PÅ BEDRINGENS VEI: Etter at de har endret kostholdet, føler Vibeke Grov (27), Henriette (1) og Håkon (3) seg mye bedre. Pappa Einar Bruland (27) er glad for å ha en friskere familie igjen. Foto: Line Møller

- Vi ble syke av vaksinen

Mareritt for småbarnsfamilie

SANDVIKA (VG) Etter at de tok vaksinen mot svineinfluensa, fikk lille Håkon (3), Henriette (1) og mamma Vibeke akutt søvnighet og store smerter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Nå er alle tre registrert med kraftige bivirkninger hos Folkehelseinstituttet, og utredes videre ved norske sykehus.

Det tok nesten ett år fra familien fra Stord vaksinerte seg mot svineinfluensa, til fastlegen sendte bivirkningsrapporter til Folkehelseinstituttet.

Folkehelsen anbefalte da en bedre utredning av familiens situasjon. Først ut var Håkon (3), som den siste uken har vært på Rikshospitalets senter for kompleks epilepsi i Sandvika.

De siste 15 månedene har Håkon nemlig hatt en økende overfølsomhet mot mat, ukontrollerte rykninger i ansiktet, pustebesvær, endret atferd, epilepsilignende anfall, svekket immunsystem - og sovner brått og tungt uten at de får vekket ham.

Ført dagbok

I hele den vanskelige perioden har mamma Vibeke Grov skrevet dagbok om opplevelsene:

«30.11.09, mandag: Telefon fra barnehagen, Håkon har sovnet midt på gulvet under lek og ingen klarer å få kontakt. Jeg henter ham, men klarer heller ikke å vekke ham, klyper ham i arm og løfter opp øyenlokk, ingen kontakt. Jeg ringer lege, kler på ham, og plutselig er han der og forstår ingenting.»

I Finland er Pandemrix-vaksinen trukket fra markedet etter mistanker om en unormalt høy forekomst av narkolepsi. I Norge er vaksinen fortsatt godkjent av Legemiddelverket.

Håkons mamma, som også er sykepleier, er gravid i syvende måned når avisene skriver om den livsfarlige svineinfluensasmitten. Årsaken til at de tok vaksinen, er enkel:

- Jeg følte meg presset til å «ta ansvar», både på grunn av yrket mitt og ikke minst fordi gravide var en risikogruppe, sier hun.

«09.11.09, mandag (gravid i uke 33): ... skvetter, pulsen fyker opp, jeg blir nummen og prikker i hendene, føler at jeg holder på å besvime (...) Innlegges på fødeavdelingen kort tid etter (...) Leverer skjema for melding av bivirkninger ift. vaksine, men får ikke gehør for at det kan være det, blir ikke meldt.»

Mulig narkolepsi

Resten av svangerskapet er Vibeke inn og ut av sykehus, uten at de kan fastslå årsaken til symptomene.

- I månedene etter at Henriette ble født hadde jeg knapt nok krefter til å ta meg av barna, forteller Vibeke.

Legene mistenkte en fødselsdepresjon.

- Jeg sto på en måte på utsiden og så at hele familien min ble sykere og sykere, sier Einar Bruland.

Lille Håkon skrek ofte over voldsomme magesmerter, hadde diaré, feber og tung pust, og det ble bare verre.

- Før han fikk vaksinen kunne han telle til 20, nå kjenner han ikke igjen tallene, forklarer Vibeke.

Familiens fastlege Aasmund Storebø henviste Håkon til sykehuset flere ganger, men ingen av diagnosene forklarte symptomene fullt ut.

I slutten av august leser fastelegen en nyhetssak om bivirkninger og narkolepsi i forbindelse med Pandemrix.

- Jeg kom på hvordan moren hadde beskrevet at Håkon plutselig falt i søvn mens han lekte, sier Storebø til VG.

Sykdommen har kostet familien mye, både helsemessig og økonomisk.

- Vi følte oss presset og nærmest tvunget til å ta vaksinen, men må selv ta utgiftene og jobben med å forstå bivirkningene.

Utredningen på Rikshospitalet denne uken viste at Håkon ikke hadde epileptisk aktivitet. Familien håper nå å bli utredet for narkolepsi.

Reagerer på mat

På egen hånd har familien funnet ut at det er ulike matvarer som forsterker symptomene hos barna og Vibeke. Etter å ha kuttet ut blant annet gluten, melk, sukker og kunstige tilsetningsstoffer fra menyen, har allmenntilstanden bedret seg stort.

- Jeg drømte om at det fantes en pille som tok bort alle plagene. Men det eneste som har hjulpet hittil er å fjerne matvarer vi reagerer på, sier Vibeke.

I høst fant Vibeke frem til lege Geir Flatabø som jobber mye med reaksjoner på vaksiner - til tider i opposisjon til norske helsemyndigheter.

- Jeg er ikke i tvil om at de sykdommene denne familien er påført, skyldes vaksinen. Samtidig er det ikke mulig å bevise noe annet enn sammenfallet i tid, sier Flatabø til VG.

Også de er overbevist om hva plagene skyldes:

- Jeg er hundre prosent sikker på at det er vaksinen. Det var da alt startet, sier Vibeke.

- Trygg vaksine

Legemiddelverket ser ingen grunn til å trekke Pandemrix fra det norske markedet.

- Vi ser på alle meldinger om alvorlige bivirkninger, men så vidt vi kan se har det ikke vært noen økning i forekomsten av narkolepsi, kramper eller dødsfall hos dem som er vaksinert, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

Svært mange ble vaksinert samtidig som svineinfluensaen var mest aktiv. Madsen sier de innmeldte bivirkningene også kan være symptomer eller senskader av influensa.

- Pandemrix er en trygg vaksine, på samme måte som andre influensavaksiner, sier Madsen.

Vaksineprodusent GlaxoSmithKlein følger med på innmeldte bivirkninger.

- Det er ikke funnet holdepunkter for en årsakssammenheng mellom Pandemrix og den senere tids hendelser, heller ikke nevrologiske sykdommer, sier medisinsk direktør Olav Flaten.

- Trengte bedre utredning

Familien Bruland/Grov meldte ikke fra om sine mistanker mot svineinfluensavaksinen før i august 2010.

- Det er nettopp slike ting vi ønsker å få vite om, slik at vi kan gi befolkningen best mulig råd, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Etter at Vibeke Grov (27), Håkon (3) og Henriette (1) ble registrert, fikk familiens fastlege en telefon fra en overlege ved Folkehelseinstituttet.

- Det er et tegn på at vi mente at familien trengte bedre utredning. Det trenger ikke å bety at sykdommen stammer fra vaksinen, men at symptomene bør kartlegges på sykehuset som kan det best, sier Nøkleby.

Flere årsaker

Folkehelseinstituttet bekrefter rekordmange rapporter om bivirkninger. Det bunner trolig i flere ting:

Folkehelseinstituttet vaksinerte langt flere nordmenn mot svineinfluensa, enn de normalt gjør mot sesonginfluensa.

Fordi vaksinen var utprøvd i såpass liten grad, oppfordret FHI de vaksinerte og fastlegene om å følge ekstra nøye med på bivirkninger, og melde hendelser som de kanskje ikke ville meldt ellers.

- Det var en veldig annerledes situasjon, der vi mente det var viktig å beskytte hele befolkningen mot influensaen raskt og effektivt, sier Nøkleby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder