LOKAL FORURENSNING: Biltrafikken i Oslo Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Ny forskning: Eksos kan gi demens

En svensk studie viser at folk som bor i gater med mye bileksos har en større risiko for å utvikle demens enn de som har renere luft rundt seg.

Artikkelen er over fire år gammel

Studien er gjennomført av en gruppe forskere ved Universitetet i Umeå i Sverige, og resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

– Vi kan se at de som har et høyt innhold av eksos der de bor har en betydelig økt risiko for å utvikle demens. Totalt kan 16 prosent av alle demenstilfeller i studien være forårsaket av eksponering for eksos, sier Bertil Forsberg, professor i miljømedisin, til Dagens Nyheter.

Forsberg har ledet studien som har pågått i 15 år og har omfattet 2000 innbyggere i Umeå.

40 prosent større risiko

Deltagerne viste ikke noen tegn til hukommelsesproblemer i starten. Hvert femte år gjennomgikk de en hukommelsesundersøkelse. Samtidig beregnet forskerne forekomster av avgasser fra biltrafikk utenfor husene hvor deltagerne bodde.

Forskerne så etter hvert et tydelig mønster.

Den fjerdedelen av deltagerne som bodde i områder med mest eksos i luften, hadde 40 prosent større risiko for å få demens enn fjerdedelen fra områder med minst eksos, ifølge forskerne bak studien. I studien er det tatt hensyn til andre faktorer som alder, livsstil og BMI, ifølge Dagens Nyheter.

LES OGSÅ: Svært høy luftforurensning i Oslo

LES OGSÅ: Økt dødsrisiko grunnet luftforurensning

Rundt 300 av de 2000 personene som deltok i studien, utviklet Alzheimer eller vaskulær demens i løpet av en 15-årsperiode, melder NTB.

Nødvendig med flere studier

Seniorforsker Magne Refsnes på Avdeling for luftforurensning og støy hos Folkehelseinstituttet synes studien er svært interessant.

– Studien knytter 16 prosent av alle demenstilfellene til eksosforurensning og dersom dette stemmer så er det alvorlig. Da betyr det at nitrogendioksid og svevestøv er en vesentlig årsak til demensutvikling i byer som Umeå, sier Refsnes til VG.

Han understreker at det nå bør gjøres ytterligere uavhengige studier for å sikre at funnene virkelig stemmer.

– Studien er utført av en gruppe forskere som ansees for å være sterke på denne tematikken. Men flere studier er alltid nødvendig for å kunne identifisere direkte årsakssammenhenger, og for å kunne justere for alle faktorer som kan påvirke resultatet, sier Refsnes til VG.

LES OGSÅ: Vil forby fossilbiler i Oslo og Bergen

LES OGSÅ: Vil gi deg penger for å gå til jobben

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder