Beslutningsforumet som vurderer om nye medisiner skal tas i bruk, sier nei til Okrelizumab (Ocrevus) for de sykeste MS-pasienten. Dette er et illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norske MS-pasienter får ikke ny medisin

Den nye MS-medisinen Okrelizumab (Ocrevus) vil koste 200 millioner kroner å innføre og blir for dyr for Norge, som sier nei.

  • helle.hoiness@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi sier nei til Okrelizumab ut fra den totale kostnaden dette ville medføre for spesialisthelsetjenesten, det er snakk om økte kostnader på om lag 200 millioner kroner, sier Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, til Dagens Medisin.

Bakgrunn: Nå kommer medisinene som skal revolusjonere MS-behandlingen

Okrelizumab omtales som en videreutvikling fra medisinen Rituksimab, som er en gammel kreftmedisin som er mye billigere. Beslutningsforumet mener at det ikke er stor forskjell på virkningene av behandling med de to medisinene.

les også

MS-behandling fikk uføre Martin tilbake i jobb

– Derfor har vi bestilt en fullstendig metodevurdering fra Folkehelseinstituttet som forventes ferdig i mars 2019, sier Slørdahl.

Les også: Sivanja (40) bruker hundretusener på stamcellebehandling i utlandet

Medisinen som blant annet MS-forbundet og en rekke leger ønsker godkjent, er for behandling av de dårligste pasientene med multippel sklerose, såkalt primær progressiv multippel sklerose (PPMS).

les også

Vennegjengen startet innsamlingsaksjon for MS-syke Julia (25)

– Dette er en svært trist dag for norske MS-pasienter. Ocrevus er den første godkjente medisinen som i betydelig grad bremser utviklingen av sykdommen både innen attakkvis og primær progressiv MS, sier administrerende direktør Rajji Mehdwan i Roche Norge i en kommentar. Det er Roche som er produsent av medisinen.

Mehswan peker på at Statens legemiddelverk allerede i mai konkluderte med at medisinen sannsynligvis er kostnadseffektivt innen begge indikasjoner av MS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder