KAN INNEHOLDE FARLIGE KJEMIKALIER: Både reker, CD-er, maling og hermetikk er på den lange listen over produkter som kan inneholde farlige stoffer. Foto: Terje Bringedal/Bjørn Aslaksen/Eivind Griffith Brænde/Stian Lysberg Solum, NTB Scan

Krever strengere gift-regler

(VG Nett) Forbrukerrådet mener barn og ufødte er for dårlig beskyttet mot giftstoffer med dagens regelverk.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De mener reglene for bruk av såkalte hormonforstyrrende kjemikalier er langt strengere i blant annet Danmark enn i Norge.

Nå forlanger de et bedre lovverk også her.

- Vi mener vi må ha et forbud mot hormonforstyrrende kjemikalier, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

VG skrev i går om en omfattende ny rapport fra WHO, som slår alarm om stadig mer hormonforstyrrende kjemikalier i mat, luft og produkter vi omgir oss med.

De mener stoffene kan øke risikoen for flere kreftformer, samt ADHD, fedme og andre folkesykdommer.

- Det har vært skrevet om dette tidligere, men det som kommer frem nå er kanskje enda mer omfattende og disse stoffene er i enda flere produkter enn de fleste av oss har vært kjent med, sier Skeidsvoll.

- Tragisk

Han mener cocktaileffekten, som vi foreløpig vet lite om, er noe av det mest urovekkende.

Forbrukerrådet etterlyser en tydelig handlingsplan for en giftfri hverdag i Norge, slik som de har i Sverige og Danmark.

- Det tragiske er at vi har en situasjon hvor norske barn er dårligere beskyttet mot giftstoffene enn danske og svenske barn. I Danmark og Sverige har de vedtatt nasjonale forbud og en midlertidig nasjonal regulering av en del av disse kjemikaliene som først og fremst retter seg mot barn.

- Hvilke stoffer haster det mest å få regulert?

- Først og fremst jobber vi med parabener, og vi mener også at bisfenol A må forbys, og at andre hormonforstyrrende kjemikalier må reguleres langt strengere enn det vi har i dag. Danmark har strengere regler for bisfenol A, ftalater og parabener enn oss.

Danmark har forbudt DEHP, DBP, DIBP og BBP i forbrukerprodukter, og parabenene propylparaben og butylparaben i pleieprodukter for barn. Bisfenol A (BPA) er forbudt i alle barneprodukter fra 0 til 3 år.

- Er det teknisk mulig å forby disse?

- Du må starte et sted, der hvor du vet at skaden er størst, som er mot barn i mors liv os må barn. Vi opplever at rapporten til WHO er en alvorlig vekker og det bør være det for norske politikere.

BAKGRUNN: Slår giftalarm i ny rapport

For at forbrukere lettere skal kunne sjekke innholdet i produkter, har Forbrukerrådet laget en app, hvor forbrukerne kan sjekke innholdet i kosmetikkprodukter.

VG har tidligere skrevet at det har ført til at familiebedriften som importerer A-crème har stevnet Forbrukerrådet fordi den svært populære hormon-appen gjør at kundene styrer unna.

Vanskelig å unngå

Folkehelseinstuttet sa til VG at det er vanskelig for mannen i gata å unngå å bli eksponert for de til dels svært farlige stoffene.

- Den enkelte forbruker kan bruke appen fra Forbrukerrådet hvor man blant annet ser hva som inneholder parabener, og forsøke å unngå dem. Det står også mye om disse stoffene på nettsiden erdetfarlig.no, sa Georg Becher, forskningssjef ved Folkehelseinstituttets Avdeling for miljøgifter.

Folkehelseinstuttet svarte om hormonforstyrrende kjemikalier - les svarene her

Han mener det eneste som vil ha virkelig effekt, er om myndighetene lovregulerer bruken av hormonforstyrrende kjemikalier i emballasje, plast og andre forbrukerprodukter.

Dette er ikke første gang de omstridte stoffene får forskerne til å reagere.

Forbrukerrrådet har tidligere sagt de vil ha forbud mot enkelte hudpleieprodukter etter funn av mye hormonforstyrrende kjemikalier. Forskning har også vist at frisørbarn har økt risiko for misdannelser, og forskerne tror det skyldes mødrenes omgang med hormonforstyrrende kjemikalier på jobben.

Usikker på totalforbud

Helga Pedersen, parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, sier de i utkastet til nytt partiprogram vil foreslå å lage en handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, men vet ikke om de vil be om totalforbud.

- Det er litt tidlig å si hva innholdet i den handlingsplanen skal være i dag, men bakgrunnen er som VG skrev i går at vi stadig får ny informasjon som viser at vi får i oss stadig mer miljøgifter fra forskjellig hold, sier hun.

- Vil dere gå inn for et totalforbud mot hormonforstyrrende kjemikalier?

- Jeg tror ikke jeg skal begynne å ta det over bordet, for her er det viktig at vi tar informerte beslutninger om hva som skal forbys og ikke forbys og samarbeide med landene rundt oss. Det har lite for seg at vi forbyr ting i Norge om vi likevel får det inn fra utlandet, men det kan godt hende vi bør gå hardere til verks enn det vi gjør i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder