STØRRE FARE: Både kvinner som går på p-piller og kvinner som ikke gjør det har høyere risiko for blodpropp enn først antatt. For kvinner som går på for eksempel Yasmin eller Marvelon, er risikoen for å få blodpropp inntil seks ganger så høy som de som ikke går på p-piller. Foto: Kristin Svorte

Ny gjennomgang: P-piller farligere enn først antatt

Nyere studier har vist at p-piller gir høyere blodpropp-risiko enn tidligere antatt. Nå forsterker legemiddelmyndighetene sin blodpropp-advarsel.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Grunnen er en gjennomgang de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) nylig har gjort.

- De har konkludert med at risiko for blodpropp blant kvinner er litt høyere enn man trodde, både for de som bruker p-piller og for de som ikke gjør det, sier Sigurd Hortemo ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk til VG.

EMA har blant annet gått gjennom allerede publiserte studier på området og hatt samtaler med eksperter før de kom med konklusjonen.

Legemiddelverket understreker at risikoen for blodpropp fremdeles er lav, men de har nå bestemt seg for å endre preparatomtalen til p-piller på markedet i Norge. Der vil blodpropp-risikoen bli enda tydeligere enn før.

Samtidig oppdaterer de europeiske legemiddelmyndighetene sine offisielle risikotall.

Tre ganger risikoen

Mens man tidligere mente én av 10.000 kvinner som ikke bruker p-piller fikk blodpropp, er tallet nå to av 10.000.

- Tidligere studier tydet på at de kvinnene som brukte kombinasjons-p-piller med levonorgestrel, som Loette og Microgynon, hadde dobbelt så høy risiko for blodpropp, men vi vet nå at den er tre ganger så høy. Den risikoen dobles igjen dersom man bruker de p-pillene som har høyest risiko for blodpropp, som Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle og Yaz.

Samme konklusjon er tidligere gjort av forskere blant annet i denne studien, som VG tidligere har omtalt.

Legemiddelverket vil nå endre preparatomtalen til kombinasjons-p-pillene, slik at dette blir enda tydeligere.

ANBEFALES: Cerazette gir ikke høyere risiko for blodpropp, men kan føre til uregelmessige blødninger. Foto:


Hortemo mener alle som begynner på p-piller for første gang ideelt sett bør bruke enten en minipille som Cerazette, eller en av kombinasjons-p-pillene som har lavest risiko.

- Minipillene inneholder bare progestogen og gir ikke økt risiko for blodpropp i det hele tatt. Ulempen er at de gir litt økt risiko for uregelmessige blødninger, sier han.

Kombinasjonspillene med lavest risiko er eksempel Loette, Microgynon, Oralcon og Synfase.

Trenger ikke bytte

Hortemo mener ikke det er nødvendig at kvinner som er fornøyd med p-pillen de allerede bruker bytter merke.

- Vi har ikke grunnlag for å gi en sånn generell anbefaling. Noe av grunnen er at risikoen for blodpropp er aller størst det første året. Dersom man bytter p-piller kan det også bli kluss, og man kan bli gravid.

- Vi mener det viktigste er at alle som begynner på p-piller eller bytter til et annet merke, velger enten en minipille eller en kombinasjons-p-pille som har lavest risiko for blodpropp. I tilegg bør alle jenter som begynner på kombinasjons-p-piller vite at det er risiko for blodpropp, og kjenne symptomene.

Han understreker at det er viktig at jenter som bruker kombinasjonspiller ikke tar unødvendige pauser i p-pillebruken.

- Risikoen er størst det første året du bruker p-piller, så du bør ikke slutte selv om du gjør det slutt med kjæresten. For om du begynner på p-pillene et halvt år etter, så får du en ny periode med forhøyet risiko.

Advarte mot piller

Det er allerede godt kjent at de nyere typene p-piller, som Yasmin, Marvelon og Mercilon, kan gi dobbelt så høy risiko for blopropp som andre typer. Likevel fikk halvparten av alle jenter som gikk til helsesøster for å få p-piller i 2010 resept på Mercilon.

- Så vidt jeg kan se er dette bare en presisering av det Legemiddelverket har anbefalt i Norge de siste årene, og representerer således ikke noe nytt, sier Hans Petter Strifeldt, direktør for samfunnskontakt i firmaet MSD som blant annet produserer Mercilon og Marvelon, til VG.

- Legemiddelverkets budskap på det området har vært tydelig gjennom flere år.

I sommer advarte også Statens Legemiddelverk mot at hormonpillene Diane, Zyrona og Feminil gir økt risiko for blodpropp.

I 2010 viste en undersøkelse at halvparten av kvinnene som bruker p-piller, ikke vet at blodpropp kan være en bivirkning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder