HENGER HØYT: Mange er livredde for høyder - de har akrofobi. Denne balkongen befinner seg i 412 meter over Chicago. Foto: AFP

Forskere fant «høydeskrekk-kur»

(VG Nett) Naturlige stresshormoner kan hjelpe folk med fobier, viser en ny studie.

  • Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Er du redd for å klatre i stiger, rense takrenner eller trekke frisk luft på høythengende balkonger? Dette kan snart være en saga blott!

Ny forskning viser nemlig at behandling med stresshormonet kortisol kan minimere slike plager, skriver New Scientist.

Fobier som høydeskrekk behandles vanligvis gjennom at pasientene utsettes for høy eksponering av det de frykter. I en undersøkelse ga sveitsiske forskere ekstra kortisol til 20 mennesker med høydeskrekk, før de gjennomgikk en rekke tester. Forsøkspersonene måtte blant annet gjennomleve flere virtuelle scenarioer, samt ta seg opp en utendørs, tre etasjer høy trapp.

Tre dager senere ble personene igjen undersøkt. De kunne framvise bemerkelsesverdig framgang. Forsøkspersonene som ble gitt kortisol oppga at de var vesentlig mindre redde for både virutelle og faktiske høyder, sammenlignet med en kontrollgruppe som fikk placebo. Denne effekten var også målbar en måned senere.

Resultatene ble presentert i Proceedings of the National Academy of Sciences denne uken.

Forsøksstudie

Forskningslederen, doktor Dominique De Quervain ved Universitetet i Basel, håper at de nå har funnet en behandling som også kan brukes på andre lidelser - blant annet posttraumatisk stress.

- Dette er den første studien - det viser at det er mulig, sier De Quervain til US News.

Han understreker imidlertid at det gjenstår mye forskning på området.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder