FRIMINUTT: Det er viktig å ta pauser mellom skoletimene hjemme. Foto: Line Møller, VG

Ekspertenes råd: Reglene som gjelder for corona-karantene

Stadig flere nordmenn havner i hjemme-karantene. Men hva innebærer det egentlig? Kan man gå i butikken, lufte hunden eller ta seg en tur i skogen? Her er ekspertenes klare råd.

 • Tjodunn Dyrnes

Artikkelen er over 78 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Flere kommuner, deriblant Oslo og Bergen, har de siste dagene innført strengere regler for karantenebrudd.

Beskjeden er at karantenebrudd kan medføre sanksjoner, i verste fall fengsel.

Den 15.mars ble det fastsatt forskrift om karantene og isolasjon som gjelder fram til 1. april. Der heter det at brudd på reglene kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Klikk på faktaboksen under for å se hva forskriften sier om hjemmekarantene:

Samtidig har historier om personer i karantene som har gått i butikken og på treningssentre kommet frem. Det liker Martin Steen, kommunikasjons- og markedssjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) dårlig.

– Det er rett og slett livsviktig at folk følger karantenereglene, sier Steen. Han opplever en økt pågang med henvendelser fra medlemmer som er bekymret og redde.

I KARANTENE: Anita Moen er en av mange nordmenn som har havnet i corona-karantene. Foto: Privat

Stadig flere vil oppleve å havne i coronakarantene. Noen kan komme til å sitte i karantene flere ganger.

– Karantene er et effektivt virkemiddel for å forhindre smitte, ved å isolere nærkontakter til dem som har symptomer. Så sant folk følger karantenereglene, sier Geir Bukholm, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet.

Også blomsterbudene tar sine forbehold ved coronakarantene. Foto: Privat

– Vi ber personer, som anses som mulige smittebærere, om å holde seg i karantene i 14 dager. Det er ikke så viktig å gjennomføre laboratorietester av personer i karantene dersom de ikke viser tegn på klinisk sykdom, sier Bukholm, men anbefaler at man tar kontakt med helsetjenesten om man opplever symptomer.

Vet ikke hvor mange

– Hvor mange sitter i karantene i Norge i dag?

– Det vet vi ikke, innrømmer Bukholm.

– Men er ikke dette noe helsemyndighetene burde vite?

– Jo, vi har forsøkt å få tak i tallet, og vi ønsker å få vite hvor mange som sitter i karantene, men det er ikke rapportert inn per i dag. Men vi jobber med å skaffe oss oversikt over dette, sier områdedirektøren.

Geir Bukholm, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet, innrømmer at helsemyndighetene ikke har oversikt over hvor mange som i dag sitter i karantene. Foto: Krister Sørbø

– Finnes det et skjæringspunkt – når det er så mange smittede at det ikke lenger er noe poeng med karantene?

– Når vi har nådd toppen av epidemien, må den type tiltak trappes ned. Men nå er dette det mest effektive virkemiddelet vi har.

– Kan det bli snakk om å sette bydeler og kanskje hele byer i karantene?

– Erfaringer fra Kina og Italia har ikke vist at avstenging av byer har noen særlig effekt. Det effektive er at folk reduserer kontakt mellom mennesker i byer og tettsteder, og at isolasjons- og karantenetiltakene overholdes, sier Bukholm.

– Respektløst og farlig

– Mange vi snakker med, har en følelse av manglende respekt for karantenereglene fra resten av samfunnet. En respektløshet og manglende forståelse for at når man ikke følger smittevernsreglene øker faktisk sjansen for at folk i risikogruppene kan bli smittet, forklarer Steen, og trekker frem folkefesten i Holmenkollen, hvor mange trosset helsemyndighetenes anbefalinger om å holde seg hjemme, som et eksempel.

– Man kan kanskje diskutere hvor farlig det var å dra ut, men symboleffekten i at man trosser helsemyndighetenes anbefalinger er stor.

Anita Moen benyttet karantenetiden til lange skiturer på fjellet i Trysil, men sørget for hele tiden å holde forsvarlig avstand til andre. Oppholdet på hytta var før helsedirektøren fredag gikk ut og ba folk holde seg hjemme og ikke dra på hytta. Foto: Privat

Fra Kina til karantene i Trysil

Anita Moen, skitrener og tidligere skiløper, er en av de få som nå har opplevd coronafokus både i Kina og her hjemme i Norge. Hun var i Kina i februar, men selv om coronaviruset ikke var påvist i provinsen der hun oppholdt seg, ble det fra myndighetenes side tatt flere forholdsregler.

– Jeg hadde det helt fint i Kina og har følt meg frisk hele tiden. Og smittevernet i Kina var solid. Vi måtte måle temperaturen flere ganger om dagen, vi ble sprayet med desinfiserende midler før vi gikk inn i matsalen, og vi brukte mye Antibac, forteller Anita Moen.

Hun kom hjem til Norge den 18. februar. På flyplassen i Beijing var det desinfisering og munnbind. På Gardermoen opplevde hun ingen kontroll eller desinfisering.

Selv om Moen følte seg frisk, gikk hun i samråd med kommunelegen i selvpålagt karantene på hytta i Trysil.

– Det var med tanke på andre, jeg ønsket ikke å sette folk i Trysil i faresonen, selv har jeg vært frisk både i Kina og her hjemme. Jeg er ikke testet, men jeg kjenner kroppen min godt, så jeg tror jeg hadde merket om noe ikke var som det skulle, sier Moen.

Mens mamma Anita Moen var i karantene, grillet sønnen Kristian fisk til middag ute. De to var sammen utendørs, men hadde ikke nærkontakt. Foto: Privat

Egoistiske karantenebrytere

Fordi hun var i selvpålagt karantene har hun ikke hatt noen spesiell oppfølging fra helsemyndighetene, men fått beskjed om å melde seg hvis hun ble dårlig. Karantenetiden på hytta, drøye ti dager, har gått fint, synes hun.

– Det har ikke kjentes ut som noen karantene, egentlig. Jeg har gått lange skiturer i fjellet, men jeg har vært nøye på å holde god avstand til andre ute. Jeg har både lekt med sønnen min og gått tur med ham, men som sagt – holdt god avstand, sier Anita som nå er ute av sin selvpålagte karantene.

Om karantenebrytere har Anita Moen bare en ting å si:

– Det går ikke an å være så egoistisk at du går ut, på treningsstudio for eksempel, når du skal være i karantene. Du kan gå ut i frisk luft, men hold avstand og ikke gå inn, sier skitreneren bestemt.

Etter at VG snakket med Moen, gikk helsedirektøren fredag ut og oppfordret folk om å holde seg hjemme – og ikke dra på hytta. I henhold til den nye forskriften er det forbudt å ta opphold på fritidseiendom i en annen kommune enn der man er folkeregistrert.

Trude Ravndal ble smittet av coronaviruset på ferie i Nord-Italia. Foto: Privat

Positiv coronatest

Trude Ravndal (56) fra Sandnes fikk påvist coronavirus etter å ha kommet tilbake fra skiferie i Nord-Italia. Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Ravndal følte seg syk under ferien, og kontaktet fastlegen mens hun fortsatt var på ferie. Hun ble anbefalt å teste seg når hun kom hjem. Sandneskvinnen dro til legevakten og ble testet, og 5. mars fikk hun beskjed om at coronaprøven var positiv.

Hun og ektemannen Bjørnar Kildal ble da satt i hjemmekarantene i 14 dager. Til VG forteller Ravndal at formen ikke er helt på topp, men at hun jobber 100 prosent i stilling som markeds- og kommunikasjonssjef fra hjemmekontoret.

– Jeg har forholdt meg til karantenereglene fra jeg landet 29. februar. Fra første test, morgenen tirsdag 3. mars, har jeg vært i isolat her hjemme, forklarer Ravndal.

– Selve sykdomsforløpet har vært litt spesielt. Det går litt sent å bli frisk, og det skjer stadig forandringer, fortsetter hun.

– Hva slags oppfølging har du fått fra helsevesenet?

– Jeg har fått svært god oppfølging. Smittevernlege ringer hver dag og hører om status. Jeg har anledning til å stille spørsmål om det jeg lurer på. Min fastlege tar også kontakt og hører hvordan situasjonen er, forteller Ravndal.

Nye forsyninger fra butikken får ekteparet Ravndal og Kildal levert på døren av vennen Njål Vadla. Foto: Privat

– Hvordan har du og din ektemann opplevd det å være i karantene?

– Nå har vi vært i karantene i litt over en uke. Siden jeg er syk, er det enkelt for meg. Jeg har uansett ikke overskudd til å gjøre det jeg kanskje ellers ville ha gjort, som å ta en joggetur, gå på besøk til min familie eller treffe venner. Dagene går nesten som vanlig. Det er travelt på jobb. Så er det middagslaging, noe vi alltid deler på uansett, og plutselig er det kveld. Vi legger oss som normalt og vi sover begge godt hver natt, forklarer den smittede kvinnen.

Utfordringen har vært å handle matvarer, men Ravndal og ektemannen har benyttet anledningen til å bruke det de har i fryseboksen.

– Faktisk har det vært ganske interessant å grave fram diverse og finne hva vi kan lage med det vi har. Men vi trenger ferske grønnsaker, poteter og tilbehør. Nye forsyninger kom vår venn Njål Vadla med i dag. Jeg laget en utførlig liste med matvarer som han handlet og leverte på trappen. Snakket med ham med god avstand (minst fem meter for oss som er smittet) og passet på at det blåste inn i huset og ikke mot han, sier Trude Ravndal, som også får hjelp av søsken og venner i området.

Ekteparet er fortsatt i karantene. Ektemannen må holde seg i karantene 14 dager etter at Ravndal er erklært frisk, fordi han kan ha blitt smittet av henne, det vil si at det er nærmere påsketider før han er ferdig med sin karantenetid.

– Og det gjelder jo bare hvis han ikke blir syk selv, sier Ravndal. – Men nå ble jeg litt i tvil her. Er jeg i karantene eller er jeg faktisk i isolat?

Isolasjon eller karantene?

På sidene til FHI.no står det følgende om hjemmekarantene:

«Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre.»

Og det er her det kan bli litt vanskelig. Hva innebærer «unngå nærkontakt med andre»? Vi har spurt områdedirektør Bukholm i FHI om å definere disse grensene nærmere.

– Hva vil det si å være i coronakarantene?

Hjemmekarantene er aktuelt for dem som ikke har symptomer på covid-19, men som har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i områder med vedvarende smitte av coronavirus.

– Og hva er forskjellen på hjemmekarantene og på hjemmeisolering?

Hjemmeisolering betyr at du skal holde deg hjemme og ikke gå ut. Dette gjelder for deg som har bekreftet eller mistenkt covid-19-smitte.

Hjemmekarantene er ikke like strengt som hjemme-isolering.

– Må man være syk for å være i hjemmekarantene?

Nei. Man må ikke være syk for å være i hjemmekarantene, men det er aktuelt for deg som har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i områder med vedvarende smitte av coronavirus. Det vil for eksempel også for deg som har et familiemedlem som er syk med covid-19.

– Kan man gå på jobb eller skole?

Nei. Du skal ikke gå på jobb eller på skole om du har fått hjemmekarantene.

– Er det ok å gå på butikken?

Nei. FHI anbefaler at du får andre til å handle for deg.

– Kan jeg lufte hunden?

Ja, men hold avstand til andre. Tidligere anbefalte FHI en avstand på 1 meter, men nå anbefaler områdedirektør Bukholm at vi holder en avstand på 2 meter til andre mennesker.

– Hva med kino?

Nei, man skal unngå konserter, kino eller andre arrangementer hvor man kommer tett innpå andre.

– Kan man trene? Gå på helsestudio eller hva med en tur i skogen?

Du kan, ifølge råd fra helsemyndighetene, gå ut av eget hjem og trene ute, for eksempel ta deg en tur i skogen. Sørg for at du holder avstand til andre.

Men du kan ikke gå på treningssenter hvor du vil være i nærkontakt med andre.

– Ta offentlig kommunikasjon?

Nei. FHI anbefaler at du unngår reiser og ikke tar offentlig transport.

– Ta drosje?

Nei, det anbefales at du ikke skal ta taxi når du er i hjemmekarantene.

– Gå til legen eller oppsøke legevakt?

Nei. Ta i første omgang kontakt med helsevesenet på telefon.

– Kan man motta besøk hjemme?

Nei. FHI anbefaler at du begrenser sosial kontakt og unngår besøk.

Les også

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Anbefaling
 3. Sykdom
 4. Kina
 5. Italia

Flere artikler

 1. Advarer om konsekvensene av karantene­bryting: – Respektløst

 2. Nastaran (46) i karantene – barna får gå på skolen

 3. Corona-utbrudd på nytt sykehjem

 4. Tre nye personer er smittet av coronaviruset i Norge

 5. Usikkert om norske turister ved karantene-hotellet er helsetestet

 6. Bedrifter pålegger karantene etter Kina-retur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder