Pia Cathrin (34) alvorlig syk etter svineinfluensavaksine

REAGERTE PÅ VAKSINEN: Pia Cathrin Moldal regarte kraftig på svineinfluensavaksinen. 34-åringen opplevde blant annet svimmelhet, kvalme, ujevn hjerterytme og tåkesyn - i flere dager. Foto: Privat

- Jeg ble så svimmel og kvalm at jeg ikke klarte å gå

(VG Nett) Da Pia Cathrin Moldal oppsøkte legevakten tre dager etter at hun tok svineinfluensavaksinen, hadde hun 100 i hvilepuls og unormale hjerteslag.

 • Ingunn Andersen

Artikkelen er over ti år gammel

34-åringen fra Lørenskog har ingen underliggende sykdommer og er ikke i risikogruppen for svineinfluensa. Hun trener tre ganger i uka og spiser sunt. Likevel ble hun alvorlig syk etter at hun tok vaksinen mot svineinfluensa.

Moldal jobber som hjelpepleier på sykehjem og ble oppfordret til å ta vaksinen.

- Vi har ikke hatt svineinfluensasmitte på jobben. Jeg var veldig i tvil, men bestemte meg for å ta vaksinen av hensyn til andre, sier Moldal.

Har du opplevd alvorlige bivirkninger?

- Ble glodvarm og svimmel

Det angrer hun på i dag. Bare 20 minutter etter at hun satte sprøyten torsdag i forrige uke ble hun kvalm, svimmel og uvel.

- Jeg satte sprøyten klokken 10. Etter 20 minutter kjente jeg en glodvarm følelse i hele kroppen. Jeg måtte sette meg ned. Det kjentes ut som om hjertet skulle hoppe ut av kroppen, forteller hun.

- Prikkinger i hele kroppen

Moldal varslet arbeidsgiver og ble sendt hjem fra jobben. De neste dagene beskriver hun som et mareritt. Hun var livredd og ba moren om å være hos henne mens samboeren var på jobb.

- Hele torsdag og fredag hadde jeg en følelse av å skulle besvime. Jeg kjente prikkinger i hele kroppen. Jeg var nummen i ansiktet, spesielt rundt munnen. Noen ganger kjentes det ut som om tunga vokste. Jeg fikk også den samme løksmaken i munnen som når man tar narkose, forteller hun.

Hun fikk var også kvalm, fikk hodepine og hadde tåkesyn i flere dager.

- Jeg turte ikke å kjøre bil, sier hun.

- 100 i hvilepuls

Da hun ringte fastlegen sin fredag fikk Moldal beskjed om å ta kontakt igjen dersom symptomene ikke opphørte i løpet av helgen. Søndag kveld reiste hun til legevakten. Der fikk 34-åringen konstatert en hvilepuls på 100 slag i minuttet.

Legen registrerte også at hjertet hennes slo unormalt.

- Jeg fikk beskjed av legen om at symptomene mest sannsynlig var bivirkninger, og at kroppen min jobbet så hardt på grunn av vaksinen. Han tok flere prøver. Både infeksjonsprøven og blodsukkerprøven var normal, sier hun.

Vil ikke skremme

Moldal sier at hun nå kjenner seg 90 prosent frisk, og at hun regner med å være tilbake på jobb mandag. Hun er fortsatt svimmel.

- Jeg har vært sykemeldt i en uke med beskjed om å holde meg helt i ro. Jeg mener ikke å skremme folk, men synes det er viktig at folk vet hva de går til. Jeg har aldri følt meg syk på den måten før. På forhånd fikk jeg jo vite at vaksinen ikke var farlig. Jeg ble livredd da jeg ble så syk, sier Moldal.

BEROLIGER: Ifølge lege Steinar Madsen i Legemiddelverket er det svært sjelden med så alvorlige bivirkninger som Moldal beskriver. Foto: Simen Grytøyr

- Sjeldent

Legemiddelverket, som registrerer bivirkninger av svineinfluensavaksinen, sier de har noen få henvendelser fra andre med lignende symptomer.

- Dette kan være bivirkninger etter vaksinen. Vi har fått noen få rapporter om det samme, men de fleste har blitt friske etter et par dager, sier lege i Legemiddelverket, Steinar Madsen til VG Nett.

Ifølge Madsen er denne typen alvorlige bivirkninger sjeldne. I mange tilfeller er det vanskelig å fastslå om symptomene er direkte knyttet til vaksinen.

- Går vanligvis over

- I de fleste tilfeller går bivirkninger over i løpet av 48 timer. Dersom de varer lenger oppfordrer vi folk til å kontakte lege. Det er viktig at legene igjen rapporterer om alvorlige bivirkninger slik at vi får disse inn i systemene, sier Madsen.
Han ønsker å understreke at man ikke får svineinfluensa av å ta svineinfluensavaksinen.

- Noen som får veldig sterke bivirkninger kan ha blitt smittet før de tok vaksinen. De som opplever at de blir veldig syke bør ta en prøve for å sjekke om de er smittet, sier han.

Legemiddelverket presenterte fredag en ny oversikt over rapporterte bivirkninger. Det har kommet 79 reaksjoner om nevorlogiske bivirkninger som endret smaks og luktesans, hodepine, nedsatt bevissthet, svimmelhet, bevissthetstap, nummenhet, lammelser og kramper.

Les også

 1. - 35 rapporter om alvorlige bivirkninger av vaksinen

  (VG Nett) Legemiddelverket har fått ti nye rapporter med mistenkte alvorlige bivirkninger av svineinfluensavaksinen.
 2. Kvinne døde av svineinfluensa i Stavanger

  En kvinne i 60-årene fra Rogaland døde torsdag kveld av svineinfluensa på Stavanger universitetssjukehus.
 3. Norge har lav smitterisko

  Til tross for at Norge er hardt rammet av svineinfluensa og taper milliarder på sykefravær, regnes vi som et…
 4. 3900 døde av svineinfluensa i USA

  Anslagsvis 3900 personer har mistet livet som følge av det nye H1N1-viruset i USA.
 5. Askim-kvinne døde av svineinfluensa

  En kvinne i 30-åra fra Askim som har vært under intensivbehandling, døde onsdag.

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Ingen uventede bivirkninger av influensavaksine

 2. - 35 rapporter om alvorlige bivirkninger av vaksinen

 3. 1270 har meldt om reaksjoner fra svinevaksinen

 4. 300 alvorlig syke etter svineinfluensavaksine

 5. Rekordmange meldinger om bivirkninger i 2009

Fra andre aviser

 1. 5.500 reaksjoner på svineinfluensavaksinen

  Aftenposten
 2. Døde tre dager etter vaksinering

  Aftenposten
 3. 300 alvorlig syke etter svineinfluensavaksine

  Aftenposten
 4. Alvorlige bivirkninger hos 20 pasienter

  Aftenposten
 5. Stikket kan gi sterke reaksjoner

  Aftenposten
 6. 190 rapporter om bivirkninger

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no