Ungdommer er den gruppen i samfunnet som har størst søvnunderskudd, ifølge forskere. En ny studie viser at døgnrytmen blir forskjøvet i tenårene. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Amerikansk studie: Ungdommer trenger å sove lengre om morgenen

Forskere krever at ungdommer må begynne skoledagen senere

Søvnforsker: Den gruppen i samfunnet som har desidert størst

søvnunderskudd

Synes du tenåringen er i overkant slapp om morgenen? Vel,
det er faktisk biologisk, viser en ny studie. Forskerne bak studien krever nå senere start på skoledagen, og får støtte av sine norske kolleger.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Studien, som ble gjennomført av amerikanske søvnforskere, konkluderer med at unge trenger flere søvntimer på morgenen enn barn og voksne, skriver Sveriges Radio.

Forskerne har fulgt 100 ungdom over flere år, og gjort funn som blant annet viser at den biologiske klokken gjør at allerede fra ni års alderen frem til en alder av 17 år så sovner ungdom senere. Men barn i samme alder har et behov for mye søvn, spesielt under puberteten.

Og det er nettopp derfor er morgentimene viktige for den yngre garde, ifølge forskerne.

- Det er ikke overraskende i det hele tatt og denne studien dokumenterer godt at det skjer en forsinkelse i døgnrytmen når de blir eldre, og det er ikke bare på grunn av vaner, men også på grunn av biologiske faktorer, sier Ståle Pallesen, professor i psykolog ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Senere skolestart

Forskerne bak studien krever nå at skoledagen blir forskjøvet for eldre barn og ungdommer. Nylig gikk også den amerikanske barnelegeinstituttet ut og anbefalte at skoledagen til unge ikke burde starte før klokken halv ni.

Funnene får støtte blant søvnekspertene:

- Ja, jeg støtter det i utgangspunktet fordi man vet det har en positiv effekt, men det må tilpasses slik at man får det praktisk hjemme, sier Pallesen og fortsetter;

- Da hadde de vært mer uthvilt og hadde kunnet lettere ta til seg ting på skolen. Da legger man forholdene optimalt til rette for læring.

Han oppfordrer norske myndigheter til å sette i gang et forsøksprosjekt for å se hvordan en slik forskyvning av skoledagen vil fungere i Norge.

Også psykologspesialist og forsker Mari Hysing ved RKBU tøtter sine amerikanske kollegers krav om senere skoledager.

– Jeg gjør det, jeg ser det er mange hensyn som tas og vi må være bevisste og at det kan være en av de måtene å tilrettelegge på, spesielt der det er mange ungdommer som har lang reisevei.

Har du innsovningsvansker?Her er søvnekspertenes beste råd!

- Ungdom har størst søvnunderskudd

Hysing er en av forskerne bak en ny norsk studie viser at norskungdom generelt sover for lite. Studien viste blant annet at kort søvntid og et søvnmønster med store forskjeller mellom helg og hverdag henger sammen med høyt skolefravær hos ungdom.

Hysing mener de amerikanske forskernes funn bygger under den norske studien.

– Det vi fant var nettopp dette at søvnmønsteret ti l ungdommene henger sammen med mye skolefravær, en del skyldes at de forsover seg – men det kunne også føre til fravær hele dagen i tillegg til enkelttime fravær.

Den norske studien viser blant annet at ungdom med normalt fravær sover rundt seks og en halv time, mens ungdom med høyt fravær sover en time mindre. Ideelt sett bør en ungdom sover mellom åtte og ni timer.

- Det er skremmende lavt rett og slett, det er alt for lite i forhold til det de trenger. Det vil kunne gå utover hvordan de fungerer på skolen, i verstefall dropper kanskje noen ut av skolen fordi de kommer bakpå hele veien, sier Pallesen.

– Ungdom er den gruppen i samfunnet som har størst underskudd på søvn.

Kommentar av lege

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder