Hvor stor tenker du at en porsjon Melkerull er? De fleste antar nok at en porsjon er hele sjokoladen. Men ifølge merkingen på emballasjen, utgjør en porsjon bare syv biter. Men det finner du bare ut om du selv går inn for å regne det ut. Foto: Janne Møller-Hansen

Forvirrende sjokolademerking

En porsjon sjokolade er ikke en hel sjokolade. Og kalorimerkingen gjør deg ikke mye klokere.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Av Synnøve Åsebø
Forvirret? Les videre! For i en jungel av søtsaker er det lett å gå seg vill. Det bugner av sukkersøte sjokolader i hyllene, og for mange er kalorimerker på emballasjen, som viser hvor mye kosen koster, en nyttig pekepinn.

Problemet er bare at kalorimerket er regnet ut per 25 eller 30 gram av sjokoladen, og ikke etter selve størrelsen på hver enkelt sjokolade.

En porsjon Melkerull, for eksempel, utgjør bare syv biter av sjokoladen, og ikke hele rullen. Porsjonsmengden kalles GDA (Guideline Daily Amount), og er den daglige porsjonen matvarebransjen anbefaler.

LES:Spis riktig når du trener

Og som oftest anbefaler de langt mindre enn en hel Kvikk Lunsj, Snickers eller Melkerull.

- Dette er en bransjestandard, sier Håkon Svebak i Kraft Foods til VG.

Kraft Foods eier Freia, og er en av de største aktørene på sukkermarkedet i Norge. Sjokoladene til Freia merkes med et kalorimerke på forsiden av pakningen og en næringstabell bak.

- GDA skal være en pekepinn for hva som er anbefalt porsjon, og det er et mål at dette skal gjøre det lettere for forbrukeren, sier han.

- Men dette er vel litt forvirrende for dem som vil spise en hel sjokolade?

- Vi merker også sjokoladene per hundre gram for å gjøre det lettere for forbrukeren. Det er viktig for oss å gi den informasjonen som folk trenger for å ta valg selv, sier Svebak.

- Om det er forvirrende, er det i alle fall mot sin hensikt.

LES OGSÅ:Slankepiller ingen snarvei

Men hvordan skal du vite at - i eksempelet med Melkerullen - at en porsjon utgjør syv biter? Da må du frem med kalkulatoren, om du da ikke har tilgang til en nett-tjeneste med kalorikalkualtor.

Ingen merking

For en god gammeldags Toppris blir regnestykket som følger:

Merket på sjokoladen viser 145 kcal. Dette er regnet ut per 30 gram. Vekten som er angitt viser at Toppris-sjokoladen veier 60 gram. Porsjonen må derfor dobles, og kalorimengden blir derfor 290 kcal.

LES NETT-TREFF:Få motivasjonstips her!

Sjokoladen Krokantrøffel er en god, gammel klassiker fra Nidar. Faktisk så gammel at den ikke har noen som helst merking.

- Er den ikke merket? Nei, da må du gå inn på nettsidene våre og sjekke, sier informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens til VG.

- Vi har de siste årene jobbet med å innføre en utvidet merking av alle våre produkter, og har gjort dette med relansering av design på produktene, forklarer hun.

- Men Krokantrøffel har hatt det samme designet i svært lang tid, så da er det dette som er grunnen.

IVektklubb.noselektroniske dagbok kan du sjekke kaloriinnholdet i de aller fleste matvarene i Norge.

Hva er GDA?

GDA er en forkortelse for Guideline Daily Amount, som kan oversettes til veiledende daglig inntak. Standarden er utviklet av CIAA, som er en organisasjon for næringsmiddelindustrien i EU.

GDA oppgis for energi, fett, mettet fett, sukker og salt/natrium.

Den engelske forkortelsen brukes over hele Europa.

Sjekk på nett!
På nettsiden Vektklubb.no kan du enkelt sjekke det totale kalori- og næringsinnholdet i de fleste matvarer på det norske markedet.

Tjenesten har en matvaredatabase som ved et tastetrykk gir deg kalori-, fett-, protein- og karbohydratinnholdet i mat- og drikkevarer.

En lignende kalkulatorer finner du også på det offentlige nettstedet matportalen.no/matvaretabellen, men denne er generisk, og inneholder altså ikke merkenavn som f eks Melkerull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder