå en ulykke enn å måtte gi førstehjelp. Lær å svømme. Ikke bad alene. Ikke drikk alkohol og bad. Bruk redningsvest selv om du er mann. Vær oppmerksom på andre badere - en druknende vil ofte ikke rope og plaske, men ligge lavt i vannet og slite med å holde ansiktet over vann, sier forskeren.

Slik gir du riktig førstehjelp

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. «Å lære seg førstehjelp kan vise seg å bli den beste investeringen du noen gang har gjort»

 2. Medsoldat segnet om i Ingvilds armer

 3. NTNU-forskere skal bekjempe ryggsmerter med app og armbånd

 4. Pluss content

  8 metoder: Slik blir du kvitt snorkingen

 5. Christina (42) lever med MS – nå vil norske forskere gi MS-pasienter flere sikre svar

Fra andre aviser

 1. Ny 113-nettside skal redde liv

  Fædrelandsvennen
 2. Slik redder du livet til noen med hjertestans

  Bergens Tidende
 3. «Vi ringte 113 og ga ham førstehjelp. Han pustet da ambulansen kjørte. Men lever han fortsatt?»

  Bergens Tidende
 4. Vi ringte 113 og ga ham førstehjelp. Da ambulansen kjørte, pustet han igjen. Men lever han fortsatt?

  Aftenposten
 5. Forsker: - Det er sløsing å ikke forske på kreftpasientene

  Fædrelandsvennen
 6. - Vonde knær er "ortopediens svarte hull"

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder