Helsedirektoratet:  Folkesykdom kan blusse opp

Tannlegeforeningen bekymret for barns tannhelse

FRYKTER FLUOR: Flere nordmenn frykter fluortannkrem. Helsedirektoratet tror en ny folkesykdom kan blusse opp. Foto:Scanpix,NTB scanpix

Slår alarm om ny trend: Flere frykter fluor-tannkrem

Samtidig som stadig flere blir vaksine-motstandere, blir nå også flere fluor-skeptiske. Når folk unngår fluor, kan folkesykdommen karies blusse opp, advarer myndighetene.

 • Marie Kingsrød
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

VG har tidligere skrevet flere saker om at det er en økning i antall foreldre som er skeptiske til å vaksinere barna sine. En VG-måling viste blant annet 1 av 5 mener barn kan få alvorlige bivirkninger av vaksiner.

I kjølvannet av dette melder Tannlegeforeningen nå at også flere blir urolige for fluor - som er tilsatt i tannkrem, fluortabletter og skyllevann. Noen steder finnes det også naturlig i drikkevannet.

Les også:Fingerknekke-gåten er løst

De advarer mot den nye trenden.

– Det er sørgelig dersom vi skal få en ny runde med fluordebatt - eller motstand nå, etter at mer enn 40 år har gått siden fluortannkrem ble gjort reseptfritt i Norge, sier informasjonssjef i tannlegeforeningen, Morten Rolstad, til VG.

Han fortsetter:

– I denne perioden har systematiske programmer med fluorskylling, utdeling av fluortabletter og fluortannkremens nærmest totale overtakelse av markedet bidratt til at tannhelsen i den norske befolkning har blitt markant bedre.

Tannlegeforeningen slår alarm

De svenske og norske tannlegeforeningene fortviler. De opplever at stadig flere unngår fluor.

Det er det svenske tannlegetidsskriftet som først slår alarm om dette. Den Norske tannlegeforeningen er kjent med det samme, medgir de til VG.

Skeptikerne frykter at fluor er «giftig», selv i de små mengdene vi får i oss (primært gjennom tannkrem). Den økende frykten skjer blant annet som følge av propaganda-sider på nettet. De skriver at langvarig tilførsel av fluor blant annet kan «være årsak til kreft og beinskjørhet, i tillegg til at det påvirker immunforsvaret og ødelegger bindevevet – selv om det er svært små mengder fluor det er snakk om».

Tannlegeforeningene og helsemyndighetene sier dette er helt feilaktige påstander. Både EU, Helsedirektoratet og Legeforeningen har konkludert med at det ikke er noen holdepunkter for at anbefalt mengde med fluor har medført skadevirkninger.

Les også: - Ikke gi barna medisin med skje

Sammenheng med vaksine-motstand

Flere tannleger landet rundt har meldt om at barn slutter å bruke tannkrem og fluortabletter – fordi foreldrene frykter for konsekvensene av å bruke fluor. Tannlegeforeningen mistenker at den økte fluor-skepsisen kan ha sammenheng med økt vaksine-motstand.

– Det kan kanskje ha en sammenheng med den noe økende skepsisen mot vaksiner. Det vil være svært uheldig om mange skulle velge å kutte ut fluor på sviktende/feilaktig grunnlag, sier Rolstad.

Les også: - Norge har en usynlig folkesykdom

– Frarøver barn muligheten til god tannhelse

Han forklarer at det kan konsekvenser dersom folk, og spesielt barn, unngår fluor.

– Konsekvensene for den enkelte ved ikke å bruke fluor vil være en markant økning av faren for tannsykdommen karies. Det mest alvorlige vil være dersom foreldre gjennom et slikt misforstått tiltak frarøver sine barn muligheten til god tannhelse, sier han.

Han sier at tannsykdom som karies (hull i tennene), utvikles sagte og gradvis. I verste fall kan det ødelegge tannhelsen, og føre til tap av tenner.

– Har det først oppstått en skade som må behandles med inngrep («boring»), så er dette en skade man har med seg gjennom livet. Og all erfaring viser at slike inngrep senere vil medføre behov for reparasjon/utskifting– noe som igjen fører til ytterligere svekkelse av tannen; en ond sirkel som i verste fall fører til tap av tenner, sier Rolstad.

Han forklarer videre at et friskt tannsett er viktig for å kunne tygge maten skikkelig, og for talefunksjonen. Rolstad mener fluor er blant de viktigste faktorene for å få god tannhelse.

– Folkesykdom kan blusse opp

Helsemyndighetene fortviler også over utviklingen.

EKSPERT: Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Ragnhild Nordengen. Foto:HELSEDIREKTORATET,

– Det er veldig uheldig dersom noen slutter å bruke fluor. Karies er en folkesykdom som kan blusse opp. Det er bekymringsfullt dersom foreldre slutter å bruke fluortannkrem på barna sine, sier tannlege og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Ragnhild Nordengen, til VG.

Hun forklarer at de nylig har gjennomgått litteratur på området, og all forskning gir fortsatt full støtte til puss med fluortannkrem to ganger daglig.

– Forstår du hvorfor noen er skeptiske til fluor?

– Alt er farlig i store mengder, men vi får i oss så små mengder at det ikke har noen skadelige bivirkninger. Hos enkelte, som har store mengder fluor i grunnvannet, bør inntaket ellers sees i sammenheng med det. Men det gjelder svært få. Vi har forsket mye på fluor gjennom årene, og vi er sikre på at det ikke har noen skadelige effekter i de mengder som er anbefalt, sier tannlegen.

Tannlege: – Folk må få velge hva de vil

En artikkel som Det Norske Tannlegeforenings Tidene nylig skrev, melder tannlege Pål Hermansen, at han for tiden får inn mange pasienter som velger bort tannkremen.

Hermansen frykter ikke like mye for fluor-kutt som ekspertene VG har pratet med.

– Folk må få velge hva de vil. Hvis pasientene vil unngå natriumlaurylsulfat, fargestoffer og bakteriedrepende stoffer, og samtidig har et optimalt kosthold og renhold, kan de greie seg uten vanlig tannkrem. Men for dem som ikke har et bra kosthold, er fluor et sikkerhetsnett, sier han til Det Norske Tannlegeforenings Tidene.

Les også

 1. Ny forskning: Nå er «fingerknekkegåten» løst!

  Noen synes lyden er en lidelse mens andre bare må gjøre…
 2. Høyre-politiker: – Jeg er ensom

  Da Renate Sølversen (25) leste om helseminister Bent Høies (H) ensomhetsalarm bestemte hun seg for å dele sine innerste…
 3. Fluor kommer fra stjernene

  Fluor ble dannet for milliarder av år siden inne i røde kjempestjerner.
 4. Dette bør du gjøre før du tar ungene til tannlegen

  Legg egen frykt til siden, og følg tannlegens tre råd som kan hindre at barna gruer seg.
 5. Tannlegeforeningen: Tennene bader i syre i påsken

  Matvarekjedene bombarderer oss med tilbud på billig smågodt, sjokolade, brus og marsipan.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slår alarm om fluor-skepsis: Er det farlig?

 2. 5 myter om fluor

 3. Småbarnsmor: – Derfor er vi fluor-motstandere

 4. Pluss content

  Hvor lurt er det å forsikre tennene?

 5. Pluss content

  Stor test: Best og verst for tennene

Fra andre aviser

 1. Fluorskader på mennesker, dyr og vegetasjon

  Fædrelandsvennen
 2. Slik pusser du barnas tenner riktig

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er de vanligste tabbene du gjør når du pusser tennene

  Fædrelandsvennen
 4. Kronikk: Tenner i fylket eller kommunen – spiller det noen rolle?

  Aftenposten
 5. Vi sjekket hvor skitten tannbørsten er: – Et vanlig renholdsregime bør være en selvfølge.

  Fædrelandsvennen
 6. Slik lever hun med migrene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder