PRØVEKANINER: Josefin Pehrson, Hannes Delling, Maria Sundèn Jelmini og Henrik Ennart spiste hermetikkmat. Journalistene i Svenska Dagbladet opplevde at bisfenol a-verdiene gikk i været på fire dager. Foto: ANGELINA ZANDER, SVENSKA DAGBLADET

Vil ha totalforbud mot giftstoff i matemballasje

(VG) Dette firkløveret spiste hermetikkmat for å se om verstingstoffet bisfenol a-verdiene økte i kroppen. Det tok ikke lang tid før de var fulle av miljøgift.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Stoffet finnes over alt rundt oss. Fra plastglass og plastflasker til hermetikkbokser og kvitteringslappen.

- Problemet er at vi ikke har den fulle oversikt. Men vi vet at vi får i oss en cocktail av dette fra forskjellige produkter, sier fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

- Vil du betegne bisfenol a som et farlig stoff?

- Ja, det er absolutt et farlig stoff!

Høyt fokus

Forskning på dyr har vist at bisfenol a, også kjent som BPA, tilsynelatende virker på kroppens hormonproduksjon og forplantningsevne, samt at det øker risikoen for å utvikle noen typer kreft.

I tillegg viser ny studie, publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation, at BPA også kan øke risikoen for hjertesykdom.

Ifølge Miljøverndepartementet har regjeringen høyt fokus på det de kaller miljøgiften bisfenol a. Det er et nasjonalt mål å stanse utslipp og bruk av bisfenol a innen 2020.

Bisfenol a er en prioritert miljøgift på grunn av at stoffet er hormonforstyrrende. Det er bekymring for at stoffet kan påvirke menneskers forplantningsevne.

- Du kan få det i deg av å drikke vann fra springen hvis vannet går gjennom et plastrør. Du kan få det av å slikke deg på fingrene etter å ha tatt i kassalappen, eller et barn hvis det slikker på lekebilen, sier Instefjord.

Nå har et eksperiment utført av Svenska Dagbladet avslørt hvor fort mengden bisfenol a i kroppen kan øke når du spiser hermetikkmat.

- Vi tilførte tre-fire bokser av hermetikkmat til kostholdet under det fire dager lange eksperimentet. Prøver før og etter viste sjokkerende forskjeller. Innholdet av bisfenol a i kroppen økte med flere tusen prosent på få dager, sier Josefin Pehrson, journalist i Svenska Dagbladet.

Opphetet debatt

Avsløringene har ført til en opphetet debatt om bruken av bisfenol a i Sverige de siste dagene.

- Opposisjonen i Sverige ønsker nå et totalforbud mot stoffet. Et forbud om bruk i tåteflasker er allerede på plass, men hva med gravide kvinner og deres fostre, sier Pehrson.
Det svenske mattilsynet (Livsmedelsverket) og Kjemikalieinspeksjonen la i fjor høst frem en rapport som lister opp matemballasje som kan inneholde bisfenol a og hvor stor eksponeringsfare den utgjør.

Noen slik kartlegging finnes ikke i Norge.

- Det er foretatt en liten kartlegging av BPA i noen hermetikkprodukter, og nivåene var under migrasjonsgrensen for plast. Ellers har ikke Mattilsynet gjort noen videre kartlegging, men det er til vurdering, sier Julie Håland, rådgiver i Mattilsynet.

Den norske grenseverdien for bisfenol a som gjelder plastemballasje er 0,6 mg/kg i mat eller matsimulant.

Det er ikke satt noen grenseverdi for innholdet av bisfenol a i hermetikk.

- Dette er ikke bare norske regler, men også EU-regler, sier Håland.

- Verstingstoff

Forbrukerrådet på sin side mener at det ikke holder.

- Bisfenol a er et verstingstoff. Vi vil ha totalforbud mot stoffet i alle typer forbruksvarer, sier Indrefjord.
For halvannen uke siden startet de et omfattende arbeid for å finne ut hvilke produkter som fortsatt inneholder dette stoffet.

- Vi utsettes for dette fra så mange kilder at vi mener en mye strengere regulering er eneste riktige beslutning, sier Instefjord.

- Men hvis stoffet finnes i gamle plastrør, skal man da bytte ut dem?

- Det er ikke vår oppgave å vurdere konsekvensene og om det er nødvendig å fjerne eksisterende produkter. Det viktige nå er å få en god oversikt over kildene til bisfenol a, og de menger vi eksponeres for, sier Instefjord.

Det er delte meninger blant forskere om bisfenol a, siden det foreligger mye ulik data om stoffet. Det opplyser seniorforsker Trine Husøy i Folkehelseinstituttet.

- Jeg vil derfor ikke kommentere noe rundt bisfenol a før EFSA er ferdige med å utarbeide sin nyeste undersøkelse om stoffet, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder