PLAGER MANGE: Flere nordmenn sliter med allergi mot parfyme. Astma- og allergiforbundet mener det kan være en av årsakene til at stadig flere barn får eksem. Foto: Illustrasjonsbilde:Gisle Oddstad,VG

Kan gi helseplager: 150.000 nordmenn har utviklet allergi mot parfyme

Barn ekstra utsatt

Stadig flere nordmenn sliter med allergi mot parfyme, melder Astma- og Allergiforbundet. Det kan forverre luftveisproblemer og astma, samt gi eksem.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forbundet melder, basert på tall fra Folkehelseinstituttet, at rundt 150.000 nordmenn nå har utviklet parfymeallergi.

– Nøyaktig hvorfor det er så mange som har utviklet parfymeallergi er ikke godt å forstå, men det kan ha sammenheng med at vi lever annerledes enn tidligere. Vi bruker og er i kontakt med flere produkter nå enn tidligere, og vi har endret både på hygiene og kroppsstell, sier Kent Hart, fagsjef i avdeling for biologi og kjemi i Norges Astma- og allergiforbund, til VG.

Han forklarer at de vanligste kildene som fører til allergi finnes i hårfarge, hudkremer, deodoranter og rene parfymer. Videre sier Hart at utvikling av parfymeallergi, eller kontaktallergi mot ett eller flere parfymestoffer, skjer over tid.

– Først må man komme i direkte kontakt med stoffene slik at de kan tas opp i huden og komme i kontakt med immuncellene våre. De vil etter hvert utvikle seg til å kunne reagere på et gitt kjemikalie/parfymestoff, og over tid kan man da bli sensibilisert, sier Hart.

1 av 5 plages av andres parfymebruk

Han sier at allergien ofte vil vise seg i et utslett. Symptomer er blemmer, tørrhet, kløe og svie. Dette vil vedvare så lenge man er i kontakt med stoffene. Hart viser til undersøkelser som viser at også 1 av 5 plages av andres parfymebruk.

– For noen få kan disse reaksjonene være invalidiserende i det daglige liv og vanskeliggjøre deltakelse i det offentlige rom eller i arbeidslivet. Det er noen få undersøkelser av slike plager og det er i fellestrekk for disse anslagsvis 20 prosent av befolkningen som plages såpass mye at de søker seg vekk fra luktene. Personer med astma kan også få forverret plagene sine i kontakt med duftende stoffer som kan irritere luftveiene, sier Hart.

Les også: Nytt helsefarlig stoff funnet i norske butikkhyller

Kan gi helseplager

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at NAAF sine beregninger er riktig. Seniorforsker i FHI, Berit Granum, sier at allergi mot parfyme kan gi flere helseplager.

– Eksponering for duftstoffer kan føre til en rekke ulike hudreaksjoner som kontakteksem, urtikaria (elveblest), fotoallergi og misfarging av huden (dyschromi). I tillegg til hudkontakt kan inhalering av duftstoffer utløse eller forverre astma og andre luftveisproblemer, sier Granum til VG.

Hun forklarer at det er 26 parfymestoffer som er bevist allergifremkallende som brukes (se oversikten over stoffene nederst i saken). Disse stoffene er produsentene er pliktige til å gjøre forbrukeren oppmerksom på.

– Når man først er allergisk, blir man ikke kvitt det. Derfor blir allergikere nødt til å lese på innholdsdeklarasjonen, og lete etter duftene de ikke tåler, sier Granum.

For å unngå å bli allergisk mot parfymestoffer, bør man i størst mulig grad bruke produkter som ikke inneholder parfyme.

VG+: Miljødirektoratet råder folk til å styre unna tøymyknere som inneholder stoffet kationiske tensider. VG sjekket 11 tøymyknere og fant stoffet i alle.

KAN INNEHOLDE ALLERGI-STOFFER: Det er flere parfyme-stoffer som er bevist allergifremkallende. Hvilke kan du se i listen nedenfor. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Kan være årsaken til barne-eksem

NAAF mener at den økte parfymebruken blant nordmenn kan være årsaken til at stadig flere barn får eksem.

– Eksem øker blant barn, dette inkluderer også kontakteksem, slik vi ser tallene fra Folkehelseinstituttet. En av årsakene til det kan ha sammenheng med at foreldrene velger produkter tilsatt parfyme og duftstoffer til daglig bruk, sier Anne Bistrup, helsefagligrådgiver i NAAF.

Hun forklarer videre at kvinner er mest utsatt - fordi de bruker flest parfymerte produkter.

– Fått kraftige allergi-anfall

Sminkøren Soley Astudottir (36) er blant de med parfymeallergi. Hvis hun får produkter med parfyme på huden sin, har hun smerter i flere dager etterpå.

– Når jeg utdannet meg til sminkør ble jeg lagt inn på sykehuset to ganger på grunn av kraftige allergi-anfall. Da forsto jeg ikke hva det er, men senere har jeg funnet ut at det er parfymen jeg reagerer på, sier 36-åringen som bor utenfor Oslo til VG.

Hun er overbevist om at mange har parfymeallergi uten at de er klar over det - slik som hun selv hadde i mange år.

Som sminkør underviser hun studenter i faget, og har lagt merke til at stadig flere får reaksjoner av sterkt parfymerte produkter.

– Jeg forsto først at det var parfymen jeg reagerte på da jeg forsøkte sjampo uten parfyme. Da fikk jeg ikke ubehag etter jeg hadde dusjet håret. Siden har alt fra sminke til oppvasktabletter vært parfymefritt her hjemme, sier Astudottir.

ALLERGISK SMINKØR: Soley Astudottir (36) (til venstre) har utviklet allergi over flere år. Foto:Privat,

Her er de allergifremkallende parfyme-stoffene:

Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl salicylate
Cinnamyl alcohol
Cinnamal
Citral
Coumarin
Eugenol
Geraniol
Hydroxycitronellal
Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde
Isoeugenol
Anisyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Citronellol
Farnesol
Hexyl cinnamaldehyde
Lilial
d-Limonene
Linalool
Methyl heptine carbonate
3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
Oak moss
Tree moss

Kilde: Folkehelseinstituttet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder