Dette skjer når alarmen går

Passasjerene ombord på KLM fra Amsterdam til Værnes ble holdt igjen pga mistanke om Ebola-smitte. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto:Kristian Helgesen,VG

Vurderer nye ebola-råd

BERGEN (VG) Hvis en ebola-smittet person kommer
til Norge, er det store sjanser for at det vil være en flypassasjer. Myndighetene vurderer nå om det skal gis nye råd til flyselskaper og lufthavner.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag ettermiddag ble et hundretalls passasjerer holdt igjen i et KLM-fly på Trondheim lufthavn Værnes i over to timer etter mistanke om at en passasjer kunne være smittet av ebola. Det viste seg at passasjeren hadde en uskyldig luftveisinfeksjon.

– Så lenge passasjeren er om bord i flyet, er det kapteinen som bestemmer, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet til VG.

Ifølge Lie skjer følgende hvis en flykaptein får mistanke eller beskjed om at det kan være en passasjer om bord med en farlig smittsom sykdom, som for eksempel ebola:

Kontakter flytårnet

– Da kontakter kapteinen flytårnet, som igjen varsler smittevernlegen i kommunen. Smittevernlegen må vurdere grunnlaget for mistanken, og undersøke om personen kommer fra et område der ebola er en problemstilling. Det blir en klinisk vurdering av pasienten.

Lie sier at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet nå er i dialog med Avinor for å vurdere om det er nødvendig å gi nye og forbedrede råd for håndtering av situasjoner der man mistenker smitte.

– Hvis man har grunnlag for å mistenke at det foreligger en sykdom som er såkalt allmennfarlig smittsom sykdom, som for eksempel ebola, skal smittevernvakten ved Folkehelseinstituttet kontaktes. Her er det leger i vaktordning som kan gi råd. Også Fylkesmannen og Helsedirektoratet skal varsles, sier Lie.

Må håndteres med stort alvor

Han understreker at ebola er en sykdom som må håndteres med stort alvor.

– I tvilstilfeller anbefaler vi at det søkes lokale råd, hos smittevernansvarlig lege eller i det lokale helseforetaket.

Hvis det blir påvist ebola hos en pasient i Norge, vil pasienten trolig bli innlagt ved Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNe-medisin ved Oslo universitetssykehus.

– Dette senteret har den høyeste kompetansen i Norge, og de er aktivert nå, sier Lie.

Også de store regionssykehusene i Norge, som blant annet Haukeland universitetssykehus i Bergen, Akershus universitetssykehus og St. Olavs Hospital i Trondheim, er utstyrt med luftsmitteisolat og kan ta imot pasienter som har fått påvist ebola-smitte.

Gjennomgår planene

– Ved sykehusene går man nå gjennom planene sine og kartlegger status. Blant annet blir det vurdert om de trenger å anskaffe mer utstyr for å høyne beredskapsnivået, som personlig verneutstyr.

Også helsemyndighetene har høy beredskap.

– Det gjøres nå faglige og organisatoriske forberedelser, dersom det skulle oppstå en hendelse. Helsesektoren har alltid beredskap for uforutsette hendelser, og vi forbereder oss på eventuelle hendelser knyttet til ebola.

Lie mener norske sykehus er godt forberedt til å takle en ebola-situasjon.

Godt håndterbart

– Vi mener det er godt håndterbart i vårt samfunn. Ebola smitter ikke like lett som influensa, og vi må huske på at viruset nå sprer seg i samfunn med andre kulturelle tradisjoner enn vårt, med et lavere hygienisk nivå og lavere nivå på helsetjenenestene. Det er ikke stor fare for at viruset vil spre seg i Norge.

Han sier myndighetenes jobb er å gjøre det som trengs for å redusere smitterisikoen mest mulig.

– Vi må være forberedt på at det kan skje. Og om ikke det skjer, vil vi ha god nytte av forberedelsene som er gjort, også i senere møter med andre sykdommer av samme karakter.

Etter ebola-alarmen på Værnes i går var kommunelege i Stjørdal, Leif Einar Vonen, kritisk til at det tok så lang tid før situasjonen ble avklart.

- Jeg synes at passasjerene ble sittende å vente veldig lenge. Det tok lang tid før jeg fikk beskjed. Vi kom sent i gang, og ser at det ikke behøver å ta to timer å få avklart en slik situasjon, sa han til VG.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Er i beredskap: Dette skjer hvis en ebola-smittet kommer til Norge

 2. Slik er Norges ebola-beredskap

 3. Overlege ved Folkehelseinstituttet: - Ikke vær redde for å reise på ferie

 4. Slik takler Norge ebola-smitten

 5. 100 passasjerer ble holdt innesperret i fly på Værnes: Kommunelege: - Besetningen hadde mistanke om ebola

 6. Liberia utvider behandlingssentre: Nigeria bruker frivillige i ebola-kampen

Fra andre aviser

 1. - Kan ikke slå full ebola-alarm fordi det er en forkjølet person ombord

  Aftenposten
 2. Forbereder Ebola-beredskap i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 3. Holdt igjen flypassasjerer på Værnes

  Aftenposten
 4. Slik skal Bergen ta imot ebolasmittede

  Bergens Tidende
 5. Mistanke om ebola? Ring 113!

  Aftenposten
 6. - For mye ebola-fokus på flyplassene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder