AKTIV: Sydd fast i en lomme, ligger en sensor som måler barnets bevegelser. Det er Reima, en av de største produsentene av yttertøy for barn i Norden, som står bak de nye klærne.
AKTIV: Sydd fast i en lomme, ligger en sensor som måler barnets bevegelser. Det er Reima, en av de største produsentene av yttertøy for barn i Norden, som står bak de nye klærne. Foto: Reima ,

Dette yttertøyet måler om barnet ditt er aktivt nok

- La barna få leke i fred, raser Datatilsynet

HELSE

Snart får du kjøpt yttertøy til barna med innebygd sensor. Via en app på telefonen kan foreldrene sjekke om ungen får beveget seg nok.

Publisert: Oppdatert: 25.01.16 14:16

I appen kan også barna selv gå inn og sjekke «nivået» sitt - og få små premier og belønninger hvis de har beveget seg nok i løpet av dagen.

Det er klesprodusenten Reima som står bak det nye yttertøyet, som etter planen kommer i butikkene fra høsten av.

– Målet vårt er at dette skal få flere unger til å ville være mer aktive utendørs, uansett vær. I dag det jo dessverre slik at mange unger bruker mye tid foran skjermer, TV og mobilspill. Nettopp på grunn av det, tenkte vi: Hvorfor ikke gjøre også utendørsleken til et slags spill? sier Reima-sjef Elina Björklund til VG.

Kommentar: Klokt med smarte klær?

Ikke alle er like begeistret for tanken.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, syns klærne bryter langt inn i barns «teknologiske intimsone».

Fått med deg denne? Kjære storbarnsforeldre

– La barna i fred

– Jeg er veldig negativ til dette. Selv om vi lever i en elektronisk verden der alt kan måles og overvåkes, må barn fortsatt få lov til å være barn, sier han.

– Dette blir nesten som å gjøre barna om til en brikke i et dataspill. Så skal de få en stjerne eller en skatt hvis de gjør sånn eller sånn. Nei, la ungene få være ute og leke i fred, uten at de skal oppnå noe.

– Det å bare ligge i snøen og tenke, eller kikke på en takrenne som drypper, det er jo minst like viktig som å bli målt på hvor mye du hopper eller løper, legger han til.

Les også: Ny norsk app lar deg se barnet i barnehagen

Også Barnas Turlag, som jobber daglig med å få barn til å være mer aktive utendørs, er skeptiske.

– Treningshysteri

– Vi er skeptiske til å ha enda flere tekniske duppeditter som skal måle barnas aktivitet. Jeg tror ikke det kommer til å gjøre dem mer aktive, kanskje snarere tvert i mot. Dette kan kanskje virke gøy i begynnelsen, men etterhvert tror jeg det vil gjøre leken mer til en jobb enn til en lek, sier rådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Den norske Turistforening (DNT).

– Det er så mye fokus på apper og måling av prestasjoner blant oss voksne, jeg synes barna skal skjermes litt for det treningshysteriet, legger hun til.

Mye skjermer

Tobarnsfar Ole Morten Knudsen, som står bak den populære bloggen «superpapsen», er betenkt.

– Vi menn er jo veldig glad i gadgets, så dette blir sikkert morsomt, i hvert fall for pappa. Men jeg er litt usikker på nytteverdien. Dette kan føre til at man fraskriver seg ansvaret for selv å aktivisere ungene.

– Mange syns det kan være vanskelig å motivere ungene til å være ute og leke - har ikke du også av og til tenkt, uff nå har de sittet for mye inne?

– Nei, egentlig ikke. Min eldste datter er snart fem år, og hun er nesten umulig å holde i ro. Det handler heller om hvordan vi kan få dem til å sitte stille. Klart, jeg ser jo at det kan bli mye skjermer, men det er et ansvar hver enkelt forelder må ta.

Husker du debatten? - Norske foreldre oppdrar barn til å bli late og fete

Vurderer GPS-sporing

Pappabloggeren frykter dessuten at sensorteknologien bare er et første skritt mot noe mye verre:

– Det er kort vei derfra til å også legge inn en GPS, for eksempel. Og da er man ute på farlig grunn. Det kan gi falsk trygghet: «Jeg vet hvor ungen er og jeg vet at hun er aktiv, for det står på appen».

Les også: Slik overvåker vi barna våre (krever abonnement)

Reima bekrefter at det kan bli aktuelt å også legge til GPS i klærne etterhvert.

Men i første omgang innebærer teknologien kun en sensor som måler bevegelse, og en sender som overfører bevegelsesdataene via bluetooth - til mamma, pappa, eller barna selv, på en app.

– Dette er en første versjon. Etterhvert vil vi trolig videreutvikle konseptet sånn at hele familien kan koble seg sammen, sammenligne data, dele dem på Facebook og kommunisere sammen. Det er ingen GPS involvert i dette nå, men muligens vil vi inkorporere det senere, sier Björklund.

Lagde belønning

– Flere er kritiske og mener dette er enda en måte å overvåke og måle barn på?

– Nei, dette handler ikke om å overvåke barn. Det handler om å motivere barn til å kjenne gleden av å være ute. Vi teller ikke kalorier, og vi legger ikke opp til konkurranse mellom barna.

Björklund forteller om sin egen erfaring som trebarnsmor: For noen år siden diskuterte hun og mannen hennes hvordan de kunne få barna til å se mindre på TV. Løsningen ble et belønningssystem, der barna måtte være én time utendørs, for å få én time foran skjermen.

– Ungene endte opp med å gå små turer sammen, for å så kunne kose seg foran TV'en etterpå. Dette handler jo også om å lære ungene å utsette belønning – at man ikke kan få alt man vil ha med en eneste gang.

Les også: Derfor blir jeg en dårlig mamma

– Dette er fremtiden

– Burde ikke leken være målet i seg selv? Ikke et middel for å oppnå en belønning i en app?

– Å, hvis alle bare tenkte sånn som dere nordmenn. Det er jo nettopp slik vi ønsker at det skal være. Da jeg var liten dro vi ut for å leke med en gang skolen var ferdig, og foreldrene måtte nærmest dra oss inn igjen på kvelden. Nå er det ikke sånn lenger, barna er mer inne og de sitter mer i ro, sier klesgigantsjefen.

– Norge peker seg riktignok ut positivt her, dere er jo flinke til å være ute i allslags vær, så vi finner skal ikke komme her og tro at vi kan lære dere noe, humrer hun.

Björklund minner samtidig om at selskapet også henvender seg til markeder der ungene er mye mindre utendørs enn her i Skandinavia, som Kina og USA.

– I Kina får mange barn ikke lov til å gå ut når det renger. Mange steder har en helt annen kultur på det å være utendørs. Vi tror denne teknologien kan bidra positivt til å endre dette.

– Så dette er primært tenkt for asiatiske eller amerikanske foreldre?

– Nei, vi mener dette er relevant også i Skandinavia, og en rekke andre steder. Dette er fremtiden. Selvfølgelig blir det et spørsmål om hvor mye vi ønsker å måle, og hvor grensen skal gå. Men dette er absolutt en trend som vi kommer til å se mer av, legger hun til.

Fikk du med deg denne? Stor norsk studie: Barnehagene dårligere enn ventet

Her kan du lese mer om