FJERNET BRYSTENE: Skuespiller Angelina Jolie fjernet begge brystene da hun fant ut at hun var bærer av BRCA1-genet. Foto: AP

10.000 norske kvinner kan ha brystkreft-gen

(VG Nett) Angelina Jolie fjernet begge brystene fordi hun har genet BRCA1, som gir større risiko for brystkreft. I Norge kan 10.000 kvinner ha det samme genet.

 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

Det viser tall fra 2009 fra Norwegian Group on Inhereted Cancer.

- Dette er røffe tall, men samlet sett har over 10.000 norske kvinner genfeilen BRCA1 eller BRCA2, sier Pål Møller, forsker ved Oslo Universitetssykehus og leder i Norsk gruppe for arvelig kreft.

Mandag skriver superstjerne Angelina Jolie et innlegg i New York Times, hvor hun forteller at hun har fjernet begge brystene. Grunnen var at hun hadde det såkalte kreftgenet, BRCA1.

Det gjorde at hun hadde hele 87 prosent risiko for å få brystkreft før hun fjernet brystene, og 50 prosent risiko for å få eggstokkreft.

- Moren min kjempet mot kreften i et tiår og døde 56 år gammel, skriver Jolie i det svært personlige innlegget i avisen.

Anbefaler brystfjerning

Brystkreftkirurg Ellen Schlichting ved OUS regner med at mellom 50 og 100 kvinner årlig fjerner begge brystene i Norge.

- Når kvinner får påvist et av de to arvelige brystkreftgenene, BRCA1 og BRCA2, anbefaler vi at man fjerner brystene forebyggende, for å unngå at man utvikler brystkreft, sier hun til VG.

Det ene genet, BRCA1 gir litt større risiko for å utvikle brystkreft enn eggstokkreft, mens BRCA2 gir noe større sjanse for å utvikle eggstokkreft.

- De fleste som har disse genene, blir også anbefalt å fjerne eggstokkene, sier Schlichting.

Fjernes i 30-40-års alderen

De fleste som fjerner begge brystene gjør det som Jolie i 30-40-års alderen.

- Vi prøver å anbefale at de får de barna de skal ha først, sånn at de kan amme dem og bruke brystene til det de egentlig er til, og så fjerne brystene for å unngå at de får kreft, sier hun.

Kvinner kan teste seg for genene dersom de har mye brystkreft i familien.

- Omtrent tre prosent av de som har brystkreft har dette genet. De det er aktuelt for, gjennomgår operasjon med fjerning av begge bryst, så lager vi nye bryst i samme seanse, sier hun.

- Tøff beskjed å få

- Det er rundt 2800 kvinner som får brystkreft hvert år i Norge, og omtrent 5-10 prosent av disse har arvelig brystkreft. Det er en veldig tøff beskjed å få, sier Marit Røyneberg, daglig leder i Brystkreftforeningen, til VG.

Hun forteller at de som er i faresonen får årlig oppfølging på sykehus, og tilbud om å fjerne brystene forebyggende.

- Ofte venter man til etter at man har fått barn med å fjerne brystene og eggstokkene, gjerne fra 35-års alderen, sier hun.

- For de det gjelder er det tøft å få brystkreft, og det er kanskje enda tøffere å få vite at det er arvelig brystkreft, sier hun, men tror det at profilerte personer som Angelina Jolie er åpen om det, kan gjøre det enklere for dem som får det.

- Det at kjente står frem og forteller om det, bidrar til åpenhet og det gjør det lettere. Det kan være vanskelig å fortelle at man har brystkreft i det hele tatt, og dette at det er arvelig kan gjøre det enda vanskeligere, sier hun.

Hun understreker likevel at det bare er et fåtall som har disse to genene.

- Rundt 90-95 prosent av de som får brystkreft har ikke den arvelige formen. Og det er enda færre som har BRCA1, slik som Jolie, sier hun.

- Hvis du er ung og får brystkreft blir du automatisk testet i Norge. Hvis du har flere i familien som har brystkreft eller eggstokkreft, bør man alltid få avklart det. Da kan man ta kontakt med fastlegen, og blir henvist til genetisk avdeling.

Mer om

 1. Angelina Jolie

Flere artikler

 1. Ny studie om arvelig brystkreft: Fjerning av eggstokker gir økt overlevelse

 2. Brad Pitt om Jolies brystfjerning: Heroisk

 3. Angelina Jolie i personlig innlegg: – Jeg har fjernet eggstokkene mine

 4. Norske kvinner gjør som Angelina Jolie

 5. Hyller Jolie for åpenheten om brystfjerningen

Fra andre aviser

 1. - Jeg føler meg helt topp

  Aftenposten
 2. Gentest-rush etter Jolie-operasjoner

  Aftenposten
 3. Angelina Jolie igjen operert for å forhindre kreft

  Aftenposten
 4. Angelina Jolie valgte å fjerne brystene etter gentest

  Aftenposten
 5. Iselin var 25 år da hun fjernet brystene for å unngå brystkreft

  Bergens Tidende
 6. Cecilia fjernet brystene for å reddet livet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder