MATTE:Forskere har funnet en link mellom lengden på pekefinger og ringfinger og resultatene i matte- og språktester. Foto: SCANPIX

Blir du klok på fingrene dine?

Britiske forskere har funnet en sammenheng mellom fingerlengde hos barn og matte- og språkkunnskaper.

Christina Halvorsen (Din Side Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Forskere ved University of Bath i England har funnet en link mellom lengden på pekefinger og ringfinger hos barn og resultatene i den såkalte SAT-testen (Standardized Assessment Test). Dette er en standardtest som måler kunnskaper i matte, lesing og skriving, skriver Teknisk Ukeblad på nett.

Forskere tror hormoner forklarer funnene, skriver Reuters Health. Man tror fingerlengde bestemmes i fosterlivet, og at eksponering for testosteron og østrogen spiller en nøkkelrolle. Større eksponering for testosteron ser ut til å resultere i kortere pekefinger enn ringfinger, mens østrogen fremmer mer likhet mellom de to fingrene.

Les også: Fingrene er bakteriebombe:

Romfølelse
- Det er påvist at testosteron påvirker utviklingen i de delene av hjernen som oftest assosieres med romfølelse og matematiske evner. Østrogen påvirker blant annet de verbale evnene, sier Dr Mark Brosnan, forskningsleder for psykologiavdelingen ved det britiske universitetet.

Forskerne lagde fotokopier av håndflaten til barna og målte deretter lengden av ringfingeren og pekefingeren med en nøyaktighet på 0,01 millimeter.
Deretter delte de lengden på pekefingeren med lengden på ringfingeren.

Når de sammenliknet med resultatene på SAT-testen, fant de at et lavt forhold mellom disse to (altså lengst ringfinger, og dermed høyere testosteron-nivåer i tiden før fødselen) ofte kunne linkes til langt bedre resultater i matte enn i lesing.

Les også: Smarte barn tjener best:

Ifølge Reuters Health fant forskerne at gutter som hadde korte pekefingre sammenlignet med ringfingrre, hadde en tendens til å utmerke seg med tall. Jenter med cirka like lange pekefingre og ringfingre hadde en tendens til å gjøre det bedre på den språklige delen av testen.

Les også: Hjelp til mattestrevere:

Brosnan understreker imidlertid at fingermål ikke kan erstatte nasjonale prøver, men at fingerlengden gir en "interessant innsikt i våre medfødte evner på viktige kognitive områder."

- Stereotypier
Her hjemme rister psykologiprofessor Anders Ågmo ved Universitetet i Tromsø på hodet.

- Her bygger man oppunder klassiske stereotypier om at menn er gode i matte og kvinner i språk. Kommer det en spekulasjon som sammenfaller med våre stereotypier så havner det hos nyhetsbyråene, sier han til Mozon.no.

- At fingerlengden bestemmes i fosterlivet stemmer nok, men om det er hormoner som bestemmer fingerlengde, vet man ikke. Man kan finne en link mellom alt mulig, men det sier ingenting, legger han til.

Forskerne studerte 75 barn mellom seks og sju år. Funnene er publisert i tidsskriftet British Journal of Psychology.

Undersøkelser har også vist at de som er såkalt

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder