Får konsekvenser for Norge

EU: - All tobakk skal smake tobakk

Vil ha større advarsler på røykpakken

KAN FORSVINNE: Smakstilsatt snus kan bli historie. Et nytt EU-direktiv slår fast at all tobakk skal smake tobakk. FOTO: ESPEN BRAATA

EU: «Smakssnus» og mentolsigaretter skal forbys

(VG Nett) Et nytt EU-direktiv kan bety slutten for smakstilsetninger i tobakk. Dermed kan snus med smak og mentolsigaretter forsvinne fra norske butikkhyller.

  • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

Forslaget til nytt EU-direktiv om tobakk ble lagt frem i Brüssel i dag. EU-kommisjonær Tonio Borg fortalte på en pressekonferanse at EU-kommisjonen ønsker å forby karakteristiske smakstilsetninger på alle tobakksvarer.

Det kan bety at mentolsigaretter og snus med smak nå forsvinner.

- Konsumentene skal ikke bli lurt. Tobakksprodukter skal se ut som og smake som tobakksprodukter. Dette forslaget skal sikre at attraktiv pakking og smakstilsetninger ikke skal kunne brukes som markedsføringsstrategi, sa Borg på pressekonferansen ifølge svenske Aftonbladet.

Vil gå til krig

Det nye direktivet har skapt sterke reaksjoner i Sverige. Det store stridsspørsmålet er hvordan det nye direktivet vil påvirke snus. Snus er forbudt i EU, men Sverige fikk et unntak for regelen da de ble medlemmer av unionen i 1995. Norge har det samme unntaket gjennom vår EØS-avtale.

Det nye direktivet kan få store konsekvenser for hvilke typer snus som vil selges i Sverige, og i Norge. Alle snustyper som har smak, kan bli forbudt. Hvilke tobakksprodukter som rammes, skal avgjøres av en komité nedsatt av EU-kommisjonen.

Mentolsigaretter er også i faresonen ifølge de nye reglene.

Det nye forbudet mot smakstilsatt snus, har fått mange svensker til å reagere. Sveriges handelsminister, Ewa Björling, har tidligere gått hardt ut mot direktivet.

- Nå har vi drevet lavintensiv konflikt i flere år på ulike nivåer. Avhengig av innholdet i det nye forslaget til tobakksdirektiv, så blir det krig i full skala, sa Björling ifølge den svenske avisen.

- Vil innføres i Norge

Hvis direktivet blir vedtatt av EU-parlamentet, vil Norge måtte ta stilling til om direktivet også skal innføres her. Ifølge jusprofessor Finn Arnesen ved Senter for europarett vil de nye reglene også komme til Norge.

KOMMER TIL NORGE: Norge har så langt ikke lagt ned veto mot noen EU-direktiv. Det betyr at de nye reglene for tobakk også vil komme til Norge, tror jusprofessor Finn Arnesen. FOTO: NTB SCANPIX

Den norske regjeringen har så langt ikke lagt inn veto mot et direktiv fra EU.

- Man skal aldri si aldri, men jeg ser ingen grunn til at Norge sier nei takk til dette direktivet, sier Arnesen.

Hvis direktivet skulle bli avslått av Norge, vil de nye reglene uansett påvirke oss.

- Vi produserer ikke tobakk i Norge, og den tobakken som finnes i norske butikkhyller er vel i det vesentligste produsert for det europeiske markedet, ikke det spesifikt norske. Dette betyr at et nei nok vil ha liten praktisk betydning for hva som kommer i norske butikkhyller, sier Arnesen.

- Vanskelig å slå fast konsekvensene

Helse og omsorgsdepartementet har levert en høringsuttalelse i forbindelse med det nye EU-direktivet. Der stiller departementet seg bak restriksjonene på snus, og vil også ha nye regler for å kunne bruke advarsler mot snusboksene.

Swedish Match er av de største snusprodusentene på det norske markedet. De har tidligere uttalt at så mye som 80 prosent av deres produkter vil bli rammet av det nye direktivet.

- Det er vanskelig å slå fast konsekvensene for Kari og Ola Snusbruker. Det er ikke forbud mot spesifikke ingredienser, men et forbud mot karakteriserende smaker. Det meste av snusen vår har en naturlig tobakksmak, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge til VG Nett.

FREMTIDENS RØYKPAKNING: EU-kommisjonær Tonio Borg la onsdag frem forslaget til nye tobakksregler i EU. Borg viste frem hvordan tobakkspakninger vil bli seende ut med de nye reglene. FOTO: AFP


Bakgrunnen for det nye direktivet er helseskadene som kommer av tobakksbruk. Iføgle EU-kommisjonen dør 700.000 EU-borgere av røyking hvert år.

Det nye direktivet skal også gjøre advarslene på tobakkspakkene større. 75 prosent av pakkenes frem- og bakside skal dekkes med en advarsel med både tekst og bilde.

Forslaget til nytt direktiv skal nå gå gjennom EU-parlamentet før det eventuelt får innvirkning. Ifølge EUs pressemelding vil direktivet, hvis det godkjennes i parlamentet, først få effekt i 2015.

Les også

Flere artikler

  1. Ønsker mindre smak og sterkere varsel om ubehag

  2. Frykter nye regler betyr slutten for snusen

  3. Svensk snusseier i EU

  4. Snus med smak kan bli forbudt

  5. Pluss content

    Amerikansk rapport: Dette skjer hvis du bytter røyk med snus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder