PILLERISIKO: Danske og franske forskere har påvist at unge menn som spiser mye Ibux får kraftig nedsatt testosteronnivå. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Forskere: Advarer mot bivirkninger av ibuprofen

Unge menn som tar smertestillende medisiner som inneholder virkestoffet ibuprofen, får lavere nivåer av kjønnshormonet testosteron, viser dansk forskning.  

 • nils.inge.kruhaug@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

Bare et par uker med regelmessig inntak av slike piller, resulterer i et testosteronnivå på linje med en 70-årings, viser den dansk-franske studien.

Danske helsemyndigheter går nå ut med en advarsel til menn om ibuprofen, som i Norge først og fremst er å finne i de reseptfrie smertestillende legemidlene Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox.

– For menn er det viktig at testosteronnivået ligger på et stabilt nivå, sier seniorforsker David Møbjerg Kristensen ved Rigshospitalet i København.

les også

Faktisk.no: Ikke gi Ibux eller Nurofen ved vannkopper

Vanlig hos eldre menn

Sammen med en gruppe franske forskere presenterer Møbjerg Kristensen og hans danske kollegaer sine konklusjoner i siste utgave av tidsskriftet PNAS. Forskernes funn bygger på en undersøkelse av 31 mannlige pasienter i alderen 18 til 35 år. Noen av mennene ble gitt 600 mg ibuprofen to ganger daglig i to uker, mens de øvrige ble gitt placebopiller.

les også

Forgiftning med paracetamol øker blant unge jenter

Etter to uker viste det seg at gruppen som fikk ibuprofen hadde forhøyet nivå av hormonet LH, noe som skjer når hjernen forsøker å kompensere for det reduserte testosteronnivået, såkalt kompensert hypogonadisme.

– Normalt ser man dette bare hos eldre menn, for når årene går så begynner testiklene å produsere mindre testosteron, sier Møbjerg Kristensen.

Bivirkninger

les også

«Olivenolje» var flytende testosteron

– Alle ser ikke på smertestillende medisiner, som ibuprofen, som virkelige medisiner, noe som er bekymringsfullt. Alle medisiner har bivirkninger, selv de som kan kjøpes på det lokale supermarkedet, sier han.

Forskerne tok også vevsprøver fra testiklene til mennene som var med i undersøkelsen og fant at ibuprofen ikke bare påvirker testosteronnivået, men nesten alle hormoner.

Forskere ved Oxford-universitetet konkluderte i 2013 med at høyt forbruk av reseptfrie smertestillende medisiner, blant annet de som inneholder ibuprofen, øker faren for hjerteinfarkt og slag betydelig.

les også

Over 100 amerikanere dør daglig av overdose smertestillende medisiner: Dødens epidemi

Pluss content

Advarte mot blanding

I 2012 advarte Statens legemiddelverk i Norge mot å blande de to vanlige smertestillende medisinene Ibux og Paracet, noe mange gjør for å lindre smerte og få ned feberen.

– Det er ikke anbefalt å mikse paracetamol og ibuprofen. Noen mener det å blande dem gir bedre effekt. Men det er ikke noe vi i Legemiddelverket vil råde til, sa overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk den gang.

– Blanding gir større risiko for bivirkninger, la han til, og viste til at høye doser også kan føre til mageplager, magesår og i verste fall blødende magesår.

Mer om

 1. Medisin
 2. Kropp

Flere artikler

 1. Bruk av ibuprofen tas opp på europeisk nivå

 2. Økt salg av paracet og ibux: Flere får smertestillende på resept

 3. Pluss content

  Elisabeth fant hormon-hemmeligheten

 4. Pluss content

  Lav på testosteron? Dette kan du gjøre – uten medisiner

 5. Pluss content

  Ny forskning: Dette bør du vite om urinveisinfeksjon

Fra andre aviser

 1. Svenske menn skal teste prevensjons-salve

  Aftenposten
 2. Bør Caster Semenya konkurrere i kvinneklassen?

  Aftenposten
 3. Vil du nyte alkohol og samtidig være i form? Dette er rådene

  Fædrelandsvennen
 4. 100.000 nordmenn bruker denne pillen mot depresjon. Nå har forskerne funnet svar på hvorfor behandlingen svikter.

  Aftenposten
 5. Kvinner og menn er forskjellige på tusenvis av måter

  Aftenposten
 6. Kvinner med tvillingbror lykkes dårligere i livet enn kvinner med tvillingsøster

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder