- Bruk solbriller!

Dette gjør du hvis du blir snøblind

For å unngå å bli snøblind i påskesola er det solbriller som gjelder, sier øyenlege Karina Berg.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

BESKYTT ØYNENE: Solbriller er viktg både for å unngå snøblindhet og forebygge sydkdommer som grå stær. Foto: ANDREA GJESTVANG

Snøblindhet får man dersom man utsetter synet for meget sterkt lys, som når sollyset reflekteres fra snøen, derfor anbefaler øyenlegen deg å bruke solbriller.

- Blir man snøblind får man sterke smerter i øynene og man klarer nesten ikke å åpne dem, sier Berg, som til daglig jobber ved øyeavdelingen ved Ullevål Universitetssykehus.

Smertefullt

Den første natten kan være svært smertefull, men smertene går over etter et par-tre dager, ifølge øyenlegen, som mener man i utgangspunktet ikke trenger å oppsøke lege.

- Hvis du har smerter på begge øynene og du selv mistenker at det kan være snøblindhet, kan du avvente og se hvordan det går. For å lindre smertene kan du ta smertestillende tabletter, f. eks. hodepinetabletter, sier øyenlegen.

Hun legger til at hvis man derimot har sterke smerter bare på ett øye, er det neppe snøblindhet og at man da bør søke legehjelp.

Forebyggende

Folk flest er flinke til å bruke solbriller, mener Berg og antall tilfeller med snøblindhet er ikke mange i året.

- Det er jo ofte behagelig å bruke solbriller, derfor er det også mange som gjør det, sier hun og understreker at det også på lang sikt er viktig å beskytte øynene mot sterkt lys.

- Bruker du solbriller vil det også virke på lang sikt, mot aldersforandring på netthinnen Det kan også virke forebyggende i forhold til grå stær, sier Berg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder