ALVORLIG MANGEL: Det er tomt for Levaxin på de fleste apotek i hele Norge, noe som kan få alvorlig konsekvenser for 200.000 norske stoffskifte-pasienter. Foto: Trond Solberg VG

Kan gå tom for medisin til 200.000 nordmenn: – En av de største mangelsituasjonene vi har hatt

Da Steinar Larssen (66) gikk på apoteket i romjulen for å hente medisinene sine fikk han sjokk. Det var tomt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Når du er avhengig av en medisin og opplever at apotek på sentrale deler av Østlandet et tomme, blir jeg forundret, sier Steinar Larssen (66) fra Gjøvik til VG.

I desember gikk norske apotek tomme for medikamentet Levaxin (Takeda). Levaxin inneholder virkestoffet levotyroksin, som brukes ved lavt stoffskifte. Rundt 200.000 mennesker i Norge er avhengig av medisinen og mange bruker den daglig. Blant dem Larssen.

Husker du? Rekordmangel på medikamenter i 2016

ALVORLIG: Steinar Larssen (66) er avhengig av medikamentet Takeda mot lavt stoffskifte. Han forteller at han kan bli alvorlig syk uten medisiner. Foto: Privat

– Lagrene er tomme

Da han gikk på apoteket i romjulen for å hente en pakke Levaxin, fikk han beskjed om at apoteket på Gjøvik var helt tomme og ikke ville få ny leveranse før om tidligst fire uker. Larssen har brukt Levaxin i 25 år og kan bli alvorlig syk uten medisiner.

– Lagrene er tomme og fabrikken som produserer tablettene er tomme. Hvordan er det mulig? undrer Larssen.

Mangelen på Levaxin skyldes leveringsproblemer hos produsenten. Det er forventet at mangelen vil vare ut februar, kanskje lengre. På Gjøvik ble Larssen fortalt at apoteket ikke hadde andre alternativer, men på sykehuset i byen fikk 66-åringen tak i en boks Levaxin.

– Jeg klarer meg i to måneder, men hva som skjer etter det, aner jeg ikke, sier Larssen.

Lest denne? Apoteket var tomme for kreftsyke Gretas medisin: – Svært tøft

Legemiddelverket: – Mange kan rammes

Situasjonen er alvorlig, erkjenner medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen ovenfor VG.

– Mange pasienter kan rammes. Dette er en av de største mangelsituasjonene vi har hatt i Norge i 2017, sier Madsen.

Den største var mangelen på to livsviktige blodproppmedisiner, som VG skrev om tidligere.

I flere tiår har Levaxin vært det eneste medikamentet mot lavt stoffskifte på blå resept i Norge. De er de eneste tablettene i sitt slag som er tatt inn på det norske markedet.

Les også: Mangel på livsviktig medisin

– Jeg syntes det er utrolig at vi kan oppleve en slik situasjon på nasjonalt plan. Jeg blir forundret over at slike ting ikke er bedre planlagt, sier Larssen.

BEKYMRET: Overlege Steinar Madsen tror dette vil bli den nest største mangelsituasjonen i Norge i 2017. Foto: Kyrre Lien VG

Byttet ut med tilsvarende medisin

For å løse medisinmangelen har Legemiddelverket byttet ut Levaxin med tilsvarende medikamenter fra andre EU-land og det norske medikamentet Euthyrox, forteller Madsen. Disse medikamentene kan brukes i unntakstilstander, men er ikke tilgjengelig på blå resept til vanlig. Frem til 28. februar kan pasienter få et tilsvarende legemiddel uten å gå til lege.

– Det kan være noen forskjeller i virkningene, men det er bedre at pasientene får medisinene sine enn at de går tomme, sier Madsen.

– Klarer vi å skaffe nok medisiner, er ikke dette en veldig alvorlig situasjon for pasientene. Foreløpig har vi klart å skaffe nok, men jeg forstår at situasjonen skaper usikkerhet.

Legemiddelverket oppfordrer pasienter til ikke å hente ut mer medisin enn de trenger før mangelperioden er over.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder