HJERNEN KRYMPER: Dette bildet fra legemiddelfirmaet Merck & Co, viser et tverrsnitt av en normal og frisk hjerne sammenlignet med en hjerne der Alzheimers har vært virksom lenge. Det finnes ingen kur mot sykdommen per dags dato. Foto:MERCK & CO,Ap

Forskere: Øyeundersøkelse kan avsløre Alzheimers

Ny forskning kan gjøre det mulig å identifisere Alzheimers lenge før andre symptomer viser seg.

  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fem år gammel

Funnene, som ble presentert under den internasjonale Alzheimers-konferansen i Danmark, kan være et første steg på veien mot en ny metode for å identifisere sykdommen.

- Med Alzheimers som en voksende verdensvid sykdomsepidemi, er det et stort behov for enkle, mindre inngripende diagnosetester som kan identifisere Alzheimers mye tidligere i sykdomsforløpet, sa forsker Heather Snyder under konferansen.

Hjernescanning

Årlig rammes rundt 9000 nordmenn av sykdommen. De vanligste symptomene er hukommelsestap, problemer med språk og orientering, samt mangelfull emosjonell kontroll.

Beta-amyloid er navnet på stoffet i hjernen som fører til Alzheimers. Det identifiseres vanligvis gjennom hjerneskanning, også kalt PET.

Nå har en gruppe australske forskere funnet en samsvarende mengde av proteinet Beta-amyloid i hjernen og i øyets netthinne hos pasienter med Alzheimers.

Forskergruppen ba 200 frivillige ta stoffet curcumin, som synliggjør Beta-amyloid på netthinnen. Etter en øyeundersøkelse sammenlignet de mengden som var synlig med det som ble funnet i hjernen gjennom PET-skanning. Mengden i hjernen og øyet var like stor.

Les hele forskningsrapporten her.

Små utvalg

I et annet studium, gjennomført at forskere fra det amerikanske studiet Cognoptix, ble mengden mengden Beta-amyloid i øyelinsen målt med laser-skanning. I utvalget på 40 personer, med og uten Alzheimers, samstemte mengden av proteinet i all hovedsak med resultatene fra hjerneskanningen.

Begge rapportene understreker at utvalgene er små og at det kreves ytterligere forskning før man kan konkludere om funnenes pålitelighet og relevans.

- Forebygge

Fred Andersen, kommunelege i Tysnes og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, har forsket på demens i en årrekke. Han mener den ferske forskningen er interessant.

- Dette kan være veldige gode hjelpemidler for å diagnosere Alzheimers. Det er første gang jeg hører om forskning på forekomsten av Beta-amyloid i øyet og det kreves nok flere studier for å bekrefte funnene fra rapporten, sier han.

For de fleste pasienter starter sykdommen 15-20 år før den gir symptomer og kan diagnoseres. Når sykdommen først er diagnosert, er det ofte for sent å gjøre noe.

- Det beste rådet jeg kan gi er forebyggende tiltak. Å holde seg frisk, spise sunt og redusere faren for hjerte- og karsykdommer vet vi har en dokumentert effekt i å redusere starttidspunktet for demensutviklingen, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder