FORBANNET: Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, blir provosert over dagligvarekjedenes dumping av smågodtprisene. Foto: LINE MØLLER/VG

FORBANNET: Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, blir provosert over dagligvarekjedenes dumping av smågodtprisene. Foto: LINE MØLLER/VG

Vil forby billig smågodt

(VG Nett)Landsforeningen for overvektige reagerer på pallene med rekordbillig smågodt i påsken. Leder Jørgen Foss ber myndighetene vurdere et forbud mot prisdumpingen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Kostråd fra Helsedirektoratet

Han reagerer på priskrigen som føres blant dagligvarekjedene i påsken, skriver NRK: I kampen for å få fylle påskeegget ditt reduseres prisene med inntil 50 prosent.

- Jeg mener at det er svært uheldig at man dumper prisene på smågodt i påsken. Det er svært usunne produkter som er et lokketilbud. Jeg mener at man må vurdere om det i hele tatt skal være lov til å senke prisen til fem kroner per hekto for smågodt, sier Foss til VG.

Foss mener næringen har et spesielt ansvar for å ikke bidra til det det han definerer som vårt tids største utfordring: Fedmeepidemien.

Han reagerer spesielt på det han oppfatter som tilbud rettet mot barn og unge.

- Påskeegget er spesielt rettet mot barn og unge. Og når man dumper prisene på smågodt i påsken er det rettet mot denne gruppen. Vi oppfordrer næringen til å ta et folkehelseansvar.

- Stor etterspørsel

Ica Norge, som i tillegg til Ica-kjedene eier butikkjeden Rimi, opplyser at prisen på smågodt i deres butikker ligger koster mellom 6.90-7.90 kroner i påsken. Det er omtrent halvparten av ordinær pris.

- Det er en stor etterspørsel etter forskjellige søte produkter. Når én butikk setter ned prisene, så følger de andre etter. Det er en veldig hard konkurranse i markedet, sier pressevakt Lise Mette Kjellberg til VG.

POPULÆRT: Ifølge Ica Norge sier at det er stor etterspørsel etter smågodt i påsken. Foto: ANNEMOR LARSEN


Ingen andre produkter får en lignende prisnedgang i påskehøytiden.

- Det er nok smågodt som er det mest ekstreme. Men vi har også veldig lave priser på fryst lammelår, som også er et stort påskeprodukt, sier Kjellberg.

Hun opplyser at Ica Norge ikke har tatt standpunkt til hva de synes om et eventuelt forbud mot prisdumping.

- Sukkerindustrien vinner

Foss nevner momssystemet som et mulig tiltak for å bremse prisdumpingen: En høyere moms for usunne produkter og en lavere moms for svært sunne produkter. Et forbud mot reklame for usunne produkter står også høyt på ønskelisten.

- Jeg er den første til å si at hvert menneske har ansvar for sin egen helse, men vi er nødt til å ta samfunnsmessige grep når vi se hvilken vei dette fører.

- Vinner ikke forbrukeren på en slik priskrig mellom dagligvarekjedene?

- Det er sukkerindustrien som vinner, ikke befolkningen, sier Foss, som understreker at det fortsatt skal være lov å kose seg.

Av norske barn er mellom ti og tolv år er 21 prosent overvektige. Et lite, typisk påskeegg inneholder like mye energi som dagsbehovet til et voksent menneske, viser en beregning VG gjorde i 2010.

- Ikke veien å gå

Helsedirektoratet sier at det foreløpig ikke er aktuelt å forby billig godteri.

- Det er ikke noe vi har oppe til vurdering. Forbud er nok ikke veien å gå, og er eventuelt en lang prosess, sier fungerende divisjonsdirektør, Henriette Øien, til NRK.

Hun sier at de er opptatt av pris som et virkemiddel for å fremme sunne matvarer, men at de ikke kan bestemme hvordan dagligvarekjedene skal prise varene sine.

Tidligere har Den norske legeforeningen tatt til orde for å gjøre usunn mat dyrere. De ville blant annet øke avgiften på sukker og sukkerholdige drikker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder