SLIK SER VIRUSET UT: Dette algeviruset har amerikanske forskere funnet hos friske mennesker. Foto: University of Nebraska,

Nytt virus funnet: - Angriper hjernen til friske mennesker

Helsemyndighetene: - Oppsiktsvekkende

Et algevirus som kan svekke hjernen har for første gang blitt oppdaget i halsen til friske mennesker.

  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge forskere ved de amerikanske universitetene Johns Hopkins Medical School og University of Nebraska, kan viruset angripe de kognitive funksjonene i hjernen.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Virker negativt på hjernen

Forsøk på mus og mennesker har vist at dette viruset virker negativt inn på kognitive funksjoner som evnen til å tenke og intellektuelle og mentale prosesser, og vår hukommelse og læring. Dette viser blant annet en studie gjort av Sultan Qaboos Universityi 2012, og av Department of Physiology, Isfahan University of Medical Sciences, i 2013.

– Dette er et slående eksempel på at de «ufarlige» mikroorganismene vi bærer i kroppen kan påvirke både atferd og kognitive evner, sier virolog Robert Yolken i den nye forskningsrapporten.

Forskere: Humøres påvirkes av når du er født

Funnet av dette viruset ble gjort ved en tilfeldighet. Egentlig skulle forskerne i Baltimore og Nebraska forske på halsmikrober – men fant overraskende nok DNA i halsen til testpersonene som matchet DNA-et til et virus som vanligvis angriper grønne alger.

Studien er basert på 90 psykisk og fysisk friske personer. Av disse testet 40 positivt for algeviruset. De som testet positivt tok deretter kognitive tester – og scoret under gjennomsnittet.

Dette er første gang viruset blir funnet hos friske mennesker.

LES OGSÅ: Frykter giftige alger i badevannet

Norsk professor: – Oppsiktsvekkende

– Dette er et oppsiktsvekkende og interessant funn, sier Olav Vadstein, professor i mikrobiell økologi ved NTNU, til VG. Han har sett på studien.

Han fortsetter:

– Men det er viktig å huske på at dette funnet ikke er påvist representativt for 50 prosent av alle mennesker, til tross for at halvparten av de i studien testet positivt. Alle testpersonene var fra ett område i USA. Vi vet ikke om det kan ha skjedd noe der som har ført til utbruddet. Uansett er dette interessant. Det sier noe om samspillet mellom mennesker og mikroorganismer.

Han forklarer videre at ny teknologi har gjort det mulig å oppdage flere virus enn tidligere. Vi vet derfor ikke hvor lenge mennesker kan ha hatt dette viruset i kroppen.

– En del studier viser at mikroorganismer kan påvirke mental kapasitet og atferd, uten at du føler deg syk av den grunn. Dette viruset kan kanskje gjøre deg litt dummere, men det er et spørsmål om det faktisk har noen reell betydning. Det er ikke slik at du får trøbbel med å knyte skolissene på grunn av dette, sier Vadstein.

KOMMER FRA ALGER: Viruset er opprinnelig oppdaget i alger, ikke i mennesker. Foto:Niva Knut Bjørndalen,Knut Bjørndalen, NIVA

Mye usikkerhet

Han forklarer videre at det er mange usikkerheter knyttet til dette. Det er uvisst om man kan bli kvitt viruset, eller om man i det hele tatt oppdager det uten en test.

– Men hvorfor akkurat algevirus? Hva kan ha skjedd?

– Det er det vanskelig å si. Dette viruset vil normalt leve i vann. Et potensielt svar kan være at man kan få viruset dersom man lever i nærheten av en plass med vann, eller et sted der det dannes mye vanndråper med dette algeviruset, sier professoren til VG.

– Vet ikke om dette er i Norge

EKSPERT: Olav Hungnes, seniorforsker ved FHI. Foto:Trond Solberg,VG

Folkehelseinstituttet (FHI) er enig. Vi kan svært lite om det overraskende funnet.

– Her er det fryktelig mye vi ikke forstår ennå. Men uansett er dette et oppsiktsvekkende og svært spennende funn. Men hva som eventuelt ligger bak dette, er det vanskelig å si. Dette er store virus som har mye genetisk materiale, og i stor grad kan påvirke cellene våre. Dette viruset smitter alger som lever tett sammen med primitive dyr, og det er spennende å tenke seg at de derfor kan påvirke funksjoner også hos andre dyr, sier Olav Hungnes, seniorforsker ved avdeling for virologi ved FHI, til VG.

Han sier at vi må være forsiktig med å trekke store konklusjoner fra én enkelt studie. Videre forklarer han at det bare går an å spekulere i årsaker til at dette viruset er funnet, og hvor det finnes.

– Vi vet ikke om det er tilfeller av dette viruset i Norge. Nå må vi vente og se. Naturen er stor og kompleks. Det er veldig mye som foregår, og det er sammenhenger vi ikke vet om, sier Hungnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder