HALVERT: Siden 1996 er antallet dagligrøykere nesten halvert, ifølge SSB. Foto: Illustrasjonsfoto: SCANPIX

Stadig færre røyker - flere snuser

Helseministeren: Snusbruken bekymrer

(VG Nett) Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet dagligrøykere nesten er halvert i løpet av 15 år. Samtidig øker andelen snusere.

  • Bjørn-Martin Nordby
Publisert:

De nye tallene for røyke- og snusvaner ble sluppet av SSB fredag. Disse viser at den nedadgående trenden for dagligrøyking fortsetter. 17 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år røyket daglig i 2011, mot 19 prosent i 2010.

Sammenlignet med 1996 er imidlertid nedgangen betydelig. For 15 år siden var det 33 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år som røyket daglig.

Utviklingen blant av-og-til-røykerne er på den annen side stabil. Siden 1973 og frem til i dag har andelen ligget på mellom 8 og 13 prosent, og i 2011 lå den på 11 prosent.

Vil stramme inn røykeloven

- Det er gledelig at det er blitt 80.000 færre røykere i løpet av et år. Nedgangen fra 19 til 17 prosent er veldig bra, sier helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen til VG Nett.

Hun er ikke overrasket over de nye tallene, og gleder seg også over at de unge ser ut til å avstå fra røyk i større grad. Andelen røykere i aldersgruppen 16 til 24 år har gått ned med én prosent, til 11.

IKKE OVERRASKET: Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen er ikke overrasket over de nye tallene. Hun gleder seg over utviklingen i røykevaner, men er bekymret for snusvanene til nordmenn. Foto: Arkivfoto: ESPEN BRAATA/VG

- Vi ønsker selvfølgelig at det skal bli enda færre røykere i årene som kommer. Derfor har vi også fremmet nye forslag til innstramminger i røykeloven, sier helseministeren.

- Svært bekymringsfullt

Mens andelen røykere de siste årene har sunket, har det vært motsatt utvikling for snusere. I 2011 brukte 8 prosent av befolkningen snus daglig, mens 5 prosent snuste av og til.

- Er det én ting som bekymrer meg med disse tallene, så er det at stadig flere bruker snus. Det er mindre farlig enn røyk, men det er likevel svært bekymringsfullt, sier Strøm-Erichsen til VG Nett.

Snusbruken blant unge mennesker trekker særlig opp. Ifølge SSB forekommer snusing hyppigst i alderen 16 til 24 år, men det er også relativt mange brukere blant 25-34-åringer. Hele 25 prosent av den mannlige befolkningen i den yngste aldersgruppen bruker snus daglig.

Vil ha tobakksfri skoledag

Helseministeren håper at de nye forslagene til innstramminger i røykeloven også skal få økningen i snusbruken til å stoppe opp. Blant annet er tobakksfri skoledag et av forslagene som skal ut på høring - dette inkluderer også snus.

- Men jeg er ikke overrasket over snustallene. Det er ikke mange andre land som har snus, særlig ikke med slik utvikling i bruken. Det er noe jeg ikke er så veldig glad for, sier hun.

Av-og-til-snusere øker også blant begge kjønn i den yngste aldersgruppen - 16 prosent menn og 11 prosent kvinner snuser av og til. Det betyr at minst fire av ti unge menn bruker snus daglig eller av og til.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder