VIKTIG STUDIE: Berit Nordstrand, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, mener den amerikanske studien bekrefter tidligere funn om viktigheten av omega-3 for barn med atferdsproblemer. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Ny forskning: Omega-3 kan redusere atferdsproblemer hos barn

Barn med atferdsproblemer kan ha stor nytte av økt inntak av omega-3-fettsyrer, viser fersk studie. – Svært lovende forskning, mener eksperter.

 • Shazia Sarwar
 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

En fersk studie slår fast at det er en sammenheng mellom økt inntak av fettsyren omega-3 og forbedring av atferd hos barn.

Omega-3 er grunnleggende i oppbyggingen av hjernen. 30 prosent av hjernens cellemembran består av omega-3. Dårlig hjernefunksjon er derfor knyttet til forekomst av atferdsproblemer.

– Barna har hatt oppfølging over lang tid og at så mange som 200 barn har vært med i studien. Det er tilfeldig hvem som fikk placebo og hvem som fikk omega-3-tilskudd og ingen visste hvem som fikk hva. Det er Mercedesen av studiedesign, og studien viser betydelige effekter, sier Berit Nordstrand, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim og forfatter av flere kostholdsbøker.

Kan korrigere atferd

Den amerikanske studien viser at barn med atferdsproblemer som fikk omega-3-tilskudd viste tydelig forbedring. Omega-3 finnes naturlig blant annet i fisk som laks og makrell og linfrø og nøtter.

– Vi tror studien gir oss nytt perspektiv på hvordan man skal korrigere de biologiske- og hjernefunksjonsforstyrrelsene som gjør enkelte barn mer mottagelige for atferdsproblemer, sier Adrian Riane, styreleder for kriminologifakultet ved University of Pennsylvania og forskningsleder for studien, til VG.

Nordstrand understreker at flere store oppfølgingsstudier i lang tid har vist at omega-3 kan lette atferdsproblemer, bedre konsentrasjon og hukommelse.

– En Oxford-studie fra 2012 viser for eksempel at barn som fikk omega-3-tilskudd hadde en klar forbedring av lese- og skrivevansker, sier Nordstrand.

Hun har skrevet boken «Mat til sinns» (2013) og har selv en sønn med ADHD.

– Ofte er det vanskelig å få i barn nok matvarer rike på omega-3. Derfor bør alle barn få gå tilskudd av fiskeolje. Særlig barn med ADHD. Ett gram omega-3 daglig er viktig, sier hun.

Norskfinansiert

Den toårige randomiserte, dobbeltblinde studien er foretatt av forskere ved University of Pennsylvania i USA, og er nylig blitt publisert i The journal of Child Psychology and Psychiatry.

Omega-3-drikken som ble brukt som tilskudd i den amerikanske studien er produsert av det norske selskapet Smartfish, som sammen med University of Pennsylvania og National institute on Alcohol Abuse and Alcholism i Maryland i USA har finansiert studien.

– Studien er svært lovende og vi trenger flere bekreftende studier umiddelbart. Hvis de bekrefter det samme, kan det få viktige sosiale følger, sier David Smith, professor emeritus i farmakologi ved University of Oxford i England til VG.

VALNØTTER OG FET FISK: Fet fisk som makrell og sardiner inneholder mest omega-3, men også valnøtter er god omega-3-kilde. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Flere tidligere studier viser at dårlig kosthold i barndommen kan forårsake aggresjon og andre atferdsproblemer. Mangelfullt kosthold kan ha negativ effekt på hjernens struktur og funksjon, og kan lede til atferdsvansker.

Ble mindre aggressive

Forskerne så både på de 200 barnas utagerende oppførsel, slik som aggresjon, hyperaktivitet og regelbryting, og på deres innagerende oppførsel, slik som angst, depresjon og sosiale problemer. De undersøkte også hvordan foreldrene opplevde at barna oppførte seg, og hvordan foreldrene selv hadde det.

– Det som er slående er at effekten var størst seks måneder etter at forsøkene ble avsluttet. Mer enn halvparten av forbedringen som ble påvist i barns atferd hadde sammenheng med endring i foreldrenes holdning. Det viser at omega-3 har langtidsvirkning og at endring i barns atferd, også endrer foreldrenes holdning, sier Smith.

OMEGA-3-RIK: Det er ikke ofte barn får i seg nok omega-3-holdige matvarer. Daglig inntak av fiskeolje kan være løsningen. Foto:Magnar Kirknes,VG

Studien viste at barna som fikk omega-3-tilskudd ble mindre aggressive. Foreldrene rapporterte at barna forbedret seg både når det gjaldt innagerende og utagerende atferd. Den positive utviklingen forsterket seg videre i 6 måneder etter at barna hadde sluttet å bruke produktet.

Barna som fikk placebo hadde også fremgang det første halve året, noe forskerne tror kan ha vært den såkalte placeboeffekten. Denne gruppen fikk en tydelig tilbakegang når behandlingsperioden ble avsluttet.

Etter 12 måneder ble det registrert en tydelig forskjell mellom omega-3 gruppen og kontrollgruppen som drakk placebo.

Utfordrende fagfelt

Mari Helene Kårstad er klinisk ernæringsfysiolog og seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Hun har ikke lest studien, men sier at forskningsfeltet rundt ernæring er krevende.

– Dette er noe man har forsket på over lengre tid, men utfordringen med disse studiene er kvaliteten. Generelt er det en utfordring i ernæringsforskningen å finne effekten av ett enkelt næringsstoff, sier hun til VG.

Hun stiller seg likevel positiv til studien som en del av det å bygge opp kunnskapen rundt både den psykiske og fysiske effekten av omega-3 i kostholdet hos mennesker, men understreker at det er langt igjen før vi har funnet frem til klare svar.

– I Norge anbefaler vi tran til barn fra de er fire uker gamle på grunn av omega 3-fettsyrene og vitamin D.

- Bør forskes mer

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger. Foto:Privat,

Også ernæringsfysiolog og forsker Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger, som har arbeidet mye blant annet med barn og kosthold, stiller seg positiv til studien. Hun understreker imidlertid at hun ikke har lest den, og uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er jo sånn at mesteparten av hjernen vår består av fett. Noen tidligere studier har antydet at omega-3 kan ha effekt på psykiske lidelser som angst og depresjon. Det er en utfordring å få gode nok objektive mål for atferd, men jeg er såpass positiv at jeg tenker at dette høres lovende ut, sier hun.

- Hva kan det bety hvis man greier å isolere en effekt av omega-3 på barns atferd?

- Om noen barn kan ta omega-3-tilskudd i stedet for sentralstimulerende midler, vil det være veldig bra. Men det er klart, det må forskes mer. Hvis man kan finne en optimal dosering av omega-3, og på den måten bruke et næringsstoff til å korrigere problematisk atferd, er det positivt. Men store mengder av et næringsstoff kan også være farlig, sier hun, og advarer foreldre mot å eksperimentere.

- Det må i tilfelle gjøres i samråd med behandlende lege. Jeg vil likevel anbefale alle å ta den daglige skjeen med tran, fordi det også inneholder vitamin D, sier Lind Melbye.

Les også

 1. Femdoblet bruk av ADHD-medisin i Danmark

  Danskenes bruk av Ritalin og andre medisiner mot ADHD har økt drastisk de siste årene.
 2. Ny studie: Finner autisme hos babyer

  Allerede når de er to måneder gamle, begynner barn med autisme å unngå øyekontakt med andre.
 3. Barn og unge får ikke behandlingen de har krav på i psykiatrien

  Barn og unge får ikke den vurdering og behandling de har krav på når de henvises til psykisk helsevern.
 4. Slik påvirker nettbruk barnas hjerne

  Bruken av nye medier gjør barn lettere distrahert, mer kreative og flinkere til å multitaske.
 5. Autisme kan komme av helt normale genvarianter

  Autisme kan komme av en cocktail av genvarianter som er vanlig hos folk flest, viser ny forskning.
 6. Nevrolog hevder korn er farlig for hjernen

  Kornprodukter kan føre til demens, kronisk hodepine og depresjon, hevder amerikansk lege. Norske eksperter er skeptiske.

Mer om

 1. Psykisk helse
 2. Helse

Flere artikler

 1. Omega-3 og omega-6 kan hjelpe barn med ADHD

 2. Pluss content

  Denne maten er best for hjernen

 3. Pluss content

  Unik forskning: Denne maten gjør barnet ditt lykkelig

 4. Pluss content

  Den beste maten for tarmen, forbrenningen og psyken!

 5. Studie: Høyere risiko for autist-barn når mor får i seg for lite jern

Fra andre aviser

 1. Barn tenker kjappere når de spiser mye fet fisk

  Bergens Tidende
 2. Tre næringsstoffer du kan få for lite av

  Bergens Tidende
 3. Skadelig for hjernen?: - Jeg vil aldri anbefale å kutte alle karbohydratene fra kosten

  Fædrelandsvennen
 4. Franske barn får ikke ADHD. Det har helsemyndighetene bestemt

  Fædrelandsvennen
 5. Svaret overrasket forskerne: Nei, rå fisk var ikke det sunneste

  Aftenposten
 6. Dette er ADHD, og dette er mytene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no