STOR PÅGANG: Ahus påviser stadig nye tilfeller av svineinfluensa. Nå innfører de såkalt grønn beredskap. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

Ahus hever beredskapen som følge av svineinfluensa

(VG Nett) Sykehuset setter i verk flere tiltak for å håndtere den store pågangen av pasienter med svineinfluensa.

  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

Etter en ettermiddag med enorm pågang i akuttmottaket besluttet ledelsen ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) å innføre såkalt grønn beredskap ved sykehuset.

- I ettermiddag hadde vi 70 pasienter i akuttmottaket. Det er uvanlig mye, selv for Ahus. Da besluttet vi å høyne beredskapen for å kunne frigjøre senger rundt omkring på sykehuset slik at pasienter kan flyttes raskere fra akuttmottak til ledige senger, sier kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve til VG Nett.

Har du spørsmål om svineinfluensa og annen influensa? Folkehelseinstituttet svarer deg fra klokken 19 !

VARSLER ØKT BEREDSKAP: Kommunikasjonsdirektør ved Akershus Universitetssykehus, Bjarte Reve. Foto: JAN PETTER LYNAU


Nedprioriterer pasienter

Den høynede beredskapen innebærer at ressurser vil omdisponeres slik at det vil bli flere leger og sykepleiere i akuttmottaket. Sykehuset vil også nedprioritere pasienter som ikke er kritisk syke.

- Det kan bli uvanlig lang ventetid for pasienter som ikke er kritisk syke. Vi høyner beredskapen for å kunne få prioritert de sykeste pasientene og for å kunne bruke personellet på best mulig måte for å hjelpe dem, sier Reve.

Grønn beredskap er den lavest av tre beredskapsnivåer og etableres ved mindre eller begrensede hendelser som er spesielle. Reve opplyser at de regner med at denne beredskapen vil opprettholdes i flere dager fremover.

Siden 1. november har 181 fått påvist svineinfluensa ved Ahus. Onsdag ettermiddag er 20 personer innlagt på sykehuset med svineinfluensa.

Fem personer er innlagt på intensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus med svineinfluensa.

- Ingen pandemi

Samtidig rapporterer sykehuset i Molde om overfylte avdelinger på grunn av influensapasienter. For å få plass til pasienter som burde vært isolert, vurderer de nå å utsette planlagte operasjoner, skriver NRK.

Selv om sykehus over hele landet merker en kraftig økning i antall pasienter med influensa etter nyttår, avviser Folkehelseinstituttet at det er snakk om en pandemi.

- En pandemi er en influensasykdom som skyldes et virus med nye egenskaper som innebærer at alle kan få det fordi ingen har immunitet. Dette er ikke tilfellet med svineinfluensa, som vi første gang så for tre år siden og som mange er vaksinert mot, sier avdelingsdirektør Karin Rønning til NTB.

Folkehelseinstituttet overvåker influensaspredningen, og har varslet at de vil komme med en ny rapport torsdag formiddag.

I år har de registrert tre virus; Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset, som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre.

Mer om

  1. Svineinfluensa

Flere artikler

  1. Hastemøte om sprengt sykehus-kapasitet

  2. Titalls innlagt for svineinfluensa i dag

  3. Tror influensatoppen kan være nådd

  4. Helse Sør-Øst har økt beredskapen

  5. Nok en person innlagt med svineinfluensa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder