Verdensmester Cecilia Brækhus er en av flere kjente personer som reklamerer for kosttilskuddet VitaePro. Her er hun og den tidligere bokseren Steffen Tangstad avbildet i fjor under en reklamefilminnspilling for kosttilskuddet. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
Verdensmester Cecilia Brækhus er en av flere kjente personer som reklamerer for kosttilskuddet VitaePro. Her er hun og den tidligere bokseren Steffen Tangstad avbildet i fjor under en reklamefilminnspilling for kosttilskuddet. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Millionbusiness for kosttilskudd

HELSE

Det omdiskuterte kosttilskuddet VitaePro solgte for anslagsvis 140 millioner kroner i fjor.

Publisert:

Kosttilskuddet, som selges av VitaeLab og markedsføres ved hjelp av bokseren Cecilia Brækhus, sangeren Wenche Myhre og langrennsesset Hilde Gjermundshaug Pedersen, var under ild i januar i år da NRKs Forbrukerinspektørene i et lengre innslag blant annet hevdet at kosttilskuddets påståtte virkninger ikke kunne dokumenteres.

VitaeLab klagde NRKs Forbrukerinspektørene inn for Pressens faglige utvalg i januar i år, etter flere negative uttalelser i programmet.

Kosttilskuddet VitaePro sørger for 75-80 prosent av VitaeLabs totale omsetning, skriver firmaet selv i sitt klageskrift.

I klagen tallfestet VitaeLab omsetningssvikten som følge av NRK-omtalen til hele 50 millioner kroner. PFU konkluderte med at NRK ikke hadde brutt god presseskikk.

Salget av kosttilskuddet skjøt i været med rakettfart i fjor: Mens VitaeLab omsatte for drøye 20 millioner i 2007, hoppet omsetningen til hele 179 millioner i 2008. Resultatet økte fra beskjedne 861.000 kroner til drøye 36 millioner.

Søk i skattelistene her:www.skattelister.no

Selskapet VitaeLab ledes av en anonym riking med et aristokratisk navn; Richard Fredrik Clemm von Hohenberg. Han har en formue på nærmere 23 millioner kroner, og en inntekt på 1,85 millioner kroner i 2008, en økning på 384.000 kroner fra 2007.

- Jeg startet i VitaeLab i mars i år, og tallene som nå er lagt ut kan derfor ikke knyttes til VitaeLab. Jeg har bygget opp formuen min hovedsakelig gjennom familieinvesteringer over mange år, sier Clemm von Hohenberg til VG Nett.

Clemm von Hohenberg er økonom og ingeniør av utdanning, og kom til VitaeLab fra Norsk Hydro.

Setback for bransjen
Han forteller at salget av VitaePro og hele bransjen fikk et setback etter det negative NRK-programmet.

- Det er vanskelig i ettertid å angi presist hvor stort tapet vil bli, men slike innslag gir helt åpenbart en negativ respons fra markedet som varer en stund. Men mitt inntrykk er at vårt produkt har et godt image, sier han.

Clemm von Hohenberg har 16 roller i norsk næringsliv. Foruten å være daglig leder i VitaeLab, er han daglig leder i selskapet Cadena AS, som driver med utleie av fast eiendom, samt styremedlem i flere selskaper. Han er også varamedlem i en rekke nokså ukjente opplysningskontorer: Opplysningskontoret for Kosttilskudd, Opplysningskontoret for Tran, Opplysningskontoret for Omega 3, og Opplysningskontoret for Antioksidanter.

Protokoll:Si den mening om skattelistene her.

Også slankemiddelet Herbalife selger godt. Herbalife Norway Products AS omsatte for drøye 69 milloner i fjor. Selskapets daglige leder Børre Gjersvik hadde en inntekt på nærmere 1,2 millioner kroner ifjor, ifølge skattelistene.

Rik på fettreduserende piller

CLA er et annet populært slankemiddel som selges av flere aktører, blant annet selskapet Midelfart Sonesson.
Selskapet Natural ASA har produktet CLA Tonalin i sin portefølje, og ledes av Jan Brevig Remmereit, som hadde en formue på hele 155 millioner kroner i fjor. Remmereit er også styreleder og eneaksjonær i selskapet Greystone Holding, og har bygget opp formuen sin blant annet ved salg av såkalte fettreduserende piller.

Følg VG Nett på Facebook

Det er ikke bare VitaePro som har vært i hardt vær: Slankemiddelet Nushape er stoppet av Forbrukerombudet. Selskapet ledes av Kjell Nødtvedt, som ifølge ligningen hadde en inntekt på 815.000 kroner i 2008.

Datatilsynets Georg Apenes svarte leserne om skattelistene

Erling Thom er en norsk biokjemiker som står bak en rekke såkalte slankeprodukter, blant annet slankekaffe, slankelamper og slankepiller, samt rynkekremer og kremer som angivelig motvirker hårtap.

I 2000 sa Thom at han hadde brukt ti millioner kroner på å fremstille slanketabletten Regulator, og kalte pillen en «verdenssensasjon».

Thom har ifølge ligningstallene en formue på drøye 1 million kroner.

Retningslinjer for offentliggjøring av skattelistene her

Her kan du lese mer om