OVERVEKTIG?: Ny forskning viser en sammenheng mellom overvekt og flere typer kreft. Foto: NTB scanpix

Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

Fravær av underhudsfett reduserer risikoen for flere vanlige kreftformer i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette forsterker fordelene ved å opprettholde en sunn kroppsvekt forå redusere risikoen for flere typer kreft, sier hovedforfatter av forskningsartikkelen, Dr Béatrice Lauby-Ecretan.

Hun og 20 andre internasjonale eksperter har gått igjennom mer enn tusen vitenskapelige studier og knytter nå ytterligere åtte krefttyper i ulike organer til overvekt: Kreft i magesekk, lever, galleblære, bukspyttkjertel, eggstokker, skjoldbruskkjertel, hjernehinne og beinmarg.

Les også: Maten som gir mindre risiko for kreft

Forsker: – Flere og flere koblinger mellom kreft og overvekt

Elisabeth Weiderpass ved Kreftregisteret er blant ekspertene som har deltatt i forskningen. Hun forteller at koblingen mellom overvekt og kreft bare blir tydeligere.

– Jo mer vi forsker på overvekt og fedme, jo flere kreftformer finner vi som er knyttet til det, sier hun.

Weiderpass mener det er viktig allerede i barndommen unngå å legge på seg.

– Det er et poeng å begynne så tidlig som mulig. Er man allerede overvektig, bør man jobbe for å unngå å komme over i fedme. Man kommer fort inn i en oppadgående vektspiral, det er veldig lett for de fleste å legge på seg litt hvert år, forteller hun.

Hun viser til at nordmenn gjennomsnittlig legger på seg et halvt kilo i året.

– Vi sier ikke dette for å skremme folk, men det er rett og slett viktig å unngå å legge på seg for mye, sier hun.

Melding til overvektige: Det er bare å begynne å løpe

110 millioner barn og unge er overvektige

Forskerne har samtidig bekreftet tidligere funn, som viser at en sunn kroppsvekt reduserer risikoen for tykk- og endetarmskreft, nyrekreft, spiserørskreft, visse typer kreft i livmoren, samt brystkreft for kvinner som har gjennomgått overgangsalderen.

Studien tar utgangspunkt i body mass index - BMI. Indeksen måler forholdet mellom kroppsvekt og høyde. Har man en BMI over 25, regnes man per definisjon som overvektig, mens en BMI på over 30 er definisjonen på fedme.

På verdensbasis går rundt 640 millioner voksne mennesker under kategorien fedme, og 110 millioner barn og unge. Det er flere mennesker som går innenfor gruppene fedme eller overvektige, enn det er undervektige i verden. Det er grunn til å tro at antallet mennesker som omkommer som følge av overvekt eller fedme vil øke med denne studien.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder