ADVARER: Verdens helseorganisasjon er nå helt sikre på at dieseleksos er kreftfremkallende. Bildet er fra Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

WHO: Eksosgass fra diesel er kreftfremkallende

Eksosgass fra dieseldrevne motorer fører til kreft i mennesker, fastslår eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO).

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Konklusjonen er basert på data som knytter eksosgass til lunge- og urinblærekreft. Kunngjøringen vil trolig føre til sterke reaksjoner blant bil- og lastebilprodusenter.

Tidligere har Det internasjonale kreftforskningsbyrået (IARC) og WHOs kreftavdeling regnet utslipp fra diesel i kategorien 2A, som betyr at noe trolig er kreftfremkallende. Nå har diesel havnet i kategori 1, som betyr at stoffet med sikkerhet er forbundet med kreft.

- Arbeidsgruppen fant at eksosutslipp fra diesel er en årsak til lungekreft og fastslår også en kobling når det gjelder økt risiko for urinblærekreft, het det i en uttalelse fra IARC tirsdag.

Den samme gruppen mener at eksosutslipp fra bensin skal klassifiseres som «trolig kreftfremkallende for mennesker». Dermed blir klassifiseringen som ble gjort i 1989, stående uendret.

Beslutningene er tatt etter et ukelangt møte mellom uavhengige eksperter som skulle vurdere hvorvidt bensin og diesel er kreftfremkallende basert på nyere forskningsdata.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder