HØYE DØDSTALL: Radongass er den viktigste årsaken til lungekreft etter røyking. Foto: REUTERS

Radongass tar 300 liv i året

(VG Nett)Radongass tar livet av like mange nordmenn årlig som bilulykker. - Mange dødsfall kan unngås, mener Statens strålevern.

 • Elisabeth Ravnestad

Artikkelen er over ti år gammel

Konsentrasjoner av radongass under jorden er farligere enn man tidligere har trodd. Nye funn knytter 10 prosent av alle lungekreft-dødsfall i Norden til radongasseksponering, skriver hjem.no.

Ifølge en fersk rapport fra Statens strålevern dør 300 nordmenn årlig som følge av inhalering og eksponering for gassen. Samlet i Norden er tallet 1300, hele 10 prosent av alle lungekreft-dødsfall totalt.

- Bakgrunnen for rapporten er internasjonale anbefalinger. Nye funn viser en overveldende sammenheng mellom radonnivåer og lungekreft, også ved lavere verdier enn tidligere trodd, sier Per Strand i Statens strålevern til VG Nett.

Radongass er en radioaktiv gass som finnes naturlig i grunnen. Den siver opp gjennom bakken og grunnmuren i hus, og dersom det ikke er tilstrekkelig lufting kan gassen føre til store helseskader.

Les også:- Flere kan overleve lungekreft

EKLE TILTAK: Avdelingsdirektør i Statens Strålevern Per Strand sier at det skal enkle tiltak til for å beskytte seg mot radongassfare. Foto: Statens strålevern


- Antall dødsfall kan halveres

- Verdens Helseorganisasjon (WHO) har informert om at tidligere aksepterte verdier av gassen er for høye. Derfor anser man nå radongass som en større risiko, sier Strand.

Tidligere anså man en eksponering på under 200 becquerel per kubikkmeter (Bq/m3) som akseptabel, men ifølge rapporten viser nye studier at over halvparten av lungekreft-dødsfallene skyldes eksponeringer under nevnte verdi.

- Vi fokuserer nå på at men helst ikke bør ha verdier over 100 Bq/m3 i huset, noe som er fullt mulig de fleste steder, sier Strand.

Ifølge ham kan antall dødsfall halveres dersom dersom man tar grep.

- Problemet er relativt enkelt å gjøre noe med. Med riktige tiltak ser vi at antallet dødsfall kan reduseres til 150 over tid, sier han.

Norge utsatt

Strand sier Norge er i verdenstoppen når det gjelder konsentrasjoner av radongass.

- Mengdene varierer på ulike steder i landet, sier han.

Ifølge anslag har 170.000 bolighus i Norge for høye verdier av radongass. Samme tallet i Sverige er 450.000, Finland 200.000 og Danmark 65.000.

Radongass dannes kontinuerlig i grunnen og det vil ikke bli mindre av den med tiden. Det er altså ikke mulig å bli kvitt den. Man kan kun gjøre tiltak får å minske eksponeringen.

Les også:Slik kan du forebygge kreft

Alle bør sjekke

Statens strålevern anbefaler nå at det foretas målinger i alle norske hjem. Selv om et hus er «klarert» betyr ikke dette at verdiene ikke kan være for høye i nabohuset.

Målingen må utføres av firmaer som spesialiserer seg på dette. Kontrollen utføres ved at man plasserer en måler i boligens grunnetasje. Der skal den ligge der 2 måneder i vinterhalvåret. Skulle det være nødvendig med sikringstiltak det ifølge ifølge Per Strand ikke er vanskelig å få til.

- Det er i de fleste tilfeller veldig enkelt og lite kostbart å redusere radongassfaren i norske bolighus, sier han.

En vanlig årsak til radongasskonsentrasjoner i hjemmet er konstruksjonsfeil. For å rette på dette kan man tette eventuelle sprekker i konstruksjonen samt bedre ventilasjonen i rommene. Et annet vanlig tiltak er å bygge radonrør som fører gassen opp fra grunnen og ut i luften.

Les også:- Urinprøve kan avsløre risiko for lungekreft

Offentlige tiltak

Per Strand sier Regjeringen nå lanserer en nasjonal strategi for å redusere radoneksponeringen i Norge. Statens strålevern skal samarbeide med Helse-og Omsorgsdepartementet om gjennomføringen, som omfatter både tiltak mot og kartlegging av radongasseksponering.

- Det er viktig å huske at det er den totale eksponeringen som er skadelig. Derfor arbeider vi nå med å kartlegge situasjonen på arbeidsplasser og i barnehager. To forskrifter som regulerer nybygg og grenseverdier i barnehager er allerede ute til høring, sier han.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Stor undersøkelse: Ikke kreft av mobil

 2. Bequerellmåler samer 25 år etter Tsjernobyl

 3. Russland klar til å hjelpe Norge med atomavfall

 4. Strålevernet refser Halden-reaktoren

 5. Atomulykke kan bety katastrofe for Vestlandet

Fra andre aviser

 1. Må utbedre 350 kommunale boliger

  Fædrelandsvennen
 2. Til kamp mot radon i hus

  Aftenposten
 3. Folk har hørt om radon, men veldig få måler hjemme

  Fædrelandsvennen
 4. Folk har hørt om radon, men veldig få måler hjemme

  Aftenposten
 5. Folk har hørt om radon, men veldig få måler hjemme

  Bergens Tidende
 6. Mange dropper radonmåling

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder