KAN INNEHOLDE FARLIGE KJEMIKALIER: Både reker, CD-er, maling og hermetikk er på den lange listen over produkter som kan inneholde farlige stoffer. Foto: Terje Bringedal/Bjørn Aslaksen/Eivind Griffith Brænde/Stian Lysberg Solum, NTB Scan

Slår giftalarm i ny rapport

Stadig flere giftige stoffer

Barn og ufødte utsatt

Kan øke kreftrisiko

(VG Nett) Vi får i oss stadig flere farlige stoffer. Det kan øke risiko for kreft, diabetes og fedme, ifølge en ny rapport.

Publisert:

State of the science of endocrine disrupting chemicals - 2012Folkehelseinstituttet om rapporten

Stoffene, såkalte hormonforstyrrende kjemikalier, får vi i oss blant annet gjennom huden, i luften og fra maten vi spiser.

Det at vi får i oss såpass mye av det, kan få dramatiske konsekvenser, ifølge den over 300 sider lange rapporten som WHO publiserte tirsdag.

Blant annet mener forskerne at kjemikaliene gir oss økt risiko for å få kreftformer som brystkreft, testikkelkreft og prostatakreft og diabetes, ADHD og fedme.

- Disse folkesykdommene er raskt økende, og det er ingen entydig medisinsk forklaring på det. Disse stoffene forstyrrer hormonbalansen blant annet ved å etterligne hormonene og kan dermed gjøre folk syke, sier Georg Becher, forskningssjef ved Folkehelseinstituttets Avdeling for miljøgifter, som har bidratt til den omfattende rapporten.

Der kobler forskerne også kjemikaliene til problemer med skjoldbruskkjertelen, avbrutte graviditeter og for tidlig brystutvikling hos unge jenter.

- Det kan også skade reproduksjonsevnen ved å redusere sædkvaliteten eller føre til misdannelser i kjønnsorganene, sier han om de omstridte stoffene.

Særlig farlig for små barn

Stoffene kan særlig være farlige for det ufødte liv og små barn. Og i noen tilfeller viser ikke konsekvensene av kjemikaliene seg før barna er voksne.

Folkehelseinstuttet svarer om hormonforstyrrende kjemikalier på VG Nett torsdag klokken 11.00. Still spørsmål og les svarene her!

Dersom de utsettes for hormonforstyrrende stoffer i kritiske faser av utviklingen av fosteret eller gjennom de første månedene etter fødselen, kan stoffene gi utslag først i voksen alder. Man har forstyrret den normale utviklingen, men ser ikke noe før de er ungdommer, da kan sykdommer som ADHD eller kreft dukke opp, mener Becher.

Små doser hele tiden

Noen av stoffene, som PCB, er tungt nedbrytbare og finnes i for eksempel sjømat som fisk og skalldyr. De kan hope seg opp i kroppen fordi de skilles ut veldig sakte.

Forsknigssjefen mener imidlertid at også lettere nedbrytbare stoffer, som ftalater og parabener, kan være farlige. Parabener finnes særlig i kosmetikk og hudpleieprodukter.

- De stoffene skilles raskt ut så konsentrasjonen i kroppen er ikke så høy, men vi er omgitt av dem hele tiden. Vi får i oss lave doser kontinuerlig og dette kan også hormonene reagere på, sier han.

Stadig mer farlige stoffer

Ifølge rapporten har antall farlige, hormonforstyrrende stoffer, eksplodert rundt oss. Becher mener grunnen er at stadig nye stoffer utvikles, som det tar tid for forskerne å teste gifteffekten på i laboratorieforsøk.

- Jeg vet ikke hvor mange nye stoffer som kommer hver dag fra den kjemiske industrien, men det er enorme tall og vi kan ikke holde tritt.

Han mener det er vanskelig for Ola Nordmann å unngå den stadig økende trusselen.

- Den enkelte forbruker kan bruke appen fra Forbrukerrådet hvor man blant annet ser hva som inneholder parabener, og forsøke å unngå dem. Det står også mye om disse stoffene på nettsiden erdetfarlig.no, sier han, men mener det eneste som vil ha virkelig effekt, er om myndighetene lovregulerer bruken av hormonforstyrrende kjemikalier i emballasje, plast og andre forbrukerprodukter.

- Hva er de farligeste stoffene?

- Ftalater har vært mye i fokus - dem finner vi blant annet i plastemballasje. Bisfenoler, som for eksempel bisfenol A, finner vi i hard plast i drikkevannsflasker og i plastbelegget i hermetikkbokser, sier han.

Flere har advart

Dette er ikke første gang de omstridte stoffene får forskerne til å reagere.

Forbrukerrrådet har tidligere sagt de vil ha forbud mot enkelte hudpleieprodukter etter funn av mye hormonforstyrrende kjemikalier.

Les også

 1. Ny studie: Mye alkohol = høy skilsmisserisiko

  (VG Nett) Jo mer du drikker, jo større risiko er det for at du skiller deg, ifølge en ny undersøkelse.
 2. Ny metode for kreftsjekk skal testes i Norge

  Norske kreftforskere skal snart kunne oppdage kreft ved å sjekke elastisiteten til svulstene.
 3. Oslo kommune vil politisjekke ansatte i eldreomsorgen

  Eldrebyråden i Oslo mener politiattester vil forhindre overgrep.
 4. 95 helsearbeidere mistet autorisasjonen i fjor

  95 helsearbeidere mistet autorisasjonen sin i fjor, mens 97 fikk en advarsel. Rusmisbruk er den vanligste årsaken.
 5. Dette er Støres krav til sykehusene

  (VG Nett) Lengre åpningstider, redusering av deltidsbruk og smartere oppgavedeling.
 6. Større sjanse for å overleve på noen sykehus enn på andre

  (VG Nett) Hvis du blir akutt syk er det større sjanse for at du overlever på Lovisenberg sykehus i Oslo enn på sykehuset…
 7. Frp kritisk til Støres sykehus-offensiv

  (VG Nett) Fremskrittspartiet har ingen tro på Jonas Gahr Støres satsing på Sykehus-Norge.
 8. Ny forskning: - Kondomer ødelegger ikke sexen

  (VG Nett) De som bruker kondom har like stor sjanse for å nyte sex, som de som dropper prevensjonen, viser en stor…
 9. Støre vil ha flere leger til sykehusene

  Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpner nå for at sykehusene på egen hånd kan skaffe seg de legene som trengs.
 10. Helseeksperter vil forby snus og pappvin

  (VG Nett) Snus bør forbys og 20-års aldersgrense innføres for kjøp av sigaretter.
 11. Støre vil hjelpe ufødte, dødssyke barn

  Kvinner som velger å ikke ta abort selv om tidlig ultralyd viser at barnet har svært begrensede leveutsikter, skal…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder