DØD: Denne anda har fått påvist det farlige fugleinluensaviruset. Bildet er tatt da den ble funnet i Karlskrona 2. mars. Foto: Scanpix

Fugleinfluensa sprer seg i Sverige

(VG Nett) Det dødelige viruset sprer seg over en stadig større del av vårt naboland. I dag ble det aggressive viruset påvist i byen Karlskrona.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Ifølge Aftonbladet ble det onsdag kjent at den farlige formen for fugleinfluensa også er påvist Karlskrona i Blekinge. En død and er påvist smittet av viruset.

Også tre toppender i Oxelösund har fått påvist smitte, men i et område som er lenger fra mennesker enn anden i Karlskrona.

Helsemyndighetene har hele tiden slått fast at det bare er et tidsspørsmål før fugleinfluensaviruset også blir påvist her i Norge.

Påvist i sentrum

Den døde fuglen ble i forrige uke funnet på Stumholen som ligger sentral i Karlskrona, omgitt av bosteder og en barnehage.

De lokale myndighetene i Blekinge satt i dag tidlig i krisemøter med det svenske jordbruksverket for å vurdere hvilke tiltak som skal settes inn, melder SVTs Sydnytt.

Området nærmest funnplassen blir sperret av, har det svenske Jordbruksverket opplyst til Aftonbladet.se. Da skal man også undersøke om det finnes flere smittede fugler. Samtidig vil restriksjoner rundt transport av fjørfe bli innført i en sikkerhetssone rundt området som er avsperret. Så langt er det ikke planlagt restriksjoner for mennesker.

Karlskrona ligger i sydøst i Sverige, 562 kilometer fra grenseovergangen på Svinesund med bil.

Sprer seg i Sverige

SØR I SVERIGE: Karlskrona ligger sør i Sverige. 562 kilometer fra grenseovergangen på Svinesund med bil. Foto: VG Nett

Fugleinfluensaen ble for første gang påvist i Sverige i forrige uke på to døde ender i Oskarshamn. Begge stedene ligger langs kyststripen til Östersjöen, og det er bare 160 kilometer mellom de to tettstedene.

Fra Karskrona er det rundt 225 kilometer i luftlinje til den tyske østersjøøya Rügen, der tre katter nå er funnet døde av fugleinfluensa

Det er planlagt en pressekonferanse i Sverige om funnene i Oxelösund klokken 12 i dag, og om funnet i Karlskrona klokken 13.

Mange land rammet

I dag er det også kommet meldinger om at den farlige utgaven av viruset som overfører fugleinfluensa er funnet i en kylling i Albania.

Viruset er påvist i en kylling sør i landet, bekrefter talsmenn for regjeringen i Tirana.

I tillegg er det oppdaget flere katter i Tyskland med sykdommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder