Onani hjelper mot kreft

Forskere: Samleie har ikke samme effekt

Forskning viser at jo oftere menn onanerer mens de er mellom 20 og 50 år, jo mindre er risikoen for å få prostatakreft senere i livet.

Dette kom frem i en studie som ble utført ved The Cancer Council Victoria i Melbourne, presentert i British Journal of Urology International. De australske forskerne studerte 1079 menn under 70 år med prostatakreft, og sammenlignet disse med 2250 friske menn i samme aldersgruppe.

- Vi undersøkte en rekke ulike faktorer når det gjelder seksuell aktivitet, inkludert antall seksualpartnere, hvor ofte de hadde sædutløsning og hvor hyppig de hadde utløsning i forskjellig alder, fra de var i 20-årene og frem til de var i 50-årene, sier ansvarlig for studien, professor Graham Giles i en pressemelding.

Konklusjonen ble at jo oftere mennene fikk utløsning mens de var mellom 20 og 50 år, jo mindre var risikoen for å utvikle prostatakreft senere i livet.

Den forebyggende effekten var størst blant menn i 20-årene. Menn i denne aldersgruppen som hadde sædavgang minst fem ganger i uken, hadde tre ganger så liten risiko for å utvikle denne kreftformen.

Skyller ut bakterier

Utløsning i forbindelse med samleie har, ifølge forskerne, ikke samme effekt. Men de understreker at de ikke har funnet den eksakte årsaken til dette.

- Vår teori er at sædavgang renser sædlederne for bakterier uten at penis utsettes for nye typer bakterier. Ved samleie risikerer man å utsettes for bakterier, som igjen kan øke risikoen for prostatakreft. Hyppig sædavgang kan forhindre karsinogener, som er kreftfremkallende stoffer, i å lagre seg i prostatakjertelen, sier Giles.

De kreftfremkallende stoffene skylles så å si ut av kroppen ved utløsningen.

- Men jo mer man får skylt ut, jo mindre er det som henger igjen og kan skade cellene, sier Graham Giles.

Giles ser ikke bort fra at enkelte av mennene i undersøkelsen kan ha kan ha løyet om sine seksualvaner. Men han tviler på at dette er så mange at det går ut over substansen i forskningen.

- Vi tror de fleste mennene i studien har svart ærlig, fordi skjemaene var laget på en måte som beskytter og respekterer deres privatliv.

Direktør ved Australias Forskningssenter for sex, helse og samfunn, Anthony Smith ved La Trobe University i Melbourne, kommenterte resultatet på følgende måte:

- Masturbering er en del av de fleste menneskers liv. Og hvis disse funnene viser seg å stemme, bør helseråd fra leger i fremtiden ikke kun dreie seg om kosthold og trening. I så fall bør menn også oppfordres til masturbering.

Urolog Sissel Overn ved Volvat Medisinske Senter i Oslo mener den australske studien er spennende, og det at gruppene er så store gjør den ekstra interessant.

- Vi kjenner til at det har vært teorier rundt dette med sædavgang og minsket kreftrisiko, men denne forskningen gir oss ny kunnskap, sier hun. I sitt møte med pasienter støter hun ofte på den motsatte holdningen, nemlig at folk er redde for at hyppig sædavgang kan føre til sykdom, eller forverring av sykdom.

- Da svarer jeg at aktivitet ikke gjør ting verre. Vi er laget til bruk, og det er det vi tåler best, sier Overn.

Hun syns ikke det er overraskende at det er utløsning ved onani som viser seg mest forebyggende.

- Hos kvinner er det kjent at mange seksualpartnere gir økt kreftrisiko, og man kan tenke seg samme årsakssammenheng hos menn med økt smitterisiko ved samleie, sier hun.

Vanligste kreftform

I Norge får rundt 3800 menn diagnosen prostatakreft hvert år, og dette er dobbelt så mange som for bare ti år siden. Omtrent 1100 dør årlig av sykdommen.

- Dette er den vanligste kreftformen i Norge. Ingen andre kreftdiagnoser stilles så ofte som prostatakreft, sier Sissel Overn. Tidligere var prostatakreft kjent som «kreften man dør med og ikke av». Men ifølge urologen er ikke dette lenger helt korrekt.

- Vi ser en tendens til at stadig yngre menn får prostatakreft. Og det kan se ut de yngre har tendens til å få en hissigere variant. Og tallene fra kreftregisteret viser at nesten en av tre dør av sin cancer, sier hun.

Hyppigheten av prostatakreft er høyest i Norge, Sverige, Danmark og Nord-Amerika.

- Og dødeligheten er aller høyest her i landet, sier Overn. Man vet ennå ikke årsaken til dette. Men dette har ført til at stadig flere friske menn oppsøker urolog for å ta en sjekk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder