-Vin mot demens

Stor undersøkelse blant 1500 kvinner

Er du kvinne og vinelsker, bør du komme i godt humør av å lese denne artikkelen.

Lene Christensen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

HUSK: Vin hindrer kvinner i å få demens, mener forskere. Foto: Scanpix.

Ifølge svenske forskere er det lurt å kose seg med et glass rødvin av og til. Da har du nemlig mindre sjanse for å utvikle demens.

Det er forskere ved universitetet i Göteborg som har kommet fram til denne konklusjonen, etter å ha studert nærmere 1500 kvinner i en periode på 34 år. Underveis ble kvinnene undersøkt av leger, og de måtte blant annet oppgi alkoholforbruket sitt.

Blant de vinelskende kvinnene var det betydelig færre som var rammet av demens.

- Den gruppen som hadde minst andel demens, var de som oppga at den eneste alkoholen de drakk var vin, sier professor Lauren Lissner i en pressemelding.

Antioksidanter

Ifølge forskerne er det kun vin som hadde en positiv effekt mot demens. Dersom du drikker øl og sprit regelmessig, så skal ikke dette ha noen forebyggende virkning.

Aldersforsker Tor-Inge Romøren ved Norsk institutt for forskning, velferd og aldring (NOVA) påpeker at dette kan være fordi vin vanligvis inneholder mer antioksidanter enn annen alkohol.

- Det kan tyde på at det bidrar til å forebygge vaskulær demens, sier Romøren. Vaskulær demens er den nest vanligste typen demens etter alzheimer, og kommer av åreforkalking.

- Og da dør den delen av hjernen som blodårene forsyner, forklarer Romøren.

- Tja...

Men før vi setter oss i godstolen og kobler oss på pappvinen: De svenske forskerne minner om at det kan være andre faktorer hos vindrikkende kvinner som gjør at de ikke utvikler demens.

Det er professor i alderspsykiatri Knut Engedal helt enig i.

- De kvinnene som har drukket vin har også gjort andre ting. Derfor sier jeg tja til dette, sier Engedal.

- De som er senest rammet av demens, er de som lever sunt gjennom livet, understreker professoren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder