MÅ SKRUS AV: Forskning har lenge vist at for mye TV-titting kan være uheldig for barns utvikling. De siste årene har stadig flere studier i tillegg konkludert med at det også kan være skadelig for barna om for eksempel nyhetene står på i bakgrunnen. Foto: Erik Johansen / Scanpix
MÅ SKRUS AV: Forskning har lenge vist at for mye TV-titting kan være uheldig for barns utvikling. De siste årene har stadig flere studier i tillegg konkludert med at det også kan være skadelig for barna om for eksempel nyhetene står på i bakgrunnen. Foto: Erik Johansen / Scanpix Foto:Erik Johansen,NTB scanpix

Bakgrunns-TV skadelig for barn

Forskere: Lek med barna uten TV i bakgrunnen ** Musikk kan stå på

HELSE

Står ofte TV-apparatet på i bakgrunnen mens småbarna leker eller gjør lekser? Da er det på tide å skru av.

Publisert: Oppdatert: 01.08.15 18:53

Forskerne ser aldri ut til å gå lei av å studere effekten av TV-titting på barns utvikling og helse. I 2012 ønsket den amerikanske og velrennomerte psykologen Aric Sigman å forby TV- titting for barn under tre år.

På den andre siden viser også forskning at TV-titting kan ha positive effekter på barn. I en omfattende studie publisert i fjor, fant forskere at TV kan gjøre barn flinkere, på skolen og ellers i livet. (VG+ Krever innlogging).

De siste årene har stadig flere forskere også begynt å se på effekten av at TV-en står på i bakgrunnen, og har funnet at det ikke bare er tiden direkte foran TV-skjermen som kan være skadelig for de små.

Les også: For mye TV-titting kan gjøre barn til mobbeofre

Distraheres fra læring og lek

En omfattende studie nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, viser at bakgrunns-TV kan gi barna konsentrasjonsvansker.

Forskerne ved University of Iowa i USA studerte data fra 1.150 familier med barn mellom to og åtte år. De fant at jo mer barna ser på TV, desto mer blir de distrahert fra læring og lek.

De fant også at mindre lærerike programmer negativt påvirker barns kognitive utvikling. Professor og hovedforfatter av studien, Deborah Linebarger råder foreldre til å sørge for at det barna ser på TV stimulerer deres interesse og læring.

- Sett dere ned og se et program, og når det er ferdig, skru det av. Barn lærer av det som blir satt foran dem. Så hva vil du at de skal lære? Det burde du tenke på når du vurderer hva du eksponerer dem for, sier Linebarger i et intervju med Iowa Now.

Ifølge Barn og medier-undersøkelsene 2014, bruker norske barn i alderen 9-16 år 116 minutter på å se på TV/film hver dag. Barn i alderen 1-12 bruker 69 minutter.

Eksponeres for fire timer bakgrunns-TV hver dag

I en tidligere studie gjort av forskere ved det samme universitetet, kom det frem at barn i gjennomsnitt eksponeres for fire timer bakgrunns-TV hver dag.

En annen gruppe forskere har også nylig publisert en studie om effekten av bakgrunns-TV, i Journal of Children and Media. Her ble spesielt dårligere språkutvikling trukket frem, skriver Daily Mail.

Ifølge forskerne, fører mye bakgrunns-TV til at foreldre snakker mindre med barna sine.

- Selv om det kan være lite praktisk og ikke ønskelig for foreldre å leke med de små barna hele tiden, drar de små store fordeler av aktiv involvering av foreldre under lek. Ideelt sett, burde foreldre leke med barna uten at TV-en i bakgrunn distraherer, sier hovedforfatter av studien, Tiffany Pempek.

Svekker samspillet mellom foreldre og barn

Forsker og psykolog John Kjøbli ved Atferdssenteret mener det er viktig å trekke frem at om TV-en ofte står på i bakgrunnen, kan det virke ødeleggende for samspillet.

En amerikansk studie fra 2009, viste at foreldre blir mindre aktive i samspillet med påslått TV. Det kom også frem at foreldrene snakket 20 prosent mindre med barna mens TV-en surret i bakgrunnen.

- Vi vet at når det gjelder samspill mellom voksne og barn, er det mange hindre som fungerer som forstyrrende elementer. Da er TV-en en typisk eksempel. Et dårlig samspill er en klar risikofaktor for adfersvansker hos barn, sier Kjøbli til VG.

Om han skal gi sine barn tydelige beskjeder, opplever han TV-en i bakgrunnen som et stresselement.

- Jeg merker at barna søker mot TV-en om den står på.

Han tror amerikanske barn blir mer eksponert, men at fire timer med bakgrunns-TV ikke nødvendigvis trenger å være langt unna sannheten også for norske barn.

- Vi kan med fordel skru av TV-en mye oftere enn vi i dag gjør. Hvor ofte føler du ikke at det oppleves som lettende når man skrur av TV-en etter den har stått på lenge?

- Flere bør prioritere skjermfrie avbrekk

- Hvorfor tror du TV i bakgrunnen er skadelig, mens radio og musikk ikke er det?

- Det er jeg litt usikker på, men musikk krever jo en litt annen konsentrasjon, mens TV-en er det så lett å bli forstyrret av, kanskje på grunn av det visuelle også.

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten er ikke overrasket over at bakgrunns-TV også viser seg å være uheldig for barn, og tror mange foreldre kanskje ikke er klar over at det ikke nødvendigvis er nok å fjerne barna fra selve skjermen.

- TV'en kan lett distrahere både barn og voksne både med lyd og bilde. Det er et mangfold av skjermer og innhold og man må gjøre bevisste valg for å få skjermtidavbrekk i hverdagen. Barn trenger ro og fred, og god tid til samspill og kontakt med foreldre og andre, og kontakt med foreldre, uten for mange distraksjoner, sier Tønnesen.

Her kan du lese mer om