Lag hjemmelaget potetsalat og sauser av urter og magre meieriprodukter. Da sparer du kalorier, og spiser sunnere. Foto: Tommy Ellingsen

Sunne tips fra mesterkokkene til sommerens grillmat

Med små grep kan du både gi grillmaten et smaksløft, og gjøre den sunnere.

  • Hanne Eide Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Vårens grilleventyr er godt i gang. Her får du gode tips fra et par mesterkokker om hvordan du lager det beste, sunne og smaksrike tilbehøret.

- Lær deg å lage noen gode, oljebaserte dressinger, sier kokk Ørjan Johannessen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Ønsker du en livsstil med et sammensatt, balansert kosthold, kan du fint droppe de feteste meieriproduktene som seterrømme, majones og fløte i tilbehøret til sesongens grillmat.

LES:Sunne kaker til mai-festeneLES OGSÅ:50 smarte tips som gjør deg lettere

- Invester i noen gode olivenoljer. Mange gode sauser kan baseres på olje, sier Johannessen, som også er på det norske kokkelandslaget.

Lettprodukter

TENK LETT: Kokk Ørjan Johannessen ved Gastronomisk Institutt anbefaler lett og sunt tilbehør til grillmaten i sommer Foto: Tommy Ellingsen

- Lette og smaksrike dressinger lager du av eddik og oljevinaigretter, for eksempel balsamicoeddik og cherryeddik. Sennespsbaserte sauser spedd med litt god olivenolje er også enkelt og godt. Soyabaserte sauser inneholder litt mer sukker, men smaker også veldig godt. Bland for eksempel soya, olivenolje, chili, ingefær og hvitløk.

Ønsker du hvite dressinger og sauser, anbefaler landslagskokken at du velger lettprodukter.

- Det har kommet veldig mange gode lette meieriprodukter. Ekstra lett crème fraîche eller kesam med sitronsaft og litt salt er kjempegodt til salat og grillmat. Bland gjerne inn litt ferske urter, sier han, og tilføyer:

- Mager kremost kan også brukes i stedet for Crème fraîche.

VG-leser: Nye statlige kostholdsråd er på bordet. Ellers er det jo bra at «det ikke er riktig at man blir tykk av karbohydrater», som det har vært påstått av diverse kostholdseksperter.Hva mener du om de nye rådene? Delta i debatten her!

Potetsalat i rødløksvinaigrette

Potetsalat i rødløksvinaigrette. Foto: Tommy Ellingsen

(4 personer)
400 g amandine potet
2 stk rødløk (finsnittet)
2 dl olivenolje
1 dl rødvinseddik
salt, pepper
4 ss finsnittet gressløk
1 ss sukker

Kok amandinepotetene i godt saltet vann med skall til de er møre. Del potetene i 2 cm tykke skiver. Kok opp rødløk, rødvinseddik og sukker til løken er mør. Tilsett olivenolje og salt og pepper. Vend vinagretten i potetene og topp med gressløk.

I Vektklubb.no finner du hundrevis av sunne oppskrifter.

Potetsalat i sennepsaus

Potetsalat i sennepsaus Foto: Tommy Ellingsen

400g amandine potet med skall
Sennepsaus:
3 ss finsennep
1 ss grovsennep
1 eggeplomme
4 dl olivenolje
saften av 2 sitroner
salt, pepper
1 bunt vårløk
1 kvast estragon

Kok potetene i godt saltet vann til de er møre. Del potetene i 2 cm tykke skiver.
Saus: Visp sammen sennep og eggeplomme, spe inn olivenoljen og smak til med salt ,pepper og sitronsaft. Topp med finsnittet vårløk og estragon.

LES:Når spising fører til fising

Persille- og sitronvinaigrette

Foto: Tommy Ellingsen

1 kvast bladpersille (finkuttet)
1 sjalottløk (finsnittet)
1/2 fedd finkuttet hvitløk
revet skall av 1 sitron
2 dl olivenolje
saft av 1 sitron
salt og pepper

Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og sort pepper.

Oppskriftene på potetsalater og persillevinaigrette er laget av landslagskokk Ørjan Johannessen.

Salsa med ananas (4 personer)

Salsa med ananas. Foto: Kreativ Cateriing

1/2 rød paprika
2 plommetomater
½ rødløk
1/2 ananas (fersk)
1/2 agurk
1 ss bladpersille, hakket
1/2 rød chili
1 fedd hvitløk
2ss extra virgin olivenolje
salt og pepper.

Kutt alle grønnsakene i små terninger og bland sammen med olivenolje. Smak til med salt og pepper.

LES:Flere oppskrifter fra Vektklubb-kokken

Urtesaus

Foto: Kreativ Cateriing

(4 personer)
2 dl mager creme fraiche
0,5dl vann
1/2 terning grønnsaksbuljong
1 neve urter: f.eks basilikum eller estragon.
30 g revet parmesan
salt og pepper

Kok opp creme fraiche med vann og grønnsaksbuljong. Ha i parmesan og urter. Kjør dette i en blender til en jevn saus. Smak til med salt og pepper.
Passer flott som tilbehør til både fisk og kjøtt.

Oppskriftene på ananassalsa og urtesaus er laget av Tommy Østhagen.

Fjerner poteten fra fem om dagen

Tidligere denne uken la Nasjonalt råd for ernæring frem forslag til nye, offisielle kostholdsråd. I forslaget er poteten for første gang ikke inkludert i de anbefalte fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær.

Det betyr likevel ikke at poteten dumpes som et sunt alternativ.

LES:De blogger seg ned i vekt

- Tidligere var den en del av fem om dagen. Men det er gjort lite forskning på helseeffekt av potet. Derfor mener vi at de ikke skal inngå i de spesifikke anbefalingene, da disse skal baseres på vitenskapelig dokumentasjon. Her er vi helt på linje med de fleste andre land, sier professor Rune Blomhoff, leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Blomhoff har ledet ekspertgruppen bak forslaget.

I de eksisterende kostholdsrådene, gitt av Helsedirektoratet i 1996, anbefales det at fem om dagen består av minst tre porsjoner grønnsaker, inkludert to poteter, og to porsjoner frukt og bær.

Til sammen skal de fem porsjonene utgjøre rundt 750 gram frukt, grønnsaker og poteter per dag.

Som en konsekvens av at poteten ikke lengre er med, har også den totale mengden frukt og grønt blitt justert ned til 500 gram i det nye forslaget.

Vektklubb-programmet inneholder vanlig, norsk mat

- Dette betyr ikke at vi ønsker at folk skal spise mindre poteter, understreker Blomhoff.

- Vi vil bare ikke aktivt anbefale det i et helseperspektiv, så lenge effekten av den ikke er godt nok dokumentert. Men poteter er en viktig basismatvare i norsk kosthold, og ubearbeidet, naturlig potet kan uten problemer inngå i et variert kosthold.

I Norge har forbruket av friske matpoteter blitt halvert siden 70-tallet, fra rundt 120 gram daglig til rundt 60 gram om dagen. Det er ingen ubetinget god nyhet, heller ikke for lavkarbofolket, mener Blomhoff.

- Spørsmålet blir hva man spiser i stedet. Potet har et langt høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer, enn vanlig ris og pasta, påpeker professoren.

- Så om poteten erstattes med de to, vil man komme dårligere ut helsemessig. Det er helheten i kostholdet som teller. Velg fortrinnsvis kokte eller bakte poteter fremfor potetprodukter som er tilsatt fett og salt, anbefaler Runar Blomhoff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder