LEI: – Det er slitsomt å måtte lese at man er en feit jævel hver gang man sier noe. Det tærer på, sier Jørgen Foss. Foto: ,

Jørgen Foss trekker seg fra lederverv etter hets

Føler seg latterliggjort

Har anmeldt drapstrusler

Jørgen Foss (26) innførte Google-forbud i familien for å skåne de nærmeste for hetsen han ble utsatt for. Nå orker han ikke lenger å være talsperson for overvektige.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er en påkjenning å være talsperson for overvektige mennesker, sier Jørgen Foss til VG.

Solen skinner over samfunnshuset på Sagene i Oslo, bydelen hvor han er født og oppvokst. Her vet alle hvem han er. Nordmenn flest har også fått et forhold til Jørgen Foss. For ti år siden spilte han hovedrollen i ungdomsfilmen «Pitbullterje», som ble sett av over 200.000 mennesker på kino.

I voksen alder har han frontet Landsforeningen for Overvektige, et verv han har levd og åndet for. Jørgen har stilt opp i TV-debatter, gjennomført utallige intervjuer og vært ærlig om sin egen fedmeoperasjon. I juni, seks år etter at han takket ja til det frivillige vervet, var det slutt.

Motstandere

Tanken om ikke å stille til gjenvalg meldte sin ankomst allerede tidlig i vår.

TUNGT: – Av og til har jeg følt at jeg har hatt fire millioner mennesker mot meg, uansett hva jeg har sagt og gjort, sier Jørgen Foss. Foto: ,

– Jeg fant ut at det var på tide at noen andre måtte være med på å takle ledersituasjonen. Jeg har tatt denne kampen i seks år og bidratt til å sette ting på dagsordenen, men nå går jeg videre. Dette var det riktige tidspunktet å gjøre det på, sier Jørgen.

Men det er også en annen grunn til at han valgte å takke for seg: Sinte, hetsende kommentarer.

– Av og til har jeg følt at jeg har hatt fire millioner mennesker mot meg, uansett hva jeg har sagt og gjort. Det tærer på.

Les også: Jørgen Foss forbannet etter Høyre-politikers tjukkas-utspill

Påsken for to år siden var en slik periode. Da Jørgen gikk ut og kritiserte prisdumping på smågodt hos dagligvarekjedene, hisset han på seg svært mange.

– Jeg ønsket ikke å ta fra folk hverken påskekos eller påskeegg. Men når en overvektig person som meg går ut og uttaler seg i slike situasjoner, tenker ikke folk på saken lenger – da tror de at jeg snakker om meg og min egen vekt. Jeg har satt mange sinn i kok, sier Jørgen.

Han griper tak i mobiltelefonen sin og finner frem en melding han har fått tilsendt på Facebook. «Du er en feit tulling som Norge hadde hatt det mye bedre uten», står det.

– Jeg synes at fedmediskusjonen i Norge ofte blir latterliggjort. Det har blitt mye hets mot meg, og nå er jeg mett på usaklige debatter. Jeg er bare et menneske, jeg også, sier Jørgen.

Les også: Jørgen Foss blir sammenlignet med en narkomisbruker

Frustrert familie

26-åringen har anmeldt to drapstrusler i løpet av lederperioden. Begge skal ha blitt henlagt av kapasitetshensyn.

– Disse tilfellene har nok gått mest inn på familien, men det har vært tungt for meg også. Fordi jeg ønsker å gjøre samfunnet sunnere, vil noen se meg død. Det er veldig brutalt – og litt sykt, sier Jørgen.

Den ene trusselen kom på et nettforum, etter at Foss hadde uttalt seg som temaet sukkerskatt i VG. «Noen burde skutt han her rett i trynet», mente personen.

DRAPSTRUET: 26-åringen har anmeldt to drapstrusler i løpet av lederperioden. Begge skal ha blitt henlagt av kapasitetshensyn. Foto:Lech Klaudia,VG

Den andre trusselen kom etter at Foss uttalte at han mente godteri var blitt for billig. En person tok kontakt via innboksen på Facebook, og Foss tolker det som om personen mener han burde henges: «Tau er billig, hvorfor er det ikke flere som henger seg? Skjerp deg din gris».

Foss har ikke oppsøkt profesjonelle for å få hjelp til å takle påkjenningene de siste seks årene.

– Jeg har klart dette selv, men venner og familie har vært en enorm støtte for meg hele veien, sier han.

Hjemme hos familien Foss er det innført et slags «Google-forbud», slik at ingen blir nødt til å lese de verste kommentarene.

– Familien min har ofte reagert. «Hvorfor må du uttale deg i alle disse sakene?» har de spurt, og jeg skjønner jo hva de mener. Men hvis jeg hadde latt være å snakke, ville nettrollene vunnet. Det vil jeg ikke, sier Jørgen.

Les også: Jørgen Foss: - Endelig kan jeg sykle igjen

Vil alltid kjempe

Det brennende engasjementet hans er nemlig svært vanskelig – kanskje umulig – å slukke.

– Jeg har ikke samvittighet til å holde kjeft.

Jørgen Foss var bare 12 år gammel da han deltok i sin første TV-debatt om fedme. Ved siden av stillingen i Landsforeningen for Overvektige, har han jobbet som daglig leder ved Oslo-kontoret til Norges Handikapforbund og vært bydelspolitiker. Til høsten stiller han som bystyrekandidat for Arbeiderpartiet.

UVITENHET: Jørgen Foss mener mobbemeldingene han får handler om uvitenhet. Foto:Lech Klaudia,VG

– Jeg ønsker at vi skal forske mer på overvekt. De som trenger hjelp, må få den behandlingen de har krav på. I dag er det én million overvektige i Norge, og over 100.000 er sykelig overvektige. Problemet må tas på alvor, og jeg kommer aldri til å slutte å kjempe for denne saken, sier Jørgen.

Han tror mange av mobbemeldingene han har fått tilsendt, handler om uvitenhet.

– Folk flest vet ikke hva overvekt og fedme er, eller hva det faktisk innebærer. Jeg synes dagens debatt har fått en veldig kald og usaklig tone – jeg vil faktisk kalle det mobbing.

VG+: Jørgen Foss: - Jeg har ikke levd som det sunneste mennesket(krever abonnement)

«Fedme-Jørgen»

Da Jørgen gikk av som leder i begynnelsen av juni, føltes det både rart og vemodig.

– Samtidig er det fint å vite at jeg kan begynne å uttale meg mer fritt, uten å ta hensyn til noen, sier han.

Han tviler på at de stygge kommentarene vil forsvinne med det aller første.

– Nå får folk enda flere grunner til å gå i strupen på meg personlig, siden jeg ikke har organisasjonen i ryggen, sier Jørgen – og bryter ut i en voldsom latter.

De siste årene har han vent seg til å lukke både øyne og ører når det stormer som verst. Han er fortsatt stolt medlem av Landsforeningen for Overvektige.

– Tiden som leder har stort sett vært fantastisk, og jeg gleder meg til å følge organisasjonen videre, sier Jørgen.

I utgangspunktet synes han det er kjempebra at folket tar del i overvektsdebatten.

– Jeg vil alltid være «fedme-Jørgen», og det er helt i orden, sier han.

– Men jeg fortjener ikke å høre at jeg er en feit jævel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder